Διαθέτουμε την αμυντική βιομηχανία που χρειαζόμαστε;

Βέβαια το ερώτημα είναι ρητορικό αφού και οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν την κατάσταση τόσο των ελληνικών Ναυπηγείων, όσο και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Καθώς η Τούρκοι αναπτύσσουν όλο και πιο ικανούς αμυντικούς τομείς, αυξάνεται η πίεση στο άνοιγμα της αμυντικής μας βιομηχανίας και της ναυπηγοεπισκευαστικής μας ικανότητας αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την αποτροπή. 

Ακριβώς όπως εξελίσσονται οι απειλές, στο κυβερνοχώρο, τη τεχνητή νοημοσύνη, την υπερηχητική τεχνολογία, τον υβριδικό πόλεμο, και άλλα θέματα, έτσι αυτές οι συνθήκες θα έπρεπε να διαμορφώνουν την αμυντική μας βιομηχανία. 

Όμως η ελληνική αμυντική βιομηχανία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει πνεύμα απαξίωσης τουλάχιστον τα τελευταία 30 με 40 χρόνια. Αντιμετωπίστηκε όπως σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες με σταθερή τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας και με υπέρογκες δανειοδοτήσεις για αποπληρωμή μισθών των εργαζομένων, ενώ το Υπουργείο Άμυνας αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε δύσκολες στρατηγικές συνθήκες που προκαλούνται κυρίως από την άνοδο της Τουρκίας. 

Οι ένοπλες δυνάμεις εισάγουν ολοένα και περισσότερα αμυντικά συστήματα και εμπορικές τεχνολογίες από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάσουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε το παραδοσιακό επιχειρηματικό μας μοντέλο. Πώς θα ανταποκριθεί η αμυντική μας βιομηχανία; Θα λάβουν μέτρα οι κυβερνήσεις να αναδείξουν τον αμυντικό τομέα την καινοτομία και την αξία που χρειάζονται;

Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.  
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail