Κορυφαίος υπουργός της Τουρκίας θεωρείται ύποπτος μεγαλέμπορος ναρκωτικών

Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, ανώτατος γραφειοκράτης ασφαλείας της χώρας, είναι ύποπτος και ως κορυφαίος έμπορος ναρκωτικών της Τουρκίας, οργανώνοντας τη διακίνηση ναρκωτικών σε συνεργασία με διάφορες μαφιόζικες ομάδες, χρησιμοποιώντας κρατικούς αξιωματούχους ως μπράβους και μεταφορείς, όπως αποκαλύπτει το nordicmonitor.com.

Οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν από τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Σαΐντ Σέφα, ο οποίος ανέφερε ότι τα ευρήματά του βασίστηκαν σε δηλώσεις που εντόπισε σε δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον Σέφα, ο υπουργός Εσωτερικών ενεργεί σε συνεννόηση με μια εγκληματική οργάνωση γνωστή ως ομάδα Χακκάρι, προκειμένου να τρέξει, να ελέγξει και να κυριαρχήσει στο εγχώριο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, ξεκινώντας από την είσοδο των παράνομων ουσιών στη χώρα στα ανατολικά σύνορα μέχρι την αποστολή τους στις δυτικές χώρες.

Ο Όμιλος Hakkari αποτελείται από μέλη από την κοντινή Επαρχία Mardin, αλλά επιχειρούν κυρίως στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Hakkari, με βάση τις επιχειρήσεις τους κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Μετά την εξάλειψη του προκατόχου του, της ομάδας Yüksekova, η ομάδα Hakkari έχει δημιουργήσει άμεση επαφή με τον Υπουργό Σόιλου και τον βλέπει ως προστάτη και ευεργέτη τους.

Ο Σέφα δήλωσε στο κανάλι του YouTube media ότι "όταν ο Σόιλου ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο Όμιλος Hakkari δήλωσε ανοιχτά την αγωνία και τη δυσαρέσκειά του σε ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες", εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραίτηση, καθώς η ομάδα, νιώθοντας εγκαταλελειμμένη, υποστήριξε ότι "είχαν μόλις μπει τα γρανάζια στη θέση τους κι ήταν έτοιμοι να γυρίσουν οι τροχοί".

Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, ο Σόιλου επισκέπτεται τακτικά το Hakkari και τις γειτονικές επαρχίες στην παραμεθόρια περιοχή με τον Στρατηγό Arif Çetin, επικεφαλής της χωροφυλακής, ως ένδειξη της πατρονίας και της υποστήριξής του για τις παράνομες επιχειρήσεις. Οι επισκέψεις, που παρουσιάζονται ως επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας και συνάντηση με στρατεύματα, είναι στην πραγματικότητα ένα προπέτασμα καπνού για το χειρισμό της εμπορίας στο έδαφος.

"Ο στρατηγός Arif Çetin είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένος με τον Όμιλο Hakkari και κάθε μήνα παίρνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε βαλίτσες και δώρα για τη σύζυγό του", ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος, ο οποίος ζει στον Καναδά από τότε που αναγκάστηκε να μετακομίσει στην εξορία.

 

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu είδε με τον διοικητή της χωροφυλακής τον Στρατηγό Arif Çetin 

Σε αυτόν το δίκτυο της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και των εμπλοκών του οργανωμένου εγκλήματος, ο Mehmet Kemal Ağar, ένας διαβόητος εθνικιστής πολιτικός και πρώην υπουργός, πιστεύεται ότι είναι βασικός παράγοντας που καθοδηγεί τον Σόιλου σε παράνομα συστήματα. Ο Ağar βοήθησε να διευκολυνθεί μια μαζική εκκαθάριση στην αστυνομία ξεκινώντας από το 2014 για να καθαρίσει το μονοπάτι για τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ερντογάν που παρεμποδίστηκαν σε στιγμές κατά τις οποίες η αστυνομία παρεμπόδισε, διερεύνησε και εξέθεσε μυστικές και παράνομες επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας της αστυνομίας αποδεκατίστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία στρατολόγησε τον Ağar ως τον άνθρωπο που θα αναμόρφωνε την αστυνομία, την κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία με σχεδόν 300.000 αξιωματικούς. Ο Ağar έφερε εθνικιστές και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, μερικοί καταδικασμένοι για τους δεσμούς τους με τη μαφία, στη διοίκηση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), του Εθνικού αστυνομικού τμήματος. Σήμερα, πολιτικά υποκινούμενες ποινικές διώξεις πιστεύεται ότι έχουν τεθεί σε κίνηση από τον Ağar και την ομάδα του υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Σόιλου και σε στενό συντονισμό με το γραφείο του Erdoğan.

Τα ναρκωτικά που προέρχονται από χώρες παραγωγής και διακινούνται λαθραία μέσω των ανατολικών συνόρων της Τουρκίας μεταφέρονται σε επαρχίες κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτές τις επαρχίες, οι κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά κυρίως οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι αστυνομικοί και το προσωπικό πληροφοριών, βοηθούν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε τσάντες, βαλίτσες και χειραποσκευές, καθώς εξαιρούνται από τα φράγματα, τα οδοφράγματα και τις έρευνες. "Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται και τεκμηριώνονται υπό επιτήρηση", λέει ο Σέφα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτά τα αρχεία διερευνητικών υποθέσεων δεν μπορούν να μετατραπούν σε κατάλληλες ποινικές υποθέσεις λόγω της πολιτικής κάλυψης από τον Σόιλου.

Εκτός της Τουρκίας, ακόμη και διπλωμάτες χρησιμοποιήθηκαν ως ταχυμεταφορείς. Ο Βεϊσέλ Φιλίζ, πρώην σύμβουλος τύπου της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2020 με κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών, όταν η αστυνομία βρήκε 100 κιλά ηρωίνης στο όχημά του ενώ επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης στο Χαμζαμπέλι της Τουρκίας. Διερευνάται από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αδριανούπολης υπό τον αριθμό φακέλου 2020/12562. Παραμένει να δούμε αν η υπόθεση θα πάει πραγματικά στο δικαστήριο ή θα αποσιωπηθεί όπως πολλές άλλες υπό την πίεση του εκτελεστικού κλάδου.

Ο Φιλίζ δεν είναι ξένος στα τουρκικά ΜΜΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η βελγική αστυνομία εντόπισε ότι η διεύθυνση IP του Φιλίζ συμμετείχε στην αποστολή απειλών σε Τούρκους δημοσιογράφους μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Η αποστολή του Φιλίζ είχε διακοπεί από την τουρκική κυβέρνηση λόγω του ευαίσθητου της πολιτικής και διπλωματικής έρευνας. Πριν από τη σύλληψή του, ο Φιλίζ υπηρετούσε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Μουσουλμανικής Πρωτοβουλίας για την κοινωνική συνοχή (EMISCO).

Το ένα τρίτο των ναρκωτικών που φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη διακινούνται στη συνέχεια στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες προορισμού με πλοία που χρησιμοποιεί το σύστημα που ιδρύθηκε από τον Άρχοντα των ναρκωτικών Urfi Çetinkaya, ένα πολύπλευρο, πολυδύναμο σύστημα που διαχειρίζεται τώρα ο συγγενής,Hayati Çetinkaya. "Ο Hayati Çetinkaya είναι σε συνεργασία με ένα πρόσωπο που ονομάζεται Reşit με ένα άγνωστο επώνυμο, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Όσλο", δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Το Nordic Monitor διαπίστωσε ότι το Hotel Oslo, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Yüksekova της επαρχίας Hakkari, ανήκει σε εταιρεία που ονομάζεται Güngör Tourism, Textile, Construction and Jewelry, Ltd. Co., καταχωρημένο στην ίδια διεύθυνση με το ξενοδοχείο. Ένας από τους συνεργάτες της εταιρείας είναι ένα πρόσωπο που ονομάζεται Reşit Güngör.

Ο Cevher Herki, από τη φυλή Herki στο βόρειο Ιράκ, επισκέπτεται τον Reşit κάθε φορά που έρχεται στην Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσιογράφο. Ένα άλλο πρόσωπο με το οποίο συναντάται ο Χέρκι στα ταξίδια του στην Τουρκία είναι ο Σόιλου. Συναντιούνται υπό το πρόσχημα των συνομιλιών για την οργάνωση τουρκμενικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, μια ομάδα πληρεξουσίων που υποστηρίζεται από καιρό από την Τουρκία.



Ο Cevher Herki με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.

Ο Herki είναι εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Κούρδων στο Ιράκ. Είναι ο ηγέτης της φυλής Herki και ήταν πρόεδρος του κουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας. Οι Herki, επίσης γράφεται κι ως Harki, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή στο Κουρδιστάν μετά την Jaff. Το μεγαλύτερο μέρος της φυλής ζει στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ζει στο ιρανικό Κουρδιστάν.

Οι δίδυμοι αδελφοί Bedrettin Saral και Alattin Saral, ηγέτες μιας ομάδας μαφίας που βοηθούν στην εμπορία ναρκωτικών και παίρνουν μερίδιο 20 τοις εκατό από αυτό, εμπλέκονται επίσης με τον Υπουργό Εσωτερικών. "Υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο αυτή η ομάδα μαφίας παίρνει μερίδιο 20 τοις εκατό: ο Bedrettin Saral έχει μεγάλο αριθμό διασυνδέσεων και μεγάλη επιρροή στο ΑΚΡ [Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πρόεδρος Ερντογάν], και κάθε φορά που πραγματοποιείται μια επιχείρηση, παίρνει το λόγο και χειρίζεται το πρόβλημα προς όφελος των διακινητών", δήλωσε ο Σέφα περιγράφοντας το δίκτυο. Η οικογένεια Σαράλ προφανώς ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των παράνομων δικτύων ναρκωτικών και των πολιτικών.

Οι αδελφοί Σαράλ έχουν διασυνδέσεις και με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. "Το 2015, διατηρώντας την ομάδα Σαράλ υπό επιτήρηση, μια αντίπαλη κλίκα αστυνομικών πληροφοριών καταγράφει ότι ο Μπεντρετίν Σαράλ είχε συναντήσει τον Χακάν Φιντάν [επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, ΜΙΤ] στο Ορτάκοϊ της Κωνσταντινούπολης.”


Cevher Herki (L) και Nechirvan Idris Barzani (C), πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Ο Φιντάν έχει επίσης σχέση με τον Νατζί Σαρίφι Ζιντάστι, έναν ιρανό έμπορο ναρκωτικών ο οποίος συνελήφθη και απελευθερώθηκε στην Τουρκία το 2018 και δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των τουρκοουρανικών συνόρων. Ο Ζιντάστι έχει δεσμούς συγγένειας με τον Φιντάν, ο οποίος έχει ρίζες στην ίδια συνοριακή περιοχή κοντά στο Ιράν. Ο Φιντάν φέρεται να είναι Ιρανικό asset, συναντώντας Ιρανούς αξιωματικούς για να τους ενημερώσει σχετικά με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με διαβαθμισμένο αρχείο έρευνας του 2014 για τις δραστηριότητες της δύναμης Quds του Ιράν στην Τουρκία.

Η σύνδεση του Υπουργείου Εσωτερικών με τη διακίνηση ναρκωτικών καταγράφηκε για πρώτη φορά σε επίσημες εφημερίδες όταν ο Engin Dinç, τότε επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της Αστυνομίας, διέταξε τον Güven Güzel, αξιωματικό πληροφοριών στην Άγκυρα, να συναντηθεί και να μιλήσει με τον Ilhan Ünğan και τον Orhan Ünğan, γνωστούς ηγέτες της μαφίας. Σύμφωνα με τον Orhan Ünğan, ο Selami Altınok, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είναι ο ξάδερφος του από την πλευρά της μητέρας του. Όπως αντικατοπτρίζεται στα αρχεία του δικαστηρίου, παραδέχτηκε τη σχέση του τόσο με τον Dinç όσο και με τον Altınok. Ο Zindashti ισχυρίστηκε επίσης σε μια ζωντανή εκπομπή με τον δημοσιογράφο Σέφα ότι είχε έρθει σε επαφή και με τον Dinç.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail