Η Τουρκία προειδοποιεί τη Νορβηγία με τρομοκρατικές επιθέσεις ή είμαστε καχύποπτοι;

Freepen.gr - Ένας πίνακας σε τοίχο στη νορβηγική πρωτεύουσα Όσλο που προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών έχει προκαλέσει οργή πάνω από 2.500 χιλιόμετρα μακριά, στην Άγκυρα, σημειώνει το κουρδικό πρακτορείο rudaw.net.

Το έργο τέχνης, από Κούρδο εικαστικό, απεικονίζει κούρδισσες γυναίκες μαχήτριες στη βορειοανατολική Συρία (Rojava) και περιλαμβάνει ένα απόσπασμα από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε το έργο τέχνης, αναφέροντας ότι "χρησιμεύει ως προπαγάνδα" για το ΡΚΚ. Οι νορβηγικές αρχές υπερασπίστηκαν τον πίνακα ως ελευθερία έκφρασης.

Ο πίνακας του καλλιτέχνη Gelawesh Waledkhani, αναρτήθηκε το Νοέμβριο ενώ το απόσπασμα από τον Οτσαλάν αναφέρει: "μια κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών".

Η Τουρκία ζήτησε να αφαιρεθεί ο πίνακας. "Ένας πίνακας που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τα "δικαιώματα των γυναικών", αλλά χρησιμεύει ως προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ/PYD/YPG, επετράπη να προβληθεί σε δημόσιο ανοιχτό χώρο ως μέρος δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από το Δήμο του Όσλο", ανέφερε δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αργά την Πέμπτη.

"Αυτή η τρομοκρατική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους ανέχονται την τρομοκρατία ότι και αυτοί θα μπορούσαν να πληγούν μια μέρα από αυτή τη μάστιγα", πρόσθεσε η τουρκική δήλωση η οποία μας θυμίζει κάποιες αντίστοιχες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μερικά χρόνια νωρίτερα οι οποίες αποδείχθηκαν..."προφητικές" καθώς ακολούθησαν οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη βόρεια Ευρώπη.

Ο Eivor Evenrud, επικεφαλής του Συμβουλίου Πολιτιστικών Υποθέσεων της πόλης του Όσλο, απάντησε στο Twitter, λέγοντας ότι ο πίνακας δεν θα αφαιρεθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail