Ένταση στα Ίμια κι αστάθεια στις ΗΠΑ: Επιφυλακή στο Ελληνικό επιτελείο - Εγρήγορση σε ακριτικά νησιά και βραχονησίδες

Η ένταση σε μια περιοχή η οποία έχει «προϊστορία» και την οποία η Άγκυρα όχι απλά αμφισβητεί ευθέως αλλά θεωρεί δική της, έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο στο παγκόσμιο στερέωμα με την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την τεράστια αστάθεια η οποία για πρώτη φορά παρατηρείται στην υπερδύναμη.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια με την Τουρκική Sahil Guvenlik να ανεβάζει την ένταση στα ύψη-προφανώς κατόπιν εντολών- με το σκάφος των γειτόνων να χτυπά από πίσω το μόλις ελάχιστων μηνών Rafnar του Λιμενικού Σώματος καταδεικνύει ότι ακόμη και σε συνθήκες σχετικής ηρεμίας μια «σπίθα» αρκεί να βάλει φωτιά στην περιοχή. 

Ενώ ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι παρά το προσωπείο του δήθεν «καλού παιδιού» που έχει φορέσει η Άγκυρα εν αναμονή των περιβόητων πλέον διερευνητικών, δεν αφήνει την παραμικρή αφορμή ανεκμετάλευτη για να προβάλλει τις αξιώσεις της.

Η ένταση σε μια περιοχή η οποία έχει «προϊστορία» και την οποία η Άγκυρα όχι απλά αμφισβητεί ευθέως αλλά θεωρεί δική της, έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο στο παγκόσμιο στερέωμα με την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την τεράστια αστάθεια η οποία για πρώτη φορά παρατηρείται στην υπερδύναμη. Οι πρώτες ενδείξεις τις οποίες έχει δώσει ο νέος πρόεδρος Μπάϊντεν  για την πολιτική την οποία πρόκειται να ακολουθήσει απέναντι στην Τουρκία ήδη προκαλούν νευρικότητα στην Άγκυρα. Οι κυρώσεις παρά την προσπάθεια Τραμπ πέρασαν και ο καίριος ρόλος στη Γερουσία του μεγάλου πολέμιου της Άγκυρας  Μπόμπ Μενέντεζ καταδεικνύουν ότι τουλάχιστον ο νέος πρόεδρος δύσκολα θα πει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι φίλος του όπως ακριβώς έκανε ο προκάτοχός του.

Αντίθετα η Άγκυρα φαίνεται ότι ήδη προβληματίζεται και προετοιμάζεται στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αλλάξουν γραμμή έστω και σταδιακά και να «στριμώξουν» την  Τουρκία στο δίλημμα ή με τη Συμμαχία ή με τον Πούτιν. Τέτοιες περίοδοι όπως έχει φανεί και στο παρελθόν με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον Ελληνισμό η ρευστότητα ευνοεί σε  επιθετικές ενέργειες για τη δημιουργία τετελεσμένων  όπως κατά γενική ομολογία συνηθίζει να κάνει η Άγκυρα. Πόσο μάλλον τώρα που στο ‘’τιμόνι’’ της είναι ο φιλόδοξος και ταυτόχρονα πιεσμένος Ταγίπ Ερντογάν και ενώ το όραμα της ‘’Γαλάζιας  Πατρίδας’’ έχει επικοινωνιακά καταστεί το βασικό δόγμα της Τουρκίας. 

 Σε μια «καυτή» περιοχή όπως τα Ίμια αλλά και σε άλλα σημεία είτε των θαλάσσιων είτε των χερσαίων συνόρων στον Έβρο με την παραμικρή αφορμή αλλά ακόμα και χωρίς αφορμή από μια τυχαία ενέργεια μπορεί ένα απλό περιστατικό όπως η αλιεία ή ακόμη ένα ναυτικό ατύχημα να μετατραπεί σε μείζον ζήτημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο Ελληνικό Επιτελείο από τις παραμονές των εορτών οι εντολές που έχουν δοθεί στους φρουρούς των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων αφορούν την αύξηση της ετοιμότητας. Εντολές οι οποίες με τον καινούργιο χρόνο όχι μόνο δεν άλλαξαν αλλά το μήνυμα είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επαναπαύονται. Άλλωστε και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς σε ακριτικά νησιά με κατάληξη το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου ούτε τυχαία ήταν ούτε μόνο εορταστική.

Ο καταδρομέας Αρχηγός δεν δίστασε να μπει μαζί με αμφίβιους καταδρομείς ακόμα και σε ταχύπλοο για να φτάσει στη Ρω. Ανάλογο θα είναι το μήνυμα το οποίο αναμένεται να στείλει αύριο από το Καστελόριζο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail