Ταραχή λόγω Σαμαρά

Όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους γύρω από τη συνέντευξη Σαμαρά στην «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός είναι έξαλλος για τον χρόνο που επέλεξε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. να υπενθυμίσει δημόσια τις απόψεις του.

Από: topontiki.gr - ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΝAΣΣΟΥ

Τη στιγμή δηλαδή που οι διαμεσολαβητές των διερευνητικών συνομιλιών τραβούσαν τις καρέκλες τους για να καθίσουν γύρω από το τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός «πυροβολούσε» στον αέρα σκορπίζοντας τον πανικό στο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών...

«Δεν μιλάς με τους πειρατές» είπε ο Σαμαράς διαφωνώντας με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και την προοπτική προσφυγής στη Χάγη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όλα αυτά συνιστούν εθνικές υποχωρήσεις από θέσεις που η Ελλάδα κατοχυρώνει δικαιωματικά λόγω του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως η Ελλάδα έδωσε «όνομα και ταυτότητα» στη γειτονική μας χώρα.

Δεν θα το... ξανακάνει!

Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν φοβάται ότι ο Σαμαράς θα κάνει δεύτερη φορά το… «απονενοημένο» και θα ρίξει άλλη μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και ο ίδιος άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα τον έφερνε αντιμέτωπο με τον κόσμο της Ν.Δ., αλλά και γενικότερα με τους Έλληνες πολίτες, καθώς οι περισσότεροι θα ερμήνευαν την κίνησή του ως υστερόβουλη και εγωιστική.

Όχι, ο Σαμαράς, με αυτά που λέει και κάνει, δεν επιδιώκει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. Άλλωστε οι εποχές έχουν αλλάξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να ελέγχει με τον τρόπο του την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Για λόγους υστεροφημίας, αλλά και ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του πατριωτικού μετώπου, το οποίο καταγράφεται στην πλειονότητα των κομμάτων και είναι διάχυτο στην κοινωνία.

Θέλει ακόμα να υπενθυμίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να μην χώνεται στα πόδια τους για όλα τα θέματα – αν και σε πολλά διαφωνεί –, αλλά δεν σκοπεύει να σιωπήσει όταν αυτός θεωρεί ότι γίνονται υπαναχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Αυτό άλλωστε είναι και το στίγμα του ως πολιτικού και η προίκα που κουβαλάει μέχρι σήμερα.

Θα συνεχιστούν οι τριβές

Το γεγονός λοιπόν ότι εδώ και μήνες η τουρκική πλευρά προκαλεί, απειλεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο βγάζοντας το «Oruc Reis» στα ελληνικά χωρικά ύδατα προφανώς ενοχλεί τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως των κομματικών και ιδεολογικών αντιλήψεων που έχουν. Ακριβώς λοιπόν αυτούς τους πολίτες στόχευσε ο Αντώνης Σαμαράς και πέτυχε να τραβήξει την προσοχή τους με τις αναφορές του για τις διερευνητικές επαφές.

Ακριβώς αυτό άλλωστε ενόχλησε και το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς ο Σαμαράς από τη μία τον εμφάνισε σαν να είναι υπό πολιτική ομηρεία στα εθνικά θέματα και από την άλλη ο ίδιος επιχείρησε να συσπειρώσει γύρω του όλους τους σοβαρά προβληματισμένους με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Το γεγονός ακόμη ότι ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε μετ’ επιτάσεως και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέμα στο οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει κάνει θεαματική «κωλοτούμπα», δείχνει ότι ο Σαμαράς δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα και ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το γεγονός άλλωστε ότι πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως στα συλλαλητήρια που είχαν γίνει την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν παρεισφρήσει και κάποιοι γραφικοί ενόχλησε πολλά στελέχη της σαμαρικής πτέρυγας της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Άκης Γεροντόπουλος, στενός φίλος και συνεργάτης του Σαμαρά, ζήτησε μάλιστα να μάθει τι εννοούσε ο πρωθυπουργός με αυτή την αναφορά του. Το στέλεχος της Ν.Δ. προφανώς εξέφρασε την αντίδραση των συμπολιτών του οι οποίοι είχαν πάρει δυναμικά μέρος στα συλλαλητήρια.

Ενόχληση φυσικά υπάρχει και σε κορυφαίους υπουργούς, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στις διαμαρτυρίες.

Ισχυρή επιρροή σε κόμμα και Αυτοδιοίκηση

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι απόψεις του βρίσκουν ανταπόκριση σε κάποιους βουλευτές, όπως στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον Διονύση Σταμενίτη, τον Περικλή Μαντά, τον Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ στον ευρύτερο κύκλο επιρροής του θεωρείται ότι ανήκουν οι Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Κυρανάκης, Φώντας Μπαραλιάκος, ίσως και οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Γιάννης Παππάς.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο στηρίζει τον Νότη Μηταράκη, τη Νίκη Κεραμέως, τη Σοφία Βούλτεψη, τον Νίκο Ταγαρά, τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου και την ευρωβουλευτή Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η πραγματική δύναμη του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται ωστόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πολλοί περιφερειάρχες, δήμαρχοι και κοινοτάρχες είναι δικοί του, ενώ καθοριστική είναι η διείσδυσή του στον κομματικό μηχανισμό. Πολλά τοπικά στελέχη «πίνουν νερό στο όνομα» του πρώην πρωθυπουργού, καθώς, όπως είναι γνωστό, αυτός είναι μετρ στην επικοινωνία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail