Πονοκέφαλος ο ΕΝΦΙΑ - Τρόπους να αποφύγει την επιβάρυνση αναζητεί η κυβέρνηση

Στο «μικροσκόπιο» των θεσμών μπαίνουν οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, στο πλαίσιο της ένατης αξιολόγησης που θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου.

Από: topontiki.gr - ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑ

Το οικονομικό επιτελείο παλεύει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτραπούν τσουχτερές αυξήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Πρώτος στόχος είναι η μείωση των συντελεστών του ΕΦΝΙΑ, ώστε οι ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα να μην ανεβάσει στα ύψη τα μπιλιέτα της εφορίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σε ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όπως προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη, μέτρο όμως το οποίο θα αποφασιστεί όταν θα κλείσει η παρένθεση της πανδημίας, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι περίπου 450.000 φυσικά πρόσωπα καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν, πέραν του βασικού φόρου, και «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των θεσμών οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες και η επέκτασή τους σε όλη τη χώρα θα πρέπει να γίνουν έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι έχουν παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης, προτείνουν αυξήσεις 30%, 50%, ακόμη και 100%, που αυτόματα θα «φουσκώσουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και δεκάδων άλλων φόρων και τελών που υπολογίζονται με βάση τις τιμές της εφορίας.

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές θα προκύψουν σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον.

Άλμα θα κάνουν οι τιμές στα νότια προάστια, όπως η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και του Ελληνικού, σε περιοχές του Πειραιά και των δυτικών προαστίων και της Θεσσαλονίκης.

Στην Αττική χαρακτηριστικές περιπτώσεις περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι τα Τουρκοβούνια πάνω από το Γαλάτσι, περιοχές στο Ψυχικό, στο Σισμανόγλειο στα σύνορα Αμαρουσίου - Μελισσίων, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου - Αμαρουσίου, στην Μπαλάνα, στον Γέρακα και στη Νέα Μάκρη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail