Τούρκος βουλευτής: Με ρωγμή και γεμάτα νερό τα θεμέλια του Ακκούγιου - Να το διαλύσουμε, μας περιμένει τραγωδία

Freepen.gr - Υπάρχει ρωγμή στα τσιμεντένια θεμέλια του έργου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη μεσογειακή παράκτια πόλη της Μερσίνας στο Ακκουγιούυ, δήλωσε την Κυριακή ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής, Ali Mahir Başarır.

Το θαλασσινό νερό διαρρέει στα θεμέλια του εργοστασίου, το οποίο κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στο Twitter, όπου μοιράστηκε βίντεο από τη φερόμενη ρωγμή. Ο Başarır προέτρεψε τους αξιωματούχους να γκρεμίσουν το έργο, υποστηρίζοντας πως το κτίσμα που θα φέρει τον αντιδραστήρα έχει ήδη υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής του.

Από το 2018 οπότε ξεκίνησε η κατασκευή του έργου μηχανικοί και εργαζόμενοι άρχισαν να χτυπούν κώδωνα κινδύνου για πιθανή πυρηνική καταστροφή αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας της δομής, και μια ομάδα ΜΚΟ κατέθεσε αγωγή σε τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να σταματήσει η κατασκευή.

"Υπάρχει μια τραγωδία που δημιουργείται στα θεμέλια που έχουν ήδη ραγίσει δύο φορές", δήλωσε ο Başarır.

"Η χώρα μας τραβιέται σε μια μη αναστρέψιμη καταστροφή, επειδή το Akkuyu βρίσκεται σε σεισμική ζώνη. Το θεμέλιο είναι εξ ολοκλήρου (αποτελείται από) νερό. Εάν υπάρξει σεισμός μετά την κατασκευή, η Μεσόγειος και η Μερσίνα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια τραγωδία", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να τραβήξουν την πρίζα για το έργο "ενώ υπάρχει ακόμα χρόνος".

Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail