Ο σεβασμός στην Παράδοση κι η τήρηση των ιερών κανόνων κράτησαν το Φανάρι ζωντανό, όχι τα… κουταλάκια μιας χρήσεως!

Η Αρχιδιακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο ευγενής, καλλικέλαδος και πολυγραφότατος Αρχιδιάκονος Θεόδωρος μας απέστειλε κατά το έθος τα ανακοινωθέντα  περί του εορτασμού των Αγίων Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου (ανακομιδή ι. λειψάνων).


Και οι δύο Άγιοι Πατέρες και Ιεράρχες Γρηγόριος και Χρυσόστομος  διετέλεσαν Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινουπόλεως και ως φυσικοί προκάτοχοι του Οικουμενικού μας Πατριάρχου «κατά την έκπαλαι κρατήσασαν τάξιν» όπως αναφέρει το ανακοινωθέν, ο Παναγιώτατος χοροστατεί εκ του Παραθρονίου, στον δε Πατριαρχικό θρόνο τοποθετείται η ιερά Εικών του κάθε  Αγίου.
 
«Κατά την έκπαλαι κρατήσασαν τάξιν»… Αυτή η φράση κρύβει όλο το μεγαλείο του Φαναρίου, όλη τη δύναμη, την ισχύ και υπεροχή του Οικουμενικού Θρόνου. Την ιεροπρέπεια, τον σεβασμό και την τήρηση της από αιώνων διαμορφωμένης εκκλησιαστικής παραδόσεως. 
 
Η Κωνσταντινούπολη είναι «η πόλη των θρύλων και της παραδόσεως, της καθιερώσεως του δόγματος και της κατισχύσεως της αληθείας επί του ψεύδους» (Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος). 
 
Το μαρτυρικό Φανάρι, η «μικρά ζύμη», όπως έλεγε ο σοφός Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων, αποτελεί τη ρίζα και τη φύτρα της Μεγάλης Εκκλησίας η οποία  είναι ο θεματοφύλακας παράδοσης αιώνων.
Το Φανάρι για έναν ξένο είναι μια γωνιά στην καρδιά της Τουρκιάς. 
 
Για έναν Ρωμιό όμως, είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας και ο πνεύμονας της Ρωμιοσύνης. 
Η τήρηση και η ευλαβική προσήλωση στην τάξη, στο τυπικό, στην παράδοση της Εκκλησίας μας, καθιστούν το Φανάρι φάρο που φωτίζει, σέβασμα και κόσμημα στην καθολική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στην καρδιά του κάθε πιστού.
 
Αν ο εκάστοτε Πατριάρχης έκανε εκπτώσεις θα ήταν ορατές στις επόμενες γενεές.
 Η επιμονή, η πιστότητα και αφοσιωμένη και  υγιής   εμμονή και προσήλωση  στην παράδοση καθιστούν το Φανάρι σεβαστό και το  πραγματικό διαμάντι της Ορθοδοξίας. 
Αυτό ας έχουν υπόψη τους οι εξωτερικοί αλλά και οι …εσωτερικοί του εχθροί. 
Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι εμπνεόμενοι και καθοδηγούμενοι από την αλαζονεία τους είναι έτοιμοι να κάνουν εκπτώσεις για να φανούν αρεστοί στους ισχυρούς και ολιγόπιστους  του κόσμου τούτου. 
Ας προσέξουμε και ας σημειώσουμε την παράδοση που κατευθύνει τα βήματα του εκάστοτε Πατριάρχη αιώνες τώρα. 
 
Ανήμερα της εορτής των δύο μεγάλων Αγίων Προκατόχων του,  η Παράδοση επιβάλλει να τοποθετηθεί επί του Θρόνου του Πατριαρχικού Ναού η εικών του  Αγίου που τιμάμε τη μνήμη του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης να χοροστατήσει από το Παραθρόνιο.  
Ουδείς Πατριάρχης αποπειράθηκε ποτέ ή σκέφτηκε, στο διάβα των αιώνων,  να αλλάξει αυτή την παράδοση.  Και να χοροστατήσει επί του Θρόνου του και να βάλει την εικόνα του Αγίου στο Παραθρόνιο.  
 
Και η απλή αυτή κίνηση που κάνει την διαφορά, αποτελεί την μεγάλη δύναμη του Φαναρίου. Η τήρηση της τάξεως. Ο σεβασμός στους κανόνες, στα ήθη και στα έθιμά μας.
 
 Όσοι προσπάθησαν να παραβούν αυτή την παράδοση τους έφαγε η αλαζονεία  και η έπαρση που ανέπτυξαν καθώς πίστεψαν  ότι μπορούν να αλλάζουν αυτά που βρήκαν.  
 
Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι λάτρεις της καινοτομίας, όπως είναι τα …κουταλάκια μιας χρήσης. Δεν είναι ένας. Είναι αρκετοί και όλοι ανήκουν στο Φανάρι. 
Ο κορονοϊος κάποια στιγμή θα περάσει! Κάποιοι θα φύγουμε, γιατί αυτό είναι το σχέδιο του Θεού, και κάποιοι θα μείνουμε.  
 
Ε, αυτοί που θα μείνουμε θα είμαστε ακόμη πιο αυστηροί και προσηλωμένοι στην Εκκλησία μας και στις παραδόσεις μας. Ας το θυμούνται αυτό όσοι θέλουν να αλλάξουν σήμερα  το δρόμο μας και την πορεία μας…
Μην παίζετε εν ου παικτοίς…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail