Ανησυχητική αύξηση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα - Φόβος ότι αρχίζει το τρίτο κύμα

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στη Θεσσαλονίκη του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης σε έναν ιερέα και ενώ μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που πλέον ανέρχονται σε τουλάχιστον 173.

Από: in.gr

Ο εντοπισμός του πρώτου γνωστού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς προέκυψε στον συγκεκριμένο χώρο, ιδίως όταν ο άνθρωπος που επιμολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στο Εξωτερικό, αλλά και επειδή -όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η αυξημένη παρουσία των μεταλλαγμένων ιών συνδέεται με την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος.

«Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου, με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα. Δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δεύτερο κύμα. Αλλά πρέπει να ξαναπραγματοποιήσουμε τη μελέτη γιατί έχουμε νέα στοιχεία δεδομένων των μεταλλάξεων», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Περιμένουν πολλαπλασιασμό των μεταλλάξεων

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη».

Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail