Το ξεφτισμένο «Αμερικανικό Ονειρο» και η Ευρώπη

Οι χθεσινές εικόνες κλαυσίγελου και δυσοσμίας από το Καπιτώλιο της «πιο στέρεας δημοκρατίας των τελευταίων δυόμιση αιώνων», έδειξαν ξεκάθαρα ότι το σημερινό αμερικανικό πρόβλημα δεν είναι, όπως υποστηρίζουν οι απανταχού εκπρόσωποι της ορθοπολιτικής υστερίας, μόνο ο ανεξέλεγκτος, αλλοπρόσαλλος, αυταρχικός, εθνικιστικός και εν τέλη μωροφιλόδοξος «Τραμπισμός». Συσχετίζεται άμεσα και με το απειλητικό και γερασμένο «βαθύ κράτος», από το οποίο ωφελείται πρωτίστως το διεφθαρμένο αμερικανικό κατεστημένο και οι ελίτ. 

Βασίλης Στοϊλόπουλος

Αυτό το «φονικό δίπολο» είναι που υποδαυλίζει τον πολύμορφο διχασμό της μεταλλαγμένης τις τελευταίες δεκαετίες αμερικανικής κοινωνίας, η οποία γίνεται όλο και πιο άδικη, όλο και πιο χαοτική, όλο και πιο συγκρουσιακή. 

Ένας διχασμός που τρέφει όμως ήδη και την αμερικανική εσωστρέφεια, συμβάλλοντας έτσι στην αμερικανική υποχώρηση διεθνώς - με ότι αυτό σημαίνει για τους επίδοξους «καλοθελητές» (Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Τουρκία, Πακιστάν, κ.α.) που θα φροντίσουν να καλύψουν το «κενό». Άλλωστε, όλες οι αυτοκρατορίες έχουν κάποτε ένα τέλος! 

Ο χθεσινός αμερικανικός, παρακμιακός τραγέλαφος όμως μπορεί να αποτελέσει και το έναυσμα μιας αυτονόμησης (στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής, …) της Ευρώπης από το ξεφτισμένο εδώ και καιρό «αμερικανικό όνειρο». Γιατί μόνο στο πλαίσιο μιας ισότιμης συνεργασίας ΗΠΑ και Ευρώπης μπορεί πλέον η Δύση να σταθεί στο μέλλον απέναντι στην νέα αναδυόμενη υπερδύναμη, την Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail