Συμφιλίωση Τουρκίας-Ισραήλ; Δε νομίζω!

Στις 25 Δεκεμβρίου, δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απόψεις του σχετικά με την είδηση ότι το Ισραήλ και η Τουρκία "αποκαθιστούν πρόσφατα τις σχέσεις τους". Ο Ερντογάν απάντησε:

gatestoneinstitute.org - Uzay Bullut / Παρουσίαση Freepen.gr

"Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχουν διακοπεί ούτως ή άλλως συνεχίζονται. Θέλω να πω, αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες με τους ανθρώπους στο υψηλότερο επίπεδο εκεί, όπως και με ορισμένες άλλες χώρες. Αν δεν είχαμε τέτοια προβλήματα με την κορυφή [της ισραηλινής κυβέρνησης], οι σχέσεις μας με το Ισραήλ θα ήταν πολύ διαφορετικές. Φυσικά, ιδιαίτερα η Παλαιστινιακή πολιτική του Ισραήλ είναι η κόκκινη γραμμή της Τουρκίας. Είναι αδύνατο για εμάς να αποδεχθούμε τις παλαιστινιακές πολιτικές του Ισραήλ. Είναι αδύνατο για εμάς να δεχτούμε τη στάση του Ισραήλ απέναντι στους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Παλαιστίνη και τις αδίστακτες ενέργειές του εκεί. Εκεί που διαφέρουμε με το Ισραήλ είναι η κατανόησή μας για τη δικαιοσύνη και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Διαφορετικά, θέλουμε να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους σε ένα καλύτερο σημείο".

Δύο εβδομάδες πριν ο Ερντογάν μιλήσει για "βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ", ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από μια φιλοκυβερνητική τουρκική οργάνωση, την Ένωση υπερασπιστών Δικαιοσύνης στρατηγικού Κέντρου Μελετών (ASSAM - Association of Justice Defenders Strategic Studies Center), προώθησε την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού Ισλαμικού στρατού και ενός κοινού αμυντικού συστήματος για την "Συνομοσπονδία ισλαμικών χωρών". Ένας από τους κύριους στόχους αυτού του προτεινόμενου στρατού είναι το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.του ASSAM, συνταξιούχος Τούρκος στρατηγός Αντνάν Τανριβερντί, είναι ο ιδρυτής μιας τουρκικής εταιρείας ασφάλειας, της SADAT International Defense Consulting, και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Ερντογάν. Σε ένα άρθρο του 2009, ο Tanriverdi έγραψε:

"To νικήσει το Ισραήλ, πρέπει να αναγκαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να εμπλέξει όλες τις δυνάμεις του, και η διάρκεια του πολέμου πρέπει να επεκταθεί.... Εάν το Ισραήλ πρέπει να καλέσει όλους τους εφεδρικούς στρατιώτες του σε υπηρεσία, δεν θα μείνει κανείς στο σπίτι ή στις επιχειρήσεις τους. Δε θα μπορεί να συνεχίσει έτσι για πολύ καιρό."

Το Ετήσιο Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης διοργανώθηκε ηλεκτρονικά στις 12 Δεκεμβρίου με θέμα "asrica [Asia-Africa] confederation defense organization" και συζήτησε "τις αρχές και τις διαδικασίες του κοινού αμυντικού συστήματος για την Ισλαμική Ένωση". Ο Tanriverdi παρουσίασε στην ομιλία του την αμυντική δομή της λεγόμενης Ισλαμικής Ένωσης που η ASSAM οραματίζεται ότι θα αποτελείται από 61 μουσουλμανικές χώρες.

Ο Tanrıverdi έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να δημιουργήσει έναν "στρατό για την Παλαιστίνη" εναντίον του Ισραήλ. Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη το 2019 ο Τανριβερντί, τόνισε ότι ήταν αδύνατο για τον ισλαμικό κόσμο να "εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ είπε:

"Ο Ισλαμικός κόσμος πρέπει να προετοιμάσει έναν στρατό για την Παλαιστίνη από έξω από την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ πρέπει να γνωρίζει ότι αν βομβαρδίσει [την Παλαιστίνη] μια βόμβα θα πέσει και στο Τελ Αβίβ"

Ο Tanriverdi αγνοεί βολικά ότι η Παλαιστίνη ήταν ένα επαρχιακό τοπωνύμιο που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 135 μ.Χ., μετά την ήττα μιας εβραϊκής εξέγερσης, για να αντικαταστήσει την "Ιουδαία" και όλα τα άλλα απομεινάρια της εβραϊκής ζωής στην περιοχή. Ο λόγος της σημερινής Παλαιστινιακής-Αραβικής ανιθαγενείας είναι οι δικοί τους πολιτικοί ηγέτες που απέρριψαν τρεις προσφορές για ένα κράτος και αντ ' αυτού επέλεξαν τον πόλεμο και την τρομοκρατία για την ειρηνική συνύπαρξη. Τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν ένα σχέδιο το 1947 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε δύο τμήματα: ένα ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος και ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος. Ενώ οι Εβραίοι ηγέτες αποδέχτηκαν το σχέδιο, οι Άραβες ηγέτες αντιτάχθηκαν σθεναρά. Την ημέρα που το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του, στις 15 Μαΐου 1948, εισέβαλαν πέντε αραβικές χώρες: η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράκ.

Εβδομήντα τρία χρόνια αργότερα, οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι εξακολουθούν να σχεδιάζουν να καταστρέψουν το Ισραήλ. Οι συγκεντρώσεις του Κογκρέσου της Ισλαμικής Ένωσης ξεκίνησαν το 2017 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2023. Το επόμενο ετήσιο συνέδριο το 2021 θα συζητήσει για τις "αρχές και διαδικασίες κοινής εξωτερικής πολιτικής για την Ισλαμική Ένωση".

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην κατανόηση της Τουρκίας για "εδαφική ακεραιότητα των χωρών" ως έναν από τους λόγους για τους οποίους οι σχέσεις της με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, ήταν ο Ερντογάν που τον Οκτώβριο αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ μια τουρκική πόλη. Αναφερόμενος στην Οθωμανική κατοχή των Ιεροσολύμων (1517-1917), ο Ερντογάν είπε:

"Είναι ακόμα δυνατό να συναντήσουμε ίχνη της Οθωμανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη που έπρεπε να αφήσουμε με δάκρυα στα μάτια κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Με άλλα λόγια, η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας, είναι μια πόλη από εμάς"

Ο Ερντογάν έχει επίσης καταστήσει σαφές πολλές φορές ότι το πρόβλημά του δεν είναι μόνο με τους "κορυφαίους" ανθρώπους στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και με ολόκληρο το εβραϊκό έθνος.

Μιλώντας σε μια συνάντηση στις 31.1.20, για παράδειγμα, ο Ερντογάν ανατίναξε τη "συμφωνία του αιώνα" που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπαθώντας να επιλύσει ειρηνικά το Ισραηλινο-Παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ "πειρατή, σκληρό και ακόρεστο" και -- προφανώς ξεχνώντας ότι στους Παλαιστίνιους είχε προσφερθεί κράτος τρεις φορές, και κάθε φορά απέρριπταν την προσφορά -- αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι οι Εβραίοι πρέπει να έχουν ένα δικό τους κράτος.

"Ποτέ δεν αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε αυτό το σχέδιο που θα καταστρέψει την Παλαιστίνη.

"Το Ισραήλ, το οποίο ιδρύθηκε με πειρατικό τρόπο στα παλαιστινιακά Εδάφη, έχει φτάσει στα σημερινά σύνορά του άδικα και παράνομα. Τα μάτια των σκληρών δεν παίρνουν ούτε αρκετό αίμα ούτε ιδιοκτησία. Το Ισραήλ δεν παίρνει αρκετά από αυτά τα πράγματα. Προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο, που σημαίνει την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών. Τώρα, χωρίς καμία ντροπή, προσπαθούν να στερήσουν την Παλαιστίνη [από ένα κράτος], συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης."

Ο Ερντογάν καταδίκασε επίσης εκείνους που συναναστρέφονται και υποστηρίζουν τους Εβραίους, τους οποίους ανέφερε ως "εκείνους με κιπάχ":

"Όταν εξετάζουμε τη στάση των ισλαμικών χωρών, λυπάμαι για μας. Πρώτα απ' όλα, εσύ, Σαουδική Αραβία. Ήσουν σιωπηλή. Πότε θα μιλήσεις; Οι διοικήσεις του Ομάν, του Μπαχρέιν, του Αμπού Ντάμπι. Συμμετέχουν [στην πρωτοβουλία ειρήνης] και χειροκροτούν. Ντροπή σου! Πώς θα εξηγήσουν αυτά τα χειροκροτούντα χέρια τα παλαμάκια για αυτό το ύπουλο βήμα; Εκείνοι που κάθονται με kippahs στα κεφάλια τους [Εβραίοι] χειροκροτούν και αυτοί [μουσουλμάνοι] χειροκροτούν, επισης. Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου και θα σου πω ποιος είσαι. Το κλειδί για την ειρήνη είναι σήμερα στην Ιερουσαλήμ, όπως συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όποιος ενθαρρύνει το Ισραήλ είναι υπεύθυνος για τις ολέθριες συνέπειες που θα προκύψουν".

Αναφερόμενος στη συνάντησή του στις 29 Ιανουαρίου 2020 με την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας, η οποία ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προειδοποίησε τον επικεφαλής ραβίνο της Τουρκίας Ισάκ Χαλέβα για τη στάση του σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης: ότι η εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας και ο "χριστιανικός κόσμος" δεν πρέπει να σιωπήσουν σχετικά με το θέμα.

Για αυτούς τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους, τα γεγονότα δεν φαίνεται να έχουν σημασία. Το ειρηνευτικό σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τους Παλαιστίνιους Άραβες και το Ισραήλ αναγνωρίζει την Παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και μια "λύση δύο κρατών."Το σχέδιο σημειώνει ότι" αντιμετωπίζει τις σημερινές πραγματικότητες και παρέχει στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη κράτος, μια πορεία προς μια αξιοπρεπή εθνική ζωή, σεβασμό, ασφάλεια και οικονομική ευκαιρία."Αυτά είναι, στην πραγματικότητα, δικαιώματα και ευκαιρίες που η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ για καμία από τις διωκόμενες μειονοτικές κοινότητες της: Αρμένιοι, Γιαζίδι, Έλληνες της Ανατολίας. Αλεβίτς, κούρδοι ή Ασσύριοι.

Εν τω μεταξύ, ο αντισημιτισμός στην Τουρκία έχει γίνει ένα κυβερνητικό, συστηματικό πρόβλημα. Το 2018, ο Ερντογάν ίδρυσε εννέα συμβούλια, τα μέλη των οποίων διόρισε, τα οποία είναι υπεύθυνα για την "προσφορά προτάσεων πολιτικής, ιδεών και στρατηγικών στον Πρόεδρο" για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την εκπαίδευση και το δίκαιο. Μεταξύ αυτών των διορισμένων συμβουλίων είναι γνωστά δημόσια πρόσωπα που έχουν κάνει κραυγαλέες αντισημιτικές δηλώσεις. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό περιοδικό Yörünge τον Αύγουστο, για παράδειγμα, ο συγγραφέας Alev Alatlı, μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού και Τέχνης του Ερντογάν, δήλωσε ότι οι "αντι-ερντογανικές δυνάμεις του κόσμου" καθοδηγούνται από Εβραίους και υποκινούνται από εβραϊκές διδασκαλίες χιλιετιών. "Το πραγματικό έργο [των Εβραίων] είναι να καθαρίσει το σύμπαν από τους γκογίμ", είπε, αναφερόμενος στο" γκογίμ "ως εκείνους" για τους οποίους δεν υπάρχει θέση στον κόσμο εκτός αν υπηρετούν τους Εβραίους". Σε μια άλλη συνέντευξη τον ίδιο μήνα με την εφημερίδα Takvim, ο Alatlı είπε:

"Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι εβραϊκές συμμαχίες (Ευαγγελιστές και Εβραϊστές) έχουν για άλλη μια φορά τεθεί σε δράση σήμερα και σέρνουν τον κόσμο στο χάος. Ο πρώτος στόχος τους είναι η Τουρκία".

Αυτό είναι σύμφωνο με την κοσμοθεωρία του Ερντογάν. Έχει συχνά στοχεύσει Ισραηλινούς και Εβραίους με προσβολές και ομιλίες μίσους. Το 2014, είπε:

"Το Ισραήλ είναι μια χώρα που απειλεί την ειρήνη στον κόσμο. είναι μια χώρα που απειλεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, ως Τουρκία, όσο είμαι σε αυτή τη θέση [του πρωθυπουργού], δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα θετικό για το Ισραήλ. Δεν είναι δυνατόν να δούμε θετικά το Ισραήλ, το οποίο εμπλέκεται στην κρατική τρομοκρατία.

"Η κλήση μου είναι στον ισλαμικό κόσμο. Όσο δεν δείχνει σαφώς την στάση του απέναντι στο Ισραήλ, τα προβλήματα αυτά θα συνεχιστούν. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Ήμασταν σχεδόν σε ένα σημείο όπου μηδενίσαμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Το Ισραήλ διαπράττει σήμερα γενοκτονία".

Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να είναι ο καλύτερος κριτής του τι συνιστά γενοκτονία. Ένας περήφανος αρνητής της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 από την Οθωμανική Τουρκία, την έχει αποκαλέσει "την πιο λογική απόφαση εκείνη την εποχή". Επίσης, όταν ο τότε Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ-Μπασίρ, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διεξαγωγή γενοκτονίας στο Νταρφούρ, επισκέφθηκε την Τουρκία το 2009, ο Ερντογάν τον υπερασπίστηκε λέγοντας: "Ποτέ δεν είναι δυνατόν ένα άτομο που ανήκει στη θρησκεία του Ισλάμ στην οποία ανήκουμε να διαπράξει γενοκτονία". Προφανώς ο Ερντογάν πιστεύει ότι αυτό που καθορίζει τη γενοκτονία δεν είναι οι ενέργειες ή η πρόθεση των δραστών, αλλά η θρησκεία τους.

Ο Ερντογάν τότε στόχευσε τους Εβραίους με μια βίαιη ισλαμική διδασκαλία: τον Δεκέμβριο του 2017, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε:

"Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες της Ιερουσαλήμ σήμερα, δε θα είναι καν σε θέση να βρουν δέντρα για να κρυφτούν πίσω από το αύριο".

Η παρατήρηση παραπέμπει σε ένα ισλαμικό Χαντίθ (λέγοντας ότι αποδίδεται στον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ) σύμφωνα με το οποίο:

"Η ώρα [της Ημέρας της κρίσης] δεν θα ξεκινήσει μέχρι να πολεμήσετε τους Εβραίους, μέχρι ένας Εβραίος να κρυφτεί πίσω από ένα βράχο ή ένα δέντρο και ο βράχος ή το δέντρο θα πει: "ω μουσουλμάνοι,σκλάβοι του αλλάχ, εδώ είναι ένας Εβραίος πίσω μου.Ελάτε να τον σκοτώσετε".

Ο Ερντογάν έχει επίσης αναφερθεί αρκετές φορές στους Ισραηλινούς ως "Ναζί". Τον Ιούλιο του 2018, απάντησε στο πέρασμα του Ισραήλ από το Νόμο του έθνους-κράτους λέγοντας ότι το "πνεύμα του Αδόλφου Χίτλερ" είχε επανεμφανιστεί στη χώρα. Ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ το "πιο Σιωνιστικό, φασιστικό και ρατσιστικό κράτος στον κόσμο" και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε "καμία διαφορά μεταξύ της εμμονής του Χίτλερ με την Άρια φυλή και τηςαντίληψης του Ισραήλ ότι αυτά τα αρχαία εδάφη προορίζονται μόνο για τους Εβραίους".

Αυτή η ιδέα φαίνεται να είναι μια ακόμη προβολή: οι τουρκικές κυβερνήσεις έχουν εκκαθαρίσει εθνικά την Τουρκία από όλους σχεδόν τους μη μουσουλμάνους πολίτες της -- μέσω γενοκτονίας, πογκρόμ, αναγκαστικών απελάσεων και άλλων μορφών διώξεων.

Η εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τους Εβραίους και το Ισραήλ δεν περιορίζεται σε δηλώσεις. Το 2018, Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Shin Bet) ανακοίνωσε ότι η Χαμάς διοχετεύει κεφάλαια τρομοκρατίας στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μέσω της Τουρκίας:

"Ο Καμίλ Τεκέλι, Τούρκος καθηγητής νομικής, συνελήφθη από τη Σιν Μπετ και την αστυνομία στα μέσα Ιανουαρίου. Απελάθηκε πίσω στην Τουρκία μετά από ανάκριση...

"Ο Τεκέλι δήλωσε ότι βοήθησε τους πράκτορες της Χαμάς που ήρθαν στην Τουρκία για να αγοράσουν διαμερίσματα, γραφεία και αυτοκίνητα και να ιδρύσουν εταιρείες εγγεγραμμένες στο όνομά του.

"Η Σιν Μπετ δήλωσε ότι η έρευνά της ανακάλυψε μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τη Χαμάς στην Τουρκία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλύνει χρήματα που συλλέχθηκαν για τη Χαμάς σε άλλες χώρες και στη συνέχεια να τα στείλει στα εδάφη. Με αυτόν τον τρόπο, εκατομμύρια δολάρια στάλθηκαν στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς".

"Η δήλωση της Σιν Μπετ κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για βοήθεια στη στρατιωτική συσσώρευση της Χαμάς μέσω της εταιρείας Σαντάτ, η οποία ιδρύθηκε από σύμβουλο μελών της σημερινής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Ο Τεκέλι είπε στους ανακριτές του ότι η εταιρεία στέλνει χρήματα και όπλα στη Χαμάς".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Ερντογάν φιλοξενεί επίσης μέλη της Χαμάς, παρέχοντας τουλάχιστον σε δώδεκα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης υπηκοότητα. Τον Αύγουστο, ο Ερντογάν συναντήθηκε προσωπικά με αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία περιελάμβανε τον αρχηγό του Πολιτικού Γραφείου Ισμαήλ Χανιέχ και το Νο 2 της τρομοκρατικής ομάδας, Σαλέχ αλ-Αρούρι, έναν κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή που έχει επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα την υποδοχή του Ερντογάν στη Χαμάς:

"Η Χαμάς ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι ειδικά καθορισμένοι παγκόσμιοι τρομοκράτες. Το αμερικανικό πρόγραμμα ανταμοιβών για τη δικαιοσύνη αναζητά πληροφορίες σχετικά με ένα από τα άτομα για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές".

Μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με μέλη της Χαμάς, ο στρατιωτικός ακόλουθος του Ισραήλ στην Πόλη, Ροέι Γκιλάντ, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε δώσει διαβατήρια σε δώδεκα μέλη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Περιέγραψε την κίνηση ως "ένα πολύ εχθρικό βήμα" το οποίο θα έθετε η κυβέρνησή του στους Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Reuters, Ο Γκιλάντ ανέφερε ότι το Ισραήλ είχε ήδη πει στην Τουρκία πέρυσι ότι η Χαμάς διεξήγαγε "τρομοκρατική δραστηριότητα" στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ότι η Τουρκία δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια. Σύμφωνα με το Reuters:

"Ο Γκιλάντ δήλωσε ότι τα μέλη της Χαμάς που έλαβαν τουρκικά έγγραφα χρηματοδοτούν και οργανώνουν τρομοκρατία από την Κωνσταντινούπολη, την οποία η Τουρκία έχει αρνηθεί στο παρελθόν. Πολλοί από αυτούς ήρθαν στην Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνίας του 2011 μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για να ανταλλάξουν έναν αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη με περισσότερους από 1.000 κρατούμενους", δήλωσε ο Γκιλάντ.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του τουρκικού κοινού φαίνεται να συμφωνεί με τη ρητορική του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ. Μια δημοσκόπηση του 2014 του Pew Research Center διαπίστωσε ότι η χώρα που μισείται περισσότερο από τους Τούρκους πολίτες είναι το Ισραήλ. Το 86% των ερωτηθέντων είχε δυσμενή γνώμη για το Ισραήλ, ενώ μόνο το 2% το έβλεπε θετικά.

Επιπλέον, βιβλία όπως τα πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων της Σιών, Ο Αγών μου του Χίτλερ και ο Διεθνής Εβραίος του Henry Ford "αποτελούν τα βασικά κείμενα για τους αντισημίτες σε όλο τον κόσμο, είναι πολυετή μπεστ σέλερ" στην Τουρκία, όπως επεσήμανε ο κορυφαίος μελετητής του τουρκικού Εβραϊσμού, Rifat N.Bali.

Μετά από χρόνια εχθρικών δηλώσεων και ενεργειών εναντίον του Ισραήλ, γιατί η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει το Ισραήλ τώρα; Ένας λόγος φαίνεται να είναι η γεωπολιτική. Λόγω των επιθετικών πολιτικών της στην περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη εκεί. Επιπλέον, οι Financial Times ανέφεραν τον Αύγουστο: 

"Η οικονομία της Τουρκίας υπέστη τη βαθύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί στο αποκορύφωμα της φετινής κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που υπογράμμισαν τον πόνο που προκάλεσαν τα μέτρα του lockdown σε βασικούς τομείς".

Προφανώς, το καθεστώς Ερντογάν ελπίζει να επεκτείνει το εμπόριο με το Ισραήλ και να αποκτήσει περαιτέρω διπλωματική υποστήριξη σε διεθνή θέματα. Ταυτόχρονα, αντί να προσπαθεί πραγματικά να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό και άλλες μορφές ρατσισμού στην τουρκική κοινωνία μέσω της εκπαίδευσης και άλλων μέσων, το καθεστώς Ερντογάν κατηχεί τους υποστηρικτές του με Εβραϊκό μίσος και υποστηρίζει ενεργά τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι εχθρικό προς το Ισραήλ, εχθρικό προς τους Εβραίους και άλλες μη μουσουλμανικές μειονότητες και φίλους με όσους θέλουν να εξαλείψουν το εβραϊκό κράτος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail