Συμμαχία Δένδια - Σαμαρά;

Το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για τον απανταχού ελληνισμό, αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από το 1821 χρονιά που μερικοί ρακένδυτοι Έλληνες, αλλά πολύ πλούσιοι στην καρδιά, με αγνά αισθήματα προς την Πατρίδα ξεκινούσαν την Ελευθερία της Ελλάδας από τον Τούρκικο ζυγό.

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Σε αυτήν την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προσήλθε σε διερευνητικές συζητήσεις με την Τουρκία του Ρ. Τ. Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να “χτίσουν” Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Με ποιους; Με τους Τούρκους, που μόλις λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν αυτές οι διερευνητικές συζητήσεις των δυο αντιπροσωπιών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλησε να υπενθυμίσει στην ελληνική πλευρά, πως σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, θα πρέπει να θυμόμαστε το “Casus belli”; Δηλαδή την διακηρυγμένη επί δεκαετίες τουρκική απειλή περί της αφορμής πολέμου; Μας είπε πως η θέση της Τουρκίας στην “αφορμή πολέμου” δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Αφού όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα τουρκικά κοινοβούλια, όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίζονται το “Casus belli”.

Βέβαια αυτή ήταν μια ευθεία απάντηση, όχι προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού αυτός είναι υπέρ της γραμμής κατευνασμού με τεράστια δόση ηττοπάθειας, αλλά προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο οποίος στις 12 Ιανουαρίου 2021 είχε πει ξεκάθαρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, πως:

«…Η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης, όπου γίνονται επ’ αυτού οι σχετικές μελέτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Στη δε Βουλή, στις 19 Ιανουαρίου 2021 ημέρα συζητήσεως και ψηφίσεως του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, που αφορούσε την έγκριση του καθορισμού του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στα 12 ν.μ., ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είπε:

«H επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης αφορά και το ανατολικό κομμάτι, επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Για να τον αδειάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη, λέγοντας πως:

«Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, μπορεί και αλλού. Όμως σε χρόνο και με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Γι΄ αυτό αυτές οι δεσμευτικές δηλώσεις του Νίκου Δένδια έχουν ξεσηκώσει θύελλα στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πλέον επικίνδυνο, αλλά και μισητό αντίπαλο.

Ωστόσο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, πολύ γρήγορα βρήκε έναν πολύ μεγάλο υποστηριχτή θέσεών του. Τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή επανέλαβε τα όσα είχε πει τον Ιούνιο του 2020 στα Κυριακάτικα Νέα.

Τότε είχε ταχτεί κατά της αθρόας και ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης (όρος δικός του), κατά της ελληνικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα, θεωρώντας πως μια τέτοια ενέργει θα σημαίνει συνθηκολόγηση με την Τουρκία και βέβαια ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί καμιά ελληνική κυβέρνηση να συνομιλεί με πειρατές.

Στην προχθεσινή Κυριακάτικη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι είναι κατά των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδος – Τουρκίας, δηλαδή είναι κατά του δόγματος κατευνασμού από την Ελλάδα. Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η ημέρα δημοσιεύσεως αυτής της συνέντευξης μόνο τυχαία δεν είναι. Όσον αφορά την προσφυγή στη Χάγη, που διακαώς επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς:

«Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Προσφεύγοντας στην Χάγη θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Αλλά ο πρώην Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, όταν έλθουν στη Βουλή προς ψήφιση. Δηλώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε το πρόβλημα έλυσε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα από αυτήν την Συμφωνία. Είδε μόνο αφόρητη εθνική ζημιά, δίνοντας στα Σκόπια, όνομα, ταυτότητα και γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω, διερωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαρά. Να σημειώσω εδώ, ότι οι πληροφορίες μου λένε, πως τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τον βόρειο γείτονά μας είναι έτοιμα, αλλά δεν τολμάει να τα φέρει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν όλοι, πως ο Νίκος Δένδιας και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν ανοίξει το κουτί με τις θύελλες;

Γι΄ αυτό πιστεύω ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και μπορεί να οδηγήσουν σε άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Αλλά όλα αυτά και άλλα τόσα, σε επόμενο κύριο άρθρο μου.


Χρήσιμες πληροφορίες για το Υπουργείο Εξωτερικών…

Η πληροφορία που μου ήλθε από εξέχουσα πηγή μου, λέγει ότι ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη από την πλευρά της Τουρκίας μια ανοικτή ατζέντα θεμάτων. Μια έξυπνη κίνηση της Τουρκίας για να σαμποτάρει τη διαδικασία προσέγγισης των δυο χωρών, εκτός και αν η ελληνική πλευρά θα είχε εντολή να αποδεχτεί αυτήν την ανοικτή ατζέντα θεμάτων.

Αφού βασικά αιτήματα της Τουρκίας που δεν αλλάζουν, είναι μια κουβέντα εφ΄ όλης της ύλης για Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Στην δε περίπτωση μη συμφωνίας, τότε ο Ρ. Τ. Ερντογάν – ενδεχομένως – να προσφύγει σε θερμό επεισόδιο, πριν από την απόκτηση των οπλικών συστημάτων και των Rafale από την Ελλάδα. Θα προηγηθεί βέβαια μαζική ροή παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά για τη δημιουργία σύγχυσης και αντιπερισπασμών.

Ως γνωστόν, ο Ρ. Τ. Ερντογάν έχει πλέον πολύ σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα, που μπορεί να τον οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Έτσι στον λογισμό του παίζει, πως πρέπει να έχει προχωρήσει το θέμα της συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου μας στο Αιγαίο.

Επίσης, σύμφωνα με την πηγή μας, θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα δεδομένα, ώστε να εισπράξει θετική έκβαση για την Τουρκία των F-35 από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από τις ΗΠΑ θα ζητήσει ο Ρ. Τ. Ερντογάν και τον έλεγχο του εναερίου χώρου των Σκοπίων, που αυτήν την στιγμή έχει η Ελλάδα. Στη μεθόδευση αυτή βέβαια, θα συμβάλλει και το ΝΑΤΟ, αλλά και η Αλβανία του Έντι Ράμα.


Διαβάστε κύριε Πρωθυπουργέ…

Στο Κυριακάτικο άρθρο μου στην Ελεύθερη Ώρα, ένιωσα την ανάγκη να απευθυνθώ στον Πρωθυπουργό μας, γράφοντας:

«Νιώθουμε την υποχρέωση να θυμίσουμε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, πως όταν οι Αθηναίοι έφηβοι κατά την ενηλικίωσή τους έπαιρναν τα όπλα για να υπηρετήσουν την Πατρίδα, έδιναν όρκο πως:

“Ου καταισχυνώ (ντροπιάσω) τα όπλα τα ιερά… αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων… και την Πατρίδα ουκ ελάσσω (μικρότερη) παραδώσω…”.

Αλλά και στην νεότερη ιστορία μας, ας παραδειγματιστεί ο Πρωθυπουργός μας από τον παμμέγιστο αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 2003-2008) που είχε ζητήσει από τον Κυπριακό λαό την καταψήφιση του προδοτικού σχεδίου Ανάν που επιζητούσε ο διεθνής παράγοντας, καταλήγοντας:

“Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα”.

Σήμερα θα προσθέσω:

Για μας τους Έλληνες είναι αυτονόητο, ότι όλα τα νησιά του Αιγαίου είναι Ελλάδα. Διότι το Αιγαίο είναι η αρχέγονη και προαιώνια κοιτίδα του ελληνισμού και δεν μπορεί να διανοηθεί κανένας Έλληνας και καμιά Ελληνίδα, πως είναι δυνατόν Έλληνας Πρωθυπουργός να παραχωρήσει χιλιοστό της εθνικής μας κυριαρχίας, σπιθαμή ελληνικού εδάφους.

Ας το έχει υπόψη του αυτό ο Πρωθυπουργός μας.

Όπως θα έπρεπε να έχει υπόψη του, ότι η Ίμβρος, η Τένεδος, οι Λαγούσες νήσοι στην έξοδο των Δαρδανελίων, τα Μοσχονήσια, ανατολικώς της νήσου Λέσβου και η νήσος Αρκόνησος, μέσα στο λιμάνι της Αλικαρνασσού, είναι νησιά ελληνικά, με ελληνικές οικογένειες να κατέχουν ακόμη τίτλους ιδιοκτησίας. Υπάρχει ακόμη ελληνική μειονότητα στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, καθώς και στην περιοχή της Ταρσού Κιλικίας. Και όχι μόνο.

Είχε τα παραπάνω στο οπλοστάσιο των διερευνητικών συζητήσεων με την γείτονα Τουρκία η ελληνική αντιπροσωπία;

Γιατί δεν πρέπει να ζητούν μόνο οι Τούρκοι, έχει και η Ελλάδα πολλά θέματα που οφείλει να αναδείξει και να απαιτήσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail