Η Ελλάδα πιστή στην πολιτική Σημίτη και σε πλήρη σύγκρουση με τη λογική!

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά θα είναι ραγδαίες. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά που έρχονται θα επηρεάζουν τη χώρα για τις επόμενες πολλές δεκαετίες!

Του Κωνσταντίνου Καράμπελα*  

 

Το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει πολλάκις αποδείξει ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Οι κινήσεις που γίνονται, δύσκολα μπορούν να γίνουν κατανοητές αν δεν ληφθούν υπόψη οι εθνομηδενιστικές ιδεολογικές προσεγγίσεις των πολιτικών ελίτ, από «δεξιά» και «αριστερά», όπως και οι ισχυροί δεσμοί με διάφορα κέντρα του εξωτερικού, που λειτουργούν συχνά ως τροχοπέδη στις όποιες εθνικές πρωτοβουλίες.

Πλέον, ακούμε κάθε μέρα ότι βρισκόμαστε εν αναμονή ενός διαλόγου με την Τουρκία, για τον οποίο μάλιστα ανυπομονούμε λες και η συγκυρία είναι κατάλληλη και τρέχουμε να προλάβουμε.

Ποιο το μήνυμα που στέλνουμε λοιπόν; Το ίδιο μήνυμα που στείλαμε όταν δεχτήκαμε ως διαμεσολαβητή τη Γερμανία. Τη διαχρονική στρατηγική σύμμαχο των Τούρκων, τα συμφέροντα της οποίας βρίσκονται σε πλήρη σύγκρουση με τα δικά μας!

Είναι το μήνυμα που στείλαμε με τις δηλώσεις τύπου «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός»! Με το μπέρδεμα για το αν η κόκκινη γραμμή είναι το Διεθνές Δίκαιο ή τα 12 μίλια ή τα 6 ή ούτε αυτά - βάσει των τελευταίων γεγονότων. Κι αν πάμε λίγο πιο πίσω, είναι το μήνυμα που στείλαμε με τις διαρροές περί ερευνητικών σκαφών που τα παίρνει ο αέρας ή περί θορύβων που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση ερευνών (πρέπει να έχουμε γίνει αντικείμενο χλευασμού στις διπλωματικές αποστολές όλου του κόσμου)!

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν είναι μόνο η άσκηση της πολιτικής που θυμίζει την καταστροφική περίοδο Σημίτη – Παπανδρέου, αλλά ακόμα και η ρητορική και ο τρόπος έκφρασης!

Και όπως είναι φυσικό μας στέλνει και η Τουρκία τα δικά της μηνύματα. Συνεχίζει να διεκδικεί τα πάντα, επιλέγει τα Ίμια για να δημιουργήσει επεισόδιο και μάλιστα μήνα Ιανουάριο (οι Τούρκοι αγαπούν τους συμβολισμούς) και ο Ερντογάν πηγαίνει για πικνίκ στα Βαρώσια, τη στιγμή που η Ελλάδα πιέζει την Κύπρο να μη θέσει βέτο στην Ε.Ε. για να υπερασπιστεί τα δίκαιά της!

Σε αυτήν τη βάση ζητούν διάλογο οι Τούρκοι. Και όπως αναφέραμε πιο πάνω, όχι μόνο οι Τούρκοι! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας προφανώς και τη θέση της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «τα προβλήματά μας με την Τουρκία δεν μπορούν να λυθούν πάρα μόνο με διάλογο» και πως «όσοι είναι κατά του διαλόγου με την Τουρκία δεν έχουν μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση».

Η θέση της κ. Μπακογιάννη είναι παραπλανητική. Θέλουμε διάλογο, αλλά από θέση ισχύος, όταν πρέπει και σύμφωνα με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου! Εκεί που υπάρχει αντικείμενο διαλόγου. Για την Εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν συζητάς, μόνο δείχνεις την ισχύ σου!

Το τι θέλει η Τουρκία είναι ξεκάθαρο σε όποιον δεν πάσχει από ιδεοληπτική τύφλωση. Οι χωρίς τέλος διεκδικήσεις θα συνεχίσουν να είναι η πολιτική της. Πέραν των άλλων, είναι αποφασισμένη να πάρει τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου. Το λέει ανοιχτά. Για να το πετύχει προωθεί ένα νέο φασιστικό σχέδιο Ανάν στην Κύπρο – παίζοντας και το κόλπο της απειλής δύο κρατών - ενώ ενισχύεται και από λανθασμένες κινήσεις, όπως η τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο που μας σταματά στον 28οΜεσημβρινό. Η προσπάθεια της για ακρωτηριασμό του Ελληνισμού είναι ολοφάνερη.

Πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους το μέγεθος της απειλής και να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπισή της. Δεν παίρνει άλλη καθυστέρηση η αύξηση της ισχύος της χώρας και η παράλληλη ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών. Στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται, οι ρόλοι αλλάζουν και η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στο φυσικό της χώρο, μέρος του οποίου είναι η ανατολική Μεσόγειος.

«τότε μόνον εξασφαλίζει κανείς την ελευθερία του έναντι των γειτόνων, όταν είναι ικανός και έτοιμος να τους αντιμετωπίσει» Θουκυδίδης


*Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας έχει σπουδές στην Αρχαιολογία, στις Διεθνείς Σχέσεις κ Διπλωματία και στη Φιλοσοφία

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail