Υψηλόβαθμος Διπλωμάτης των ΗΠΑ: Δεν αναμένω βελτίωση με την Τουρκία υπό τη διοίκηση Μπάιντεν

Freepen.gr - Ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, δήλωσε ότι δεν αναμένει βελτίωση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας υπό τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν.

Ο Jeffrey έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης με την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle την Τρίτη.

Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις μεταξύ δύο χωρών θα δουν "σοβαρές κρίσεις" υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, ο Τζέφρι δήλωσε: "Δεν περιμένω βελτίωση. Η Τουρκία έχασε τις ευκαιρίες που της προσφέφθηκαν στην εποχή του [Ντόναλντ] Τραμπ".

Ο Jeffrey δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε κάνει κανένα βήμα για να "συμβιβαστεί" με τον Trump, αν και οι ΗΠΑ έδωσαν αρκετές παραχωρήσεις στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά την κρίση στα συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400.

"Σε ποια από τις πολιτικές του έκανε ο Πρόεδρος Erdoğan μια αλλαγή ή ένα βήμα για συμβιβασμό με τον Trump; Έκανε ένα βήμα σε σχέση με τη λύση στο θέμα των S-400; Όχι. Αντίθετα...Έκανε τίποτα για να καταλήξει σε συναίνεση μαζί μας για τα βορειοανατολικά της Συρίας; Όχι, είχαμε μια συμφωνία που έκλεισε τον Αύγουστο του 2019, αλλά ο Πρόεδρος Erdoğan την παραβίασε στέλνοντας τους στρατιώτες του στη Συρία τον Οκτώβριο", δήλωσε ο Jeffrey.

"Ο Trump προσπάθησε να συμβιβαστεί με τον Erdoğan; Ναι, ακόμη και αρκετές φορές. Έχουμε καθυστερήσει τις κυρώσεις για τους S-400, αργότερα τις καθυστερήσαμε και στη συνέχεια τις καθυστερήσαμε για άλλη μια φορά...Καταφέραμε να προχωρήσουμε; Φυσικά και όχι. Αυτή είναι η κληρονομιά που έχει αναλάβει η ομάδα του Μπάιντεν", είπε.

Ο Τζέφρι ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει τώρα να μιλήσει στη Ρωσία σχετικά με θέματα που αφορούν την παρουσία των συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των μονάδων προστασίας του κουρδικού λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία. Είπε ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή, η Ρωσία παρενέβη και επί του παρόντος ελέγχει μεγάλο μέρος της περιοχής.

"Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε το ζήτημα των Τούρκων. Αλλά αυτό που είναι σαφές είναι τούτο: αν έχουν κάποιο πρόβλημα με τις SDF και την YPG, τότε θα πρέπει πρώτα απ 'όλα να μιλήσουν με τους Ρώσους", είπε.

Οι ειδικοί λένε ότι η διοίκηση του Μπάιντεν θα τηρήσει σκληρότερη στάση κατά της Τουρκίας από την προηγούμενη διοίκηση του Τραμπ.

Ο Antony Blinken, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρθηκε πρόσφατα στην Τουρκία ως "λεγόμενο στρατηγικό" εταίρο πριν αναλάβει ακόμη το αξίωμα.

"Η ιδέα ότι ένας στρατηγικός — λεγόμενος στρατηγικός-εταίρος μας θα ήταν στην πραγματικότητα σύμφωνος με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας στη Ρωσία δεν είναι αποδεκτός" είχε αναφέρει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail