Το Ισραήλ διερευνά σιωπηλά τις νέες τουρκικές προθέσεις - Τι θα κάνει με Ελλάδα και Κύπρο

Freepen.gr - Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμευθεί σε χαμηλού προφίλ προσέγγιση προς την Τουρκία" για να καθορίσει εάν οι προθέσεις (του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) είναι ειλικρινείς", έγραψε ο αναλυτής Μπαράκ Ραβίντ για το Axios επικαλούμενος ισραηλινές πηγές.

Η εξέλιξη έρχεται αφού ο Ερντογάν δήλωσε δημοσίως ότι επιθυμούσε καλύτερες σχέσεις με τη χώρα, ενώ συνέχισε να στέκεται δίπλα στην Παλαιστίνη.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί από το 2008 σε μια κατάσταση συνεχιζόμενης κρίσης, σε σημείο που η Τουρκία υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα το 2018 λόγω αναταραχών στο Όρος του Ναού της Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι "αβέβαιη για το πώς να διαβάσει τα σήματα", αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι πραγματοποίησε συνάντηση την Τετάρτη για το θέμα, δήλωσε ο Ραβίντ. Παρόντες ήταν ανώτεροι αξιωματούχοι του πρωθυπουργού, του Υπουργείου Άμυνας και της Μοσάντ.

Ο Ραβίντ ανέφερε αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη συνάντηση λέγοντας ότι ο Ashkenazi έστειλε αθόρυβους ανιχνευτές μέσω διαφόρων καναλιών για να αξιολογήσει τα σχόλια του Ερντογάν.

Ενώ ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, αξιωματούχοι είπαν Ραβίντ ότι είχαν εμπλακεί με την κυβέρνηση σε μυστικό επίπεδο.

Η αλλαγή του τόνου του Ερντογάν μπορεί να αποδοθεί στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο αναλυτής, καθώς ο τούρκος πρόεδρος ανησυχεί πως ο Μπάιντεν θα μπορούσε να υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση προς την Τουρκία και οι θερμαντικές σχέσεις με το Ισραήλ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτού του σεναρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν και θα είναι πολύ προσεκτικοί και η χώρα δεν θα βλάψει τις σχέσεις της με την Κύπρο ή την Ελλάδα για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε ο Ραβίντ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail