Σοβαρός κίνδυνος να υποστούμε εξευτελιστική ήττα στο διπλωματικό πεδίο από την Τουρκία

Αναμφίβολα το σπουδαίο γεγονός της ημέρας είναι η επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου που έχει βαπτισθεί παραπλανητικά ως «διερευνητικές επαφές». Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει πολύ ξεκάθαρα τι επιδιώκουν να πάρουν από την Ελλάδα. Έχουν δημοσιεύσει πάρα πολλές φορές χάρτες με τη λεγόμενη «γαλάζια πατρίδα», έχουν εκδώσει αναρίθμητες NAVTEX όπου παραπονούνται για τη δήθεν παράνομη κατοχή 18 νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, διαμαρτύρονται διαρκώς ότι έχουμε στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά παράβαση των σχετικών διεθνών συνθηκών, και επιμένουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Όλα αυτά τα ξέρουμε εμείς και τα ξέρει και όλος ο κόσμος, και με αυτά τα ζητήματα θα προσέλθουν οι Τούρκοι στις διμερείς διαπραγματεύσεις για να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν.

Από: capital.gr - Stirlitz 

Το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς επιδιώκει η ελληνική πλευρά; Με τι στόχο θα πάμε εμείς στις διαπραγματεύσεις; Με ποιο αποτέλεσμα θα είμαστε ικανοποιημένοι; Δεν έχουμε ακούσει ποτέ τίποτα σχετικό από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καλυπτόμενοι οι αρμόδιοι πίσω από τη δικαιολογία ότι οι συνομιλίες είναι απόρρητες (για την τουρκική πλευρά άραγε δεν υπάρχει απόρρητο και μας έχει βομβαρδίσει κυριολεκτικά επί χρόνια με τις αξιώσεις της; ), δεν μας έχουν περιγράψει ποτέ τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε με τις αξιώσεις των Τούρκων. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να κερδίσουμε κάτι παραπάνω από όσα μας δίνει το διεθνές δίκαιο διότι πολύ απλά δεν διεκδικούμε απολύτως τίποτα από τους Τούρκους. Πάμε δηλαδή σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου αποφασισμένοι εκ των προτέρων ότι δεν μας ενδιαφέρει να βάλουμε γκολ και ότι δεν θα περάσουμε ποτέ τη σέντρα αλλά μόνο θα ταμπουρωθούμε στην άμυνα. 

Άρα θα πάμε σε διάλογο με τους Τούρκους προσπαθώντας απλώς να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Και με τι ποσοστό σωτηρίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα είμαστε ικανοποιημένοι; Αν, για παράδειγμα, καταλήξουμε στο ότι το Καστελόριζο θα έχει μηδενική επήρεια στην ελληνική ΑΟΖ, αυτό θα παρουσιαστεί ως νίκη της ελληνικής διπλωματίας; Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε πριν έναν χρόνο η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας πως «με τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να χάσουμε, ας πούμε, την ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά θα κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου».

Θέτω όλα τα παραπάνω ερωτήματα διότι διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος να υποστούμε εξευτελιστική ήττα στο διπλωματικό πεδίο από την Τουρκία, την οποία όμως οι κυβερνώντες θα επιχειρήσουν μετά να βαφτίσουν ως σπουδαία νίκη, αφού δεν θα έχουν πει ποτέ εκ των προτέρων για ποιο πράγμα έδιναν αγώνα κι έτσι θα μπορούν να επικαλεστούν εκ των υστέρων ό,τι θέλουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail