Στην ημερήσια διάταξη τα λουκέτα σε όλη τη χώρα

Τόσο καλά πάει η οικονομία…

-Το λιανικό εμπόριο 3 δισ. ευρώ μείον μέσα σε δύο μήνες, μείον και η εστίαση 500 με 600 εκατ. ευρώ – Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος του μηνιαίου lockdown – 350.000 εργαζόμενοι ένα βήμα πριν από την ανεργία… – Ο ένας μετά τον άλλο κλάδο κατεβάζει ρολά – Στην ουρά 512.000 επιχειρήσεις για την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή – Στα 58,7 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Τόσο απλά αποτυπώνεται η τραγωδία που κοντά έναν χρόνο τώρα ζει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης από τον κορονοϊό, που βρήκε όλες τις πόρτες ανοιχτές, με αμέτρητες τις ζωές που κάθε μέρα χάνονται σε όλη την υφήλιο. Και προς το παρόν το μόνο όπλο που εδώ και λίγες βδομάδες έχουν στα χέρια τους η Ευρώπη, η Αμερική και πολλές άλλες χώρες είναι το εμβόλιο. Και ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, με άγνωστο μέχρι στιγμής το αν ο κορονοϊός έχει αρχίσει να τα μαζεύει… Που είναι η παγκόσμια ευχή.

Έγκυρες προβλέψεις οικονομολόγων μεγάλου διεθνούς κύρους και κορυφαίων επιχειρηματιών στον πλανήτη κάθε άλλο παρά εκφράζουν αισιοδοξία ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του ακατανίκητου μέχρι στιγμής θανατηφόρου ιού. Δυστυχώς, η παροιμία «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται από την τραγική πραγματικότητα σε όλα τα μέτωπα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα κρούσματα και οι απώλειες ζωών όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά καταγράφουν και αύξηση, με ασταμάτητα τα δάκρυα και τις παρακλήσεις να μη σου χτυπήσει την πόρτα η Covid-19. Ήδη, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 147.283 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5.387 θάνατοι.

Θεόπικρη η αλήθεια…
Έχει κυριολεκτικά βουλιάξει τα πάντα ο κορονοϊός. Στο κατακόκκινο η οικονομία, στα μαύρα οι επιχειρήσεις, σε καθεστώς κάποιου επιδόματος οι εργαζόμενοι, στο σπίτι όλες οι ανάγκες ζωής έχουν περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό, οι νέοι στο άγνωστο, όπως και η συνέχιση της ζωής και της ανθρώπινης δράσης, ο μόνιμος εγκλεισμός στο σπίτι θα έχει ως αποτέλεσμα, όταν με το καλό… απελευθερωθούμε, βαριές τραυματικές καταστάσεις, που δύσκολα θα ξεπερασθούν. Με τη νέα γενιά να έχει χάσει τον βηματισμό της, τα σχέδια στα οποία έχει επενδύσει το αύριό της. Και με τις νέες οικογένειες να μην μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Μέρα – νύχτα, ο αγώνας είναι να μην μπλέξεις στα δίχτυα του κορονοϊού.

Και ναι μεν αυτός είναι ο στόχος του κάθε ανθρώπου, όμως παράλληλα πρέπει να εξασφαλίσει και τα άκρως αναγκαία για την επιβίωση. Η οικογένεια, το μαγαζί, η επιχείρηση, το κράτος πρέπει να λειτουργεί.
Η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη.

Δρόμοι με κλειστά καταστήματα, με πρώτη την εστίαση (εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.), όπου οι καρέκλες είναι μονίμως άδειες, έχει αρχίσει να υπάρχει έλλειψη λουκέτων, άδεια και τα καφενεία, χωρίς φράγκο το ταμείο στις περισσότερες επιχειρήσεις, με την κυκλοφορία να απαγορεύεται χωρίς να το γνωρίζει η Αστυνομία.

• Η βραδινή έξοδος δεν υπάρχει πια, ενώ με το σύστημα «click away» για τα ψώνια σε καταστήματα ρούχων έπρεπε το παντελόνι, το φόρεμα, να το δοκιμάσεις στον δρόμο (!).

Αποτέλεσμα όλων αυτών των μέτρων ήταν:
• Το 2020 δηλώθηκαν στο σύστημα «Εργάνη» 844.443 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με το 2019. Στο δωδεκάμηνο οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1.986.442 έναντι 2.830.885 το 2019.
• Η πτώση του τζίρου στην εστίαση ήταν 74% σε σχέση με το 2019. Αυτήν τη στιγμή 2 στις 5 επιχειρήσεις στην εστίαση είναι μπροστά στο οριστικό λουκέτο.
• Από 300.000 έως 350.000 εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της απόλυσης.
• Με λουκέτο απειλείται το 25% των καταστημάτων λόγω του παρατεταμένου lockdown, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκο Κουγιουμτζή. Με βάση έρευνα του ΣΕΛΠΕ, το 70% των καταναλωτών ξοδεύει πάνω από το 80% του διαθέσιμου εισοδήματός του σε μηνιαία βάση, το δε 9% ξοδεύει πάνω από το 100%, που σημαίνει ότι πρέπει να δανείζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Η κύρια κατηγορία δαπανών είναι τα τρόφιμα και τα ποτά, με ποσοστό 49% έναντι 41% το 2019. Αντίθετα, ο κλάδος του λιανεμπορίου πλήρωσε ακριβότερα την πανδημία σε σχέση με τους άλλους κλάδους, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 25% με 30%!
• Μειώθηκαν κατά 52% οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών στη χονδρική.
• Έως τώρα έχουν υποβληθεί 512.000 αιτήσεις, που ενδέχεται να αυξηθούν, για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα μοιράσει 1,5 δισ. ευρώ.
• Με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα θα δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή επιταγών και συναλλαγματικών εντός 75 ημερών από τη σφράγισή τους.
• Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια… αισίως έφτασαν στα 58,7 δισ. ευρώ, τα δε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε διαχειριστές απαιτήσεων είναι 32,9 δισ. ευρώ.
• Το λιανικό εμπόριο έχασε 3 δισ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες, συν μείον 500 με 600 εκατ. ευρώ η εστίαση.
• Το μηνιαίο κόστος του lockdown ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

Τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα…
Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το ζητούμενο είναι ποια είναι η διέξοδος.

Παράγοντες της αγοράς, πρόεδροι Επιμελητηρίων, οι οποίοι ζουν την αγωνία των επιχειρήσεων, που προσπαθούν να μη συρθούν στο λουκέτο, ξέρουν, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να σωθούν όσο περισσότερες είναι δυνατόν.

Ήδη οι τράπεζες εφάρμοσαν γρήγορα «πάγωμα» στις πληρωμές των δόσεων των ενήμερων δανείων λόγω Covid-19 μέχρι τα τέλη του έτους. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των τραπεζών θα πρέπει να είναι:

· Η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» για όλο το 2021.
· Η διατήρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής για όλο το 2021 και η μη επιστροφή του 50% για όλους τους κύκλους.
· Η δυνατότητα παράτασης του προγράμματος των αναστολών πληρωμών δόσεων των ενήμερων δανείων πέραν των 9 μηνών, με διευκολύνσεις για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, ιδιαίτερα για τους ενήμερους πολίτες – επιχειρήσεις, όπως η καταβολή της μισής δόσης του δανείου (50%) για το 2021 και η καταβολή των 3/4 (75%) για το 2022, με αντίστοιχη επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων.
· Η δυνατότητα να γίνει σταδιακά η αποπληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, από τα τέλη Μαρτίου 2021 και Απριλίου 2021 αντίστοιχα, σε 100 δόσεις. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα μη αποπληρωμής του 50% των οφειλών.
· Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση της επιχείρησης για διατήρηση του υφιστάμενου αριθμού θέσεων απασχόλησης.
· Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει το… μαχαίρι και το πεπόνι, μπορεί εδώ και τώρα να δώσει τις λύσεις, πριν κατεβάσουν ρολά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Η οικονομία είναι πολύ κοντά στον γκρεμό. Στο χέρι του είναι να μην πέσουν στον γκρεμό και να αποφύγουν το ρέμα από μονοπάτια… Που είναι ήδη στο τραπέζι του Μαξίμου…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail