Ολοταχώς προς μία εθνική καταστροφή

Φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει βάλει καθόλου μυαλό από το 2004-09 που υπερχρέωσε την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο, με δανεικά και με προσλήψεις – ούτε από το 2012 που τη χρεοκόπησε με το PSI, υποθηκεύοντας τα πάντα. Άλλωστε το ίδιο κάνει και στο κόμμα της που δανείζεται συνεχώς, αυξάνοντας τα χρέη του – στα 320,9 εκ. € το 2019, από 290,5 εκ. € το 2018. Πιστεύει κανείς αλήθεια πως οι τράπεζες, στις οποίες χρωστάει η ΝΔ, δεν θα της ζητούν ανταλλάγματα; Για ποιόν άλλο λόγο δεν μπορεί να τους επιβάλλει τη μείωση των προμηθειών και των επιτοκίων, με τα οποία ληστεύουν τους Έλληνες, αφού είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη; Αντίστοιχα ανταλλάγματα δεν θα ζητούν οι Γερμανοί; Εθνική κυριαρχία αυτή τη φορά για να τη δώσουν στους Τούρκους; Μπορεί να το αρνηθεί η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως εάν κλείσουν τη βρύση της ΕΚΤ (η ΕΚΤ στηρίζει τις αγορές ομολόγων και τις χρεοκοπημένες τράπεζες μας), θα πτωχεύσει ακαριαία η Ελλάδα; Δεν το καταλαβαίνουμε αλήθεια όλοι εμείς, αφού είναι τόσο ξεκάθαρο ή μήπως προσποιούμαστε τους ανόητους, δήθεν άγνοια ή κάτι ανάλογο; Δεν είναι ολοφάνερο πως οδηγούμαστε σε μία εθνική καταστροφή;

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Άποψη

Χωρίς να θέλουμε να τρομοκρατούμε κανέναν, αλλά απλά να ενημερώνουμε αντικειμενικά, θα ξεκινήσουμε από το ότι, λίγο πριν από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η ανέκαθεν σύμμαχος της, η Γερμανία, θα αρχίσει να μας πιέζει οικονομικά – κάτι που ενδεχομένως έχει ήδη ξεκινήσει, κρίνοντας από τις «σκέψεις» της κυβέρνησης να αναστείλει τις ενισχύσεις προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτούς δηλαδή που η ίδια κατέστρεψε, κλειδώνοντας την οικονομία ξανά – επειδή άνοιξε τα σύνορα το καλοκαίρι κατ’ εντολή της TUI (=της Γερμανίας) για τους τουρίστες, δεν διεξήγαγε τεστ στη Β. Ελλάδα και δεν κατασκεύασε επαρκείς ΜΕΘ μετά το πρώτο κλείδωμα.

Με δεδομένο δε το ότι, η οικονομία μας έχει ήδη εκτροχιαστεί από την απίστευτη κακοδιαχείριση, δεν θα είναι καθόλου δύσκολο – σημειώνοντας πως το δημόσιο χρέος μας (κεντρική κυβέρνηση) έχει υπερβεί τα 370 δις € ή το 230% του ΑΕΠ, μετά την τερατώδη ύφεση άνω του 10% που θα συρρικνώσει το ΑΕΠ μας στα 160 δις €. Παράλληλα, το πρωτογενές έλλειμμα έχει εκτοξευθεί το 2020 στα 18,2 δις € – οπότε το δημοσιονομικό, η ζημία δηλαδή του κράτους όπως λέγεται για τις επιχειρήσεις, πάνω από 24 δις €. Στα 160 δις € ΑΕΠ σημαίνει περίπου -15% του ΑΕΠ – θυμίζοντας πως με ένα τόσο υψηλό έλλειμμα το 2009, μετά τη διόγκωση του από την ΕΛΣΤΑΤ, οδηγηθήκαμε στα μνημόνια.

Τότε βέβαια η Ελλάδα ήταν σε ασύγκριτα καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με σήμερα – αφού το δημόσιο χρέος ήταν στο 127% του ΑΕΠ έναντι 230% τώρα, το κόκκινο ιδιωτικό μόλις στο 15% του ΑΕΠ όταν σήμερα έχει υπερβεί το 150% (πάνω από 240 δις €), οι μισθοί ήταν υψηλότεροι, οι συντάξεις επίσης, δεν υπήρχε ο Covid, τα ακίνητα μας ήταν κατά 600 δις € ακριβότερα, οι τράπεζες δεν είχαν χρεοκοπήσει, ο παραγωγικός ιστός μας λειτουργούσε κοκ.

Την ίδια στιγμή το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας στο 10μηνο εκτοξεύθηκε στα -9,4 δις € (πηγή) – οπότε στο 12μηνο θα πλησιάσει επίσης αυτό του 2009, γεγονός που σημαίνει πως το εξωτερικό μας ιδιωτικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται. Παράλληλα, το εμπορικό μας έλλειμμα είναι στα ύψη (γράφημα) – εύλογα, αφού δεν παράγουμε πια τίποτα, αλλά μόνο εισάγουμε.

Όσον αφορά τώρα τα επόμενα λουκέτα, σύντομα θα απογειωθούν, αφού οι επιχειρήσεις έχουν χάσει ένα τεράστιο μέρος του τζίρου τους – ειδικά στη μαζική εστίαση που αναμένεται ένας πραγματικός Αρμαγεδδών, με ανάλογα επακόλουθα για τις τράπεζες που θα «μαζεύουν» ξανά κόκκινα δάνεια. Φυσικά χωρίς να είναι δική τους η ευθύνη, αφού η κυβέρνηση τους το επέβαλλε – μία κυβέρνηση που ισχυρίσθηκε επίσημα στη Βουλή πως ο Covid 19 δεν μεταδίδεται στις συγκοινωνίες, ούτε στα Super Market! Προφανώς λοιπόν μόνο στα μικρά καταστήματα που σπάνια έχουν περισσότερους από 2-3 πελάτες την ίδια ώρα!

Το πλέον ανησυχητικό τώρα είναι οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης κάθε φορά που δανείζεται – αφού τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που υιοθέτησε, ήταν όλα με δανεικά που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο πολλαπλάσιο, παρέχοντας ακόμη και εθνική κυριαρχία ως αντάλλαγμα, επειδή έχουμε υποθηκεύσει όλα τα υπόλοιπα.

Διαφορετικά δεν θα αποφευχθεί μία ακόμη χρεοκοπία – θυμίζοντας πως το 2018 η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει ξανά, αφού δεν μπορούσε να πληρώσει τα 95 δις € που έληγαν τότε. Η προηγούμενη κυβέρνηση το απέφυγε, ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονίας που της ζητήθηκε από τη Γερμανία – έναντι της επιμήκυνσης των 95 δις € για μετά το 2032.

Φαίνεται πάντως πως η κυβέρνηση δεν έχει βάλει καθόλου μυαλό από το 2004-09 που υπερχρέωσε την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο, με δανεικά και με προσλήψεις – ούτε από το 2012 που τη χρεοκόπησε με το PSI, υποθηκεύοντας τα πάντα. Άλλωστε το ίδιο κάνει και στο κόμμα της που δανείζεται συνεχώς, αυξάνοντας τα χρέη τουστα 320,9 εκ. € το 2019, από 290,5 εκ. € το 2018 (πηγή). Πιστεύει κανείς αλήθεια πως οι τράπεζες, στις οποίες χρωστάει η ΝΔ, δεν θα της ζητούν ανταλλάγματα; Για ποιόν άλλο λόγο δεν μπορεί να τους επιβάλλει τη μείωση των προμηθειών και των επιτοκίων, με τα οποία ληστεύουν τους Έλληνες, αφού είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη;

Αντίστοιχα ανταλλάγματα δεν θα ζητούν οι Γερμανοί; Εθνική κυριαρχία αυτή τη φορά για να τη δώσουν στους Τούρκους; Μπορεί να το αρνηθεί η κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως εάν κλείσουν τη βρύση της ΕΚΤ (η ΕΚΤ στηρίζει τις αγορές ομολόγων και τις χρεοκοπημένες τράπεζες μας), θα πτωχεύσει ακαριαία η Ελλάδα; Δεν το καταλαβαίνουμε αλήθεια όλοι εμείς, αφού είναι τόσο ξεκάθαρο ή μήπως προσποιούμαστε τους ανόητους, δήθεν άγνοια ή κάτι ανάλογο; Δεν είναι ολοφάνερο πως οδηγούμαστε σε μία εθνική καταστροφή;

Τέλος, όσον αφορά το μύθο με το «μαξιλάρι», θα έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει – αφού τα 15,7 δις € ανήκουν στον ESM και τα 20 δις € είναι τα αποθεματικά των οργανισμών που όμως χρησιμοποιούνται στα repos (με την ανακύκλωση τους έφτασαν στο 1,2 τρις € το 2020!). Ακόμη χειρότερα, έχει καταναλωθεί ήδη ένα μέρος των αποθεματικών στα απίστευτα λανθασμένα μέτρα του 2020 – αφού το συνολικό «ταμειακό» ποσόν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τοποθετήθηκε στα 31 δις € από τον υπουργό, έναντι 37 δις € προηγουμένως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail