Κινέζικα πλοία χαρτογραφούν τον στρατηγικό βυθό στον Ινδικό Ωκεανό για τα υποβρύχιά τους

Freepen.gr - Ένα κινεζικό πλοίο έρευνας, το Xiang Yang Hong 03, λειτουργεί επί του παρόντος στον Ινδικό Ωκεανό. Έχει ήδη προκαλέσει διαμάχη, καθώς κατηγορείται ότι "τρέχει στο σκοτάδι", χωρίς να μεταδίδει τη θέση του στα χωρικά ύδατα της Ινδονησίας. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι αποτελεί μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας της Κίνας να χαρτογραφήσει συστηματικά τον βυθό της θάλασσας σε τεράστιες εκτάσεις του Ινδικού Ωκεανού. Η ανάλυση των δεδομένων παρακολούθησης σκαφών δείχνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πλοίο έχει επισκεφθεί την περιοχή. Ούτε είναι το μόνο Κινεζικό πλοίο έρευνας που εμπλέκεται.

Όπως αναφέρει ο γνωστός αναλυτής H.I. Sutton στο navalnews.com, η ερευνητική δραστηριότητα καλύπτει μια τεράστια έκταση, περίπου 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το συμπέρασμα είναι ότι, εκτός από τη διεξαγωγή Πολιτικής Έρευνας, αυτά τα πλοία μπορεί να συλλέγουν πληροφορίες για ναυτικούς σχεδιαστές.

Τα υδρογραφικά δεδομένα είναι αγνωστικιστικά πολιτικής άμυνας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο ανατολικός Ινδικός Ωκεανός είναι πιθανό να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κινεζικό ναυτικό καθώς επεκτείνει τις υποβρύχιες δυνατότητές τους. Τα δεδομένα από αυτές τις έρευνες μπορεί να βοηθήσουν τα υποβρύχια να πλοηγηθούν ή να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να παραμείνουν απαρατήρητα.

Οι αναλυτές ανοικτών πηγών - open Source intelligence (OSINT)  παρακολουθούν τις κινήσεις των κινεζικών κυβερνητικών ερευνητικών πλοίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Τώρα εμφανίζεται ένα σαφέστερο μοτίβο, ιδιαίτερα στον Ινδικό Ωκεανό.

Τέσσερα από τα ερευνητικά πλοία της Κίνας Xiang Yang Hong ("αντιμετωπίζοντας τον κόκκινο ήλιο") ήταν ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία δύο χρόνια. Λειτουργούν από την Κρατική Διοίκηση. Αυτά τα πλοία είναι όλα σχετικά νέα, που χτίστηκαν την τελευταία δεκαετία. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η Κίνα στον στόλο των πλοίων έρευνας.

Δύο από τα πλοία, το Xiang Yang Hong-01 και το -16 διεξάγουν ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο αναζήτησης πάνω από την κορυφογραμμή του Ninetyeast, μια υποβρύχια Οροσειρά με περικοπές στον Ινδικό Ωκεανό. Τα πειθαρχημένα ίχνη των προτύπων της πορείας τους είναι ενδεικτικά της χαρτογράφησης του βυθού. Γι ' αυτό θα ρυμουλκούσαν ένα σόναρ πλευρικής σάρωσης υψηλής ανάλυσης. Μεταξύ αυτών, αυτά τα πλοία έχουν κάνει πολλαπλά ταξίδια με το ένα να διαδέχεται το άλλο.

Ο λόγος για την εστίαση στο Ninetyeast είναι ανεπιβεβαίωτος, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις υποβρύχιες επιχειρήσεις. Δημιουργεί μια σχεδόν αδιάκοπη αλυσίδα ρηχών υδάτων στον ωκεανό, όπου τα υποβρύχια μπορεί να είναι ευαίσθητα στην ανίχνευση.

Ορισμένες από τις δραστηριότητες έρευνας, πιο κοντά στην Ινδονησία και τα νησιά Andaman και Nicobar, μπορεί να σχετίζονται με την εύρεση των φημισμένων δικτύων αισθητήρων "fish hook" του Αμερικανικού Ναυτικού. Αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν τα κινεζικά υποβρύχια που εισέρχονται στον Ινδικό Ωκεανό. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ένα από τα πλοία, το Xiang Yang Hong 06, ανέπτυξε τουλάχιστον 12 υποβρύχια ανεμόπτερα στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτά τα υποβρύχια οχήματα μεγάλης αντοχής (UUVs) συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με τα ρεύματα και τις ιδιότητες του νερού. Όπως και η χαρτογράφηση του θαλάσσιου βυθού, τα δεδομένα είναι αγνωστικιστικά πολιτικής άμυνας και ιδιαίτερα συναφή με τον υποβρύχιο πόλεμο.

Τα ανεμόπτερα που αναπτύχθηκαν ήταν τύπου Sea Wing (Haiyi). Αυτό είναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο που εμφανίστηκε στα ύδατα της Ινδονησίας. Αυτό εγείρει την πιθανότητα ότι, όπως και το Xiang Yang Hong 06, άλλα κινεζικά πλοία μπορεί να αναπτύσσουν τα ανεμόπτερα. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το σημείο εκτόξευσης για τα ανεμόπτερα που βρέθηκαν στα ύδατα της Ινδονησίας. Αλλά δεν είναι ένα μεγάλο άλμα για να θεωρηθεί ότι η Κίνα έχει αναπτυχθεί περισσότερο στον Ανατολικό Ινδικό Ωκεανό.

Το τρέχον ταξίδι του Xiang Yang Hong 03 θα παρακολουθείται στενά. Οι αμυντικοί αναλυτές έχουν ήδη επικεντρωθεί στον αυξανόμενο στόλο πλοίων έρευνας της Κίνας, αναζητώντας ενδείξεις για μελλοντικές δυνατότητες και σχέδια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail