Ο επαναπροσδιορισμός της αιγυπτιακής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την αλλαγή εξουσίας το 2013, βρέθηκε στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο εξελισσόμενο στρατηγικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και του στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Από: echedoros-a.gr

Ιδιαίτερα, η Αίγυπτος έπρεπε να λάβει υπόψη της την παρουσία περιφερειακών αντιπάλων, όπως η Τουρκία και ακόμη και η Αιθιοπία, και έτσι να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του στρατιωτικού της δυναμικού.

Η Αίγυπτος κάνει αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της, τόσο στις επίγειες, στις εναέριες αλλά και στις ναυτικές της δυνάμεις.

Μάλιστα, ο εκσυγχρονισμός του ναυτικού δυναμικού της αποτελεί προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη, για παράδειγμα, την αυξημένη δραστηριότητα του τουρκικού στόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επιπλέον, η αιγυπτιακή πλευρά συνεργάζεται εκτενώς με άλλες χώρες όσο αφορά την εκπαίδευση, τόσο με τη Δύση όσο με τη Ρωσία αλλά και άλλα αραβικά κράτη.

Η Γερμανία ολοκληρώνει την κατασκευή της πρώτης αιγυπτιακής φρεγάτας MEKO A200


Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προσπαθεί να παίξει το σωστό παιχνίδι με οποιονδήποτε μπορεί να ευνοήσει την πολιτική και τα συμφέροντα της Αιγύπτου.

Είναι ενδιαφέρον ότι επισήμως η Αίγυπτος δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της περιοχής που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στον στρατό τους, παρά τις εκτεταμένες και αφυπνισμένες γεωστρατηγικές φιλοδοξίες.

Ωστόσο, τα προγράμματα αγορών των τελευταίων ετών και η προετοιμασία νέων δυνατοτήτων για τις ένοπλες δυνάμεις δείχνουν ότι οι αρχές στο Κάιρο καλύπτουν αρκετά επιδέξια την πραγματική εικόνα του εκσυγχρονισμού της Αιγύπτου για το αμυντικό δυναμικό της χώρας.

Η Αίγυπτος κατάλαβε, πολύ καλά μετά το 2013, ότι το να εξαρτάται από έναν μόνο εταίρο στρατιωτικής τεχνολογίας, καθίσταται ευάλωτη σε πιθανή πολιτική πίεση.

Έτσι, σήμερα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν πολύ διαφοροποιημένα οπλικά συστήματα από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Επιπλέον, υπάρχει επίσης μια περιφερειακή τάση στον τομέα της ενίσχυσης των ικανοτήτων του στον τομέα της βιομηχανίας όπλων.

Defense Arabic, Defense24,

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.