Φωτιά η τιμή του μαγειρικού λαδιού στην Τουρκία: Άντε να τηγανίσεις αυγά με πατάτες

Freepen.gr - Οι Τούρκοι πολίτες διατήρησαν την αίσθηση του χιούμορ τους σχετικά με την αύξηση των τιμών για το μαγειρικό λάδι στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η τιμή θα αυξηθεί υψηλότερα μετά από σχεδόν 150 τοις εκατό αύξηση των τιμών σε ορισμένα έλαια κατά το περασμένο έτος, σημειώνει το ahvalnews.com.

"Μια άλλη 20 τοις εκατό αύξηση στο ηλιέλαιο είναι στο δρόμο” σημειώνει η Solhaber. "Οι βιομήχανοι πετρελαίου, οι οποίοι έπρεπε να εισάγουν πρώτες ύλες, δεν μπορούσαν ακόμη να αντικατοπτρίσουν την τελευταία αύξηση των τιμών στα ράφια", ανέφερε η Sol ότι δήλωσε ο Tahir Büyükhelvacıgil, πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων φυτικών ελαίων (BSYD), σύμφωνα με μια αξιολόγηση του 2020.

Ο Büyükhelvacıgil συνέδεσε την κρίση με τη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, τη μείωση της παραγωγής σε χώρες που εξάγουν εισροές για φυτικά έλαια και τον πληθωρισμό των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που προκάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η έλλειψη αυτού του προϊόντος εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Πέρυσι, οι βασικές τιμές έφτασαν τις 5.400 λίρες ανά τόνο και η τιμή του αργού πετρελαίου ξεπέρασε το όριο των 10.000 λιρών ανά τόνο. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ανεπάρκεια στη χώρα μας, αλλά και λόγω της ξηρασίας σε παραγωγούς όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, όπου υπήρξε μείωση της παραγωγής κατά 20-25%", ανέφερε.

"Ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου ήταν περίπου 700 δολάρια ανά τόνο, έχει φτάσει στο επίπεδο των 1325 δολαρίων σήμερα. Αυτά είναι τρομακτικά. Υπήρξε μια τεράστια τάση στις τιμές των βασικών προϊόντων με την εκτύπωση του δολαρίου δωρεάν", πρόσθεσε. 

Ορισμένοι σχολιαστές στο Twitter ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τις τιμές των κοινών βασικών ειδών διατροφής, με τον αρθρογράφο Süleyman Özışık να διαμαρτύρεται στην Εφημερίδα Turkiye ότι "η τιμή των πάντων από την ηλεκτρική ενέργεια στο νερό, από το φυσικό αέριο μέχρι τα τέλη οικοδόμησης έχει εκτοξευθεί".

Άλλοι συνέκριναν την τιμή των 10 λίτρων πετρελαίου στη Γερμανία (9,9 ευρώ) με την τιμή στην Τουρκία (160 λίρες/17,80 ευρώ).

Ένας χρήστης του Twitter συνέκρινε εικόνες του ίδιου μεγέθους δοχείου πετρελαίου, λέγοντας ότι η τιμή είχε αυξηθεί από 35 σε 85 λίρες μέσα σε ένα χρόνο: "5 λίτρα ηλιέλαιο σε ένα χρόνο 142% αύξηση!”

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail