Ο Ageela Saleh θα είναι ο νέος μεταβατικός ηγέτης της Λιβύης;

Freepen.gr - Σύμφωνα με τον Fathi Al-Marimi, σύμβουλο του προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου με έδρα την Ανατολή, αναφέρθηκε ότι πολλοί φυλετικοί και πολιτικοί συμμετέχοντες στις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες της Λιβύης πρότειναν ότι ο Ageela Saleh να αναλάβει το ρόλο του Προέδρου στο Προεδρικό Συμβούλιο, αναφέρει το libyareview.com.

Σε δηλώσεις του, ο Fathi Al-Marimi επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ageela Saleh, συμφώνησε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στο Προεδρικό Συμβούλιο κατά τη μεταβατική περίοδο. Τόνισε επίσης ότι ο Saleh έχει καταστεί εξέχων υποψήφιος για αυτή τη θέση.

Ο Al-Marimi πρόσθεσε ότι ο συνεχιζόμενος πολιτικός διάλογος διεξάγεται με ικανοποιητικό τρόπο, αν και αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τον μηχανισμό επιλογής των εκτελεστικών αρχών της χώρας έχουν περιπλέξει τις πολιτικές συζητήσεις.

Δήλωσε ότι όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες δίνουν σε κάθε περιοχή της χώρας το δικαίωμα να επιλέξει τους εκπροσώπους της στο Προεδρικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη, ο Saleh ανανέωσε τη δέσμευσή του για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και τις διατάξεις της Διακήρυξης του Καΐρου. Επαίνεσε επίσης την πολιτική πρωτοβουλία που εξέδωσε το Κοινοβούλιο ως ρεαλιστική και ειρηνική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη.

Σε τηλεοπτική ομιλία του, ο Saleh κάλεσε τους Λίβυους να συνειδητοποιήσουν "τους κινδύνους που περιβάλλουν τη χώρα και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία, καθώς παραμένει ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η επιστροφή της αιματοχυσίας.”

Ο Saleh εξήρε επίσης τη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε στις διάφορες διαδρομές που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, υποδεικνύοντας ότι η πολιτική διευθέτηση είναι κοντά στο να επιτευχθεί.

Η πραγματικότητα είναι πως ο Ageela Saleh παρουσιάστηκε ως ένα μετριοπαθές θεσμικό πρόσωπο, που δύναται να συνομιλεί με τους διεθνείς παράγοντας διαθέτοντας θεσμική νομιμοποίηση ενώ από όταν διαφάνηκε η στρατιωτική αποτυχία του Khaftar στην Τρίπολη φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από τις ούτως ή άλλως προσεκτικές του σχέσεις με τον Λίβυο στρατιωτικό.

Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει την Αθήνα, η οποία είχε υποδεχθεί τον Saleh όταν η σύγκρουση μεταξύ Βεγγάζης και Τρίπολης βρέθηκε στο απόγειό της με τον τελευταίο να καταδικάζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεσμευόμενος για την ακύρωσή του, είναι αν η Τουρκία θα επιχειρήσει να τον προσεγγίσει, και με ποιους όρους, για να δώσει κι αυτή την έγκρισή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail