Aσφαλιστικό: Η "βόμβα" που απειλεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Η κρυφή βόμβα που απειλεί με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια είναι η γήρανση του πληθυσμού μαζί με την υπογεννητικότητα και την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι το 77,2% των συνταξιούχων (1.915.866) είναι άνω των 65 ετών και μόνο το 5,5% (138.013) είναι κάτω των 55 ετών (χήρες –ορφανά).

Από: enikonomia.gr

Τονίζεται ότι μετά το 2022 (και υπό προϋποθέσεις) δεν θα μπορεί να εξέρχεται στη σύνταξη κάποιος ασφαλισμένος πριν από τα 67 του ή 62 καθώς καταργούνται οι σημερινές διατάξεις. Γι' αυτό και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τις 200.000. Ο λογαριασμός της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας την περίοδο 2017-2065 σε συνάρτηση με την υπογεννητικότητα και την έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, εκτιμάται στα 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι είναι πιθανή η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη έως το 2060 εφόσον τόσο στη χώρα μας όσο και στο σύνολο της ΕΕ συνεχιστούν οι ασκούμενες πολιτικές που με στόχο την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και της γήρανσης του πληθυσμού καταλήγουν στην εύκολη λύση της παράτασης του εργασιακού βίου. Η υπέρμετρη επιβάρυνση των 50 δισ. ευρώ στην αναλογιστική υποχρέωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προκύπτει μόνο εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής την επόμενη 50ετία και μεταφράζεται σε περίπου συνταξιοδοτικών δαπανών ανά δεκαετία σε σταθερές τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βασικό επιχείρημα την απορρόφηση των πιέσεων που ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στη δημοσιονομική ισορροπία του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ψηφίστηκε το 2010, κατά τη διάρκεια του πρώτου Μνημονίου, διάταξη που ισχύει ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με την οποία το γενικό όριο συνταξιοδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με την πορεία του προσδόκιμου ζωής. Η πρώτη εξέταση θα γίνει φέτος σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" και θα ληφθεί υπόψη η εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής τη δεκαετία 2010-2020. Από φέτος και μετά, η αναπροσαρμογή του ορίου ηλικίας θα εξετάζεται κάθε τρία χρόνια. Οι ασφαλισμένοι στο άμεσο μέλλον εφόσον δεν υπάρξει κάποια νομοθετική αλλαγή από την κυβέρνηση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 και 68.Και αυτό γιατί σύμφωνα με δύο ειδικούς , το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2010 ήταν 78 έτη και για τις γυναίκες 83,3 έτη, ενώ για τις γυναίκες 83,3 έτη, ενώ το 2020 είναι 79,1 έτη και 84, 3 έτη αντίστοιχα. Δηλαδή το προσδόκιμο ζωής στο τέλος του 2020 είναι αυξημένο κατά 1,1 έτος για τους άνδρες και κατά 1 έτος για τις γυναίκες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail