Ασφαλιστικές εισφορές: Τι κερδίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το νέο σύστημα (Παραδείγματα)

Διπλό κέρδος θα έχουν το 2021 περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και την παράλληλη μείωση της φορολογίας.

Από: economy365.gr

Με το νέο καθεστώς όσο μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία επιλέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμενοι τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή τους.

Αυτό είναι το μυστικό με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών.

Οι μη μισθωτοί μπορούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 να επιλέξουν ηλεκτρονικά (μέσω του e-ΕΦΚΑ) την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να ενταχθούν για όλο το 2021, ώστε να πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές.

Η επιλογή της κατάλληλης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς αποτελεί κρίσιμο σημείο για τη σύνταξη που θα λάβουν. Η κατάταξη κάθε επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.

Σύμφωνα με τα «Νέα» όσοι αγνοήσουν να υποβάλουν δήλωση εισφοράς θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το 2021 και θα ανακτήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία από τις αρχές του 2022.

Για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους.

Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ κατατάσσονται από 1-1-2021 σε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις έξι είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.

Το όφελος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τους μη μισθωτούς φτάνει μέχρι 5.001 ετησίως ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, ενώ όφελος θα έχουν και οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι κάτω της 5ετίας μέχρι 2.493 ευρώ ετησίως.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει σήμερα ετήσιο εισόδημα 27.532 ευρώ και επιλέξει να πληρώνει τον μήνα για ασφαλιστικές εισφορές 252 ευρώ, συνολικά στον χρόνο 3.024 ευρώ, με αφαίρεση του φόρου το καθαρό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία θα διαμορφωθεί στα 20.150 ευρώ, σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου που του άφηνε 16.983 ευρώ, άρα ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει όφελος 3.166 ευρώ τον χρόνο.

Ενας αυτοαπασχολούμενος κάτω της 5ετίας που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώνει σε εισφορές 1.512 ευρώ ετησίως (126x12) και με την αφαίρεση των φόρων το καθαρό εισόδημά του θα διαμορφωθεί στα 6.814 ευρώ, σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου όπου το καθαρό του εισόδημα θα ήταν 5.315. Αυτός λοιπόν ο ασφαλισμένος έχει όφελος 1.499 ευρώ.

Επίσης, ένας ασφαλισμένος του πρώην ΟΑΕΕ ο οποίος έχει πίσω του 20 έτη εργασίας και προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια ασφάλισης συνολικά μπορεί να κερδίσει 64 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί για 10 χρόνια στην 3η κλίμακα αντί της 2ης, 93 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί για μία 10ετία στην 4η κατηγορία αντί της 2ης, 189 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί για μία 10ετία στην 6η κατηγορία αντί της 2ης.

Αντίστοιχα, ένας ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας (πρώην ΟΑΕΕ) που έχει πίσω του 30 έτη εργασίας και προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί σε μία 5ετία, δηλαδή το 2025, μπορεί να κερδίσει 20 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ασφαλιστεί για 5 χρόνια στην 3η κλίμακα αντί της 2ης, 45 ευρώ τον μήνα επιπλέον αν ενταχθεί για μία 5ετία στην 4η κατηγορία αντί της 2ης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail