Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει με σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, προειδοποιεί κορυφαίος γεωλόγος

Freepen.gr - Οι ανωμαλίες στο ρήγμα που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν την πιθανότητα για ένα σεισμό μεγέθους 7,2 που επηρεάζει τις περιοχές Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece της πόλης, δήλωσε το Σάββατο ο διάσημος Τούρκος γεωλόγος Naci Görür, αναφέρει το ahvalnews.com.

Ο Korur έγραψε στο Twitter για να σταθμίσει την τελευταία αξιολόγηση από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών, το οποίο επανέλαβε προειδοποίηση για σεισμό στην πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας.

"Το τμήμα (της πόλης), που εκτείνεται από τις ακτές του Silivri έως το Büyükçekmece, θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για πιθανούς σεισμούς στο μέλλον", ανέφερε το Παρατηρητήριο. "Οι αντιθέσεις ταχύτητας δείχνουν πιθανά ρήγματα".

Η Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τη δυνατότητα να παράγει δονήσεις μεγέθους 7,0 και άνω βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο Görür δήλωσε ότι είχε εδώ και χρόνια τονίσει οως ένα από τα κλειδωμένα ρήγματα στη θάλασσα του Μαρμαρά ήταν το ρήγμα Kumburgaz, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές των περιοχών Silivri και Yeşilköy.

"Εκτιμώ ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα λάβει χώρα πάνω από αυτό το τμήμα σε ελάχιστο μέγεθος 7,2", δήλωσε ο Görür. "Οι δηλώσεις του Καντίλι σήμερα είναι σωστές και πρέπει να ληφθούν υπόψη".

Η υπηρεσία σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), πρωτοβουλία του μητροπολιτικού δήμου της πόλης, εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημιές μέσης σοβαρότητας.

Η πόλη θα χάσει 120 δισεκατομμύρια λίρες (14,2 δισεκατομμύρια δολάρια) αμέσως μετά από έναν τέτοιο σεισμό, δήλωσε το IPA, με το ανθρώπινο κόστος να είναι ακόμη υψηλότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail