Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Ο 61ος γύρος και τα «μυστήρια» πριν φτάσουμε στη Χάγη

Πολύ φοβούμαι πως κανείς μα κανείς δεν πιστεύει ότι η Άγκυρα επιθυμεί την έναρξη των διερευνητικών για να συζητήσουμε και να πάμε Χάγη μόνο για θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Τούρκοι έχουν κάνει σαφές πως όταν μιλούν για διερευνητικές εννοούν από μηδενικό σημείο και εφ’ όλης της ύλης. Το γιατί η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να κάνει ότι δεν το άκουσε αυτό, είναι άλλου παππά ευαγγέλιο.

Από: newsbomb.gr - Κώστας Τσιτούνας

Πάντως όταν οι Τούρκοι και το καθεστώς Ερντογάν μιλούν σε 60 προηγούμενους γύρους για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, για εξίσωση του FIR Αθηνών με τα ν.μ. της θάλασσας, για μειωμένη επήρεια σε νησιά, ξαφνικά στον 61ο γύρο να θέλουν μόνο υφαλοκρηπίδα.

Αυτό είναι τουλάχιστον αφελές να το πιστεύει κάποιος.

Από την άλλη μεριά υπάρχει η δυνατότητα μια ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της να προχωρήσει σε διερευνητικές πέραν των ζητημάτων της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, που είναι η εθνική κόκκινη γραμμή από το 1975. Δύσκολο, έως αδύνατο, ακόμα κι αν οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει μια τέτοια βούληση. Διότι πολύ απλά δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να κάνει κάτι τέτοιο.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει αυτά που θέτουν στο τραπέζι οι Τούρκοι και είναι τα ακόλουθα:

-Τη διατήρηση του εύρους των εθνικών μας χωρικών υδάτων στα 6 ν.μ.,
-Τη μείωση του εθνικού μας εναέριου χώρου στα 6 ν.μ. (όσο τα ισχύοντα χωρικά μας ύδατα)
-Την απόρριψη του καθεστώτος ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (που έχουν νόμιμα βάσει του Δικαίου της Θάλασσας). Η Άγκυρα «γκριζάρει» νησιωτικές περιοχές από το Θρακικό Πέλαγος μέχρι το συγκρότημα Μεγίστης/Καστελλόριζου στην Ανατολική Μεσόγειο.
-Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
-Θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη
-Αμφισβητεί ζητήματα Έρευνας και Διάσωσης /SΑR
-Επιδιώκει την πλήρη διχοτόμηση της Κύπρου.

Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι αν θα πάμε Χάγη και αν θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα του περίφημου Δικαστηρίου. Το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι θα υπογράψουν τέτοιο συνυποσχετικό ή ποιος θα μπει στη διαδικασία να συζητήσει, έστω και για την ζύμωση τέτοια θέματα σε μια διαδικασία διερευνητικών.

Θα διερευνήσουμε δηλαδή αν ο εναέριος χώρος μας θα πάει από τα 10 στα 6 ναυτικά μίλια; Όταν τα χωρικά μας ύδατα έπρεπε να είναι στα 12ν.μ;

Mυστήρια πράγματα...

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail