Η τελευταία υπογραφή του Τραμπ μια ώρα πριν παραδώσει: Η πώληση των 50 F-35 στα ΗΑΕ που δεν ήθελε ο Μπάιντεν

DigiFX / pixabay
Freepen.gr - Η διοίκηση του τ. Προέδρου Donald Trump επόπτευσε τις σημαντικές βελτιώσεις στις σχέσεις με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και η συμφωνία του Αμπού Ντάμπι υπό αμερικανική πίεση για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αναμενόταν να κουμπώσει με τη συμφωνία των ΗΠΑ για την παροχή μαχητικών F-35A stealth και άλλων προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Παρόλο που ο νέος πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι θα αρνηθεί να πουλήσει τα F-35 στα ΗΑΕ, ο Πρόεδρος Trump ανέφερε πως ενέκρινε τη συμφωνία την 11η ώρα της προεδρίας του μόλις μία ώρα πριν ορκιστεί ο Μπάιντεν, σημειώνει το militarywatchmagazine.com. Η σύμβαση που εγκρίθηκε, προβλέπει την πώληση 50 μαχητικών στο μικρό αραβικό κράτος, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες για τα εν λόγω αεροπλάνα μια μέρα στην άλλη. 

Η σύμβαση αξίας 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης την πώληση 18 mq-9B Reaper επιθετικών drones και μια σειρά από πυραύλους αέρος-εδάφους κι αέρος-αέρος για τον εξοπλισμό και των δύο αεροσκαφών. Ο μεγάλος αριθμός χωρών που περιμένουν να αγοράσουν F-35 σημαίνει ότι οι παραδόσεις είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν από το 2027, οπότε τα μαχητικά επόμενης γενιάς αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστεί ευρύτερα.

Τα ΗΑΕ διαθέτουν επί του παρόντος F-16E "4+ γενιάς", τα οποία παράλληλα με το ιαπωνικό F-2 θεωρούνται οι πιο ικανές παραλλαγές του F-16 που αναπτύχθηκαν ποτέ. Οι παλαιότερες μονάδες των αεροσκαφών Mirage 2000 είναι πιθανό να αντικατασταθούν από το F-35. Η χώρα φέρεται επίσης να επιδιώκει την ανάπτυξη ενός ελαφρού μαχητή πέμπτης γενιάς από κοινού με τη Ρωσία, αν και παραμένει να δούμε αν η συμφωνία για τα F-35 θα τερματίσει αυτό το πρόγραμμα. 

Ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ να πουλήσουν F-35 στη χώρα παραμένει πολύ χαμηλός-παρά τις ισραηλινές αντιρρήσεις. Τα μαχητικά είναι δικτυωμένα με συστήματα βασισμένα στις ΗΠΑ που επιτρέπουν στον παραγωγό της Lockheed Martin να τα κλείσει σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο αντίθετο προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα F-35 έχουν βρεθεί ότι κατασκοπεύουν τους ξένους χειριστές τους και στέλνουν ευαίσθητες πληροφορίες πίσω στις ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τα αμερικανικά εξαρτήματα για να λειτουργήσουν και με τα ίδια τα ΗΑΕ να έχουν σχετικά αμελητέα αμυντική βιομηχανία είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι σε θέση να παράγουν τα ίδια αυτά τα ανταλλακτικά. Η πώληση θα αποτελέσει ώθηση για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή άμυνας της Αμερικής Lockheed Martin και την οικονομία των ΗΠΑ και θα ενισχύσει ένα σημαντικό αμυντικό πελάτων των ΗΠΑ αυξάνοντας την στρατιωτική πίεση στο γειτονικό Ιράν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail