Ο πληθωρισμός καίει την τουρκική οικονομία - Ερευνητές: Βρίσκεται στο 36.7 τοις εκατό!

Freepen.gr -
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή της Τουρκίας ήταν 36,7 τοις εκατό τον προηγούμενο μήνα, πολύ υψηλότερος από τις επίσημες αναφορές, δήλωσε η ENAGrup (ENAG), ανεξάρτητο ίδρυμα που ιδρύθηκε πέρυσι για να παρακολουθήσει τον πληθωρισμό της χώρας, αναφέρει το ahvalnews.com.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σκαρφάλωσε στο 14,6 τοις εκατό το Δεκέμβριο από 14 τοις εκατό τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα το τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜIK).

Η ENAG δήλωσε ότι η πτώση της αξίας της λίρας το 2020 οδήγησε σε αύξηση των αυξήσεων των τιμών που συνεχίστηκαν το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Ήταν η πρώτη φορά που ανέφερε μια εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό, καθώς παρείχε προηγουμένως μόνο στοιχεία από μήνα σε μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει υπερδιπλασιάσει το επιτόκιο αναφοράς της από το Σεπτέμβριο στο 17 τοις εκατό για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να υπερασπιστεί τη λίρα, η οποία υποχώρησε σε διαδοχικά χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2020. 
 
Οι τιμές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 4.08 τοις εκατό από μήνα σε μήνα το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το άλμα στο κόστος μεταφοράς, δήλωσε η ENAG ενώ το TÜIK ανακοίνωσε ότι η αύξηση από μήνα σε μήνα ήταν 1,25 τοις εκατό.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και αρθρογράφοι αμφισβήτησαν την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Τουρκία, επισημαίνοντας ένα κύμα διορισμών στον TÜIK από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την "στασιμότητα" των πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός ήταν 11.76 τοις εκατό τον Ιούλιο, 11.77 τοις εκατό τον Αύγουστο, 11,75 τοις εκατό το Σεπτέμβριο και 11.89 τοις εκατό τον Οκτώβριο.

Οι ανησυχίες για την επιτάχυνση του πληθωρισμού ώθησαν τους Τούρκους να αγοράσουν δολάρια και ευρώ το περασμένο έτος για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, συμβάλλοντας στην απότομη πτώση της λίρας. Η κυβέρνηση τους καλεί τώρα να αλλάξουν τις αποταμιεύσεις τους πίσω στο τοπικό νόμισμα, επισημαίνοντας τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών και τις προγραμματισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Της ENAG ηγούνται ακαδημαϊκοί από διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια. Οι ερευνητές λένε ότι βασίζουν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό σε πιο τακτικά δεδομένα από το TÜIK και μπορούν να το υπολογίσουν τόσο συχνά όσο κάθε ώρα. Μετρούν αντικείμενα με τον ίδιο τρόπο όπως το TÜIK, αλλά αποκλείουν δεδομένα από την υγεία, την εκπαίδευση και τα αλκοολούχα ποτά.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail