Καλή η αποτροπή απόκτησης των Α330MRTT απ’ την Τουρκία! Καλύτερο να δούμε τις δικές φθηνές λύσεις…

Πρέπει να ζητήσουμε την απαγόρευση πώλησης συλλογών τροποποίησης αεροσκαφών Α330 στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετατροπή τους σε ιπτάμενα τάνκερ και μεταφορικά (Α330MRTT). Δίκαιο καθ’ όλα αίτημα δεδομένου ότι μπορούμε εύκολα να αποδείξουμε πώς οι δυνατότητες που θα προσδώσουν τα αεροσκάφη αυτά στη Τουρκική Αεροπορία, στρέφονται κυρίως εναντίον της Ελλάδας. Και εναντίον της Ευρώπης όμως που έχει αναλάβει την υποχρέωση της διατήρησης της ειρήνης στη Λιβύη. Μέσω της επιχείρησης “Ειρήνη”. Η Ελλάδα από την πλευρά της, σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, πρακτικά αρνείται επί δεκαετίες να κόψει το δρόμο στον τουρκικό επεκτατισμό, μεταξύ άλλων και με το να μην αποκτά η ίδια αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού…

Από: defence-point.gr - Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η υπόθεση “εναέριος ανεφοδιασμός” δεν είναι απλή. Απαιτεί πέρα από τα κατάλληλα εξοπλισμένα αεροσκάφη, πολύ προσεκτικό σχεδιασμό, εμπειρία και φυσικά επαρκή αριθμό μαχητικών για την προστασία τους. Όλα αυτά τα είχαμε περιγράψει με λεπτομέρειες σε δύο αφιερώματα μας παλαιότερα. Τα γραπτά μένουν λοιπόν… Scripta Mannent.

Στο πρώτο είχαμε αναφερθεί στις προϋποθέσεις κάλυψης από αέρος της Κύπρου, αλλά και στις δυνατότητες που έχει η ελληνική πλευρά. Στο δεύτερο αναλύσαμε τις σημαντικά οικονομικότερες εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα και ειδικότερα η Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη των επιχειρησιακών της αναγκών.

Με αφορμή το τουρκικό αίτημα για τις συλλογές τροποποίησης των Α330 σε MRTT (Multi Role Tanker Transport), είτε αυτό ικανοποιηθεί, είτε όχι, επανερχόμαστε στην ελληνική διάσταση του ζητήματος. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πάει σε τόσο ακριβές λύσεις όπως η Τουρκία.

Η τροποποίηση τριών έως πέντε C-130 προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν και ως ιπτάμενα τάνκερ θα ήταν λύση ικανοποιητική και επαρκής. Απλά πράγματα, καμία σχέση με τους τουρκικούς μεγαλοϊδεατισμούς…

Η Ελλάδα παραμένει εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και επομένως οφείλει να μπορεί να την καλύψει από αέρος και να διεξάγει παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω και γύρω από αυτή. Επιτήρησης, αστυνόμευσης, αναχαίτισης και προσβολής ιπτάμενων, επίγειων και στόχων επιφανείας.

Οφείλει επίσης να μπορεί να υποστηρίξει παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις, με κύριο αντικείμενο την υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων και στον μεγάλης έκτασης χώρο μεταξύ Κρήτης – Κύπρου και μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Για να τα διασφαλίσει όλα αυτά θα πρέπει να έχει δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Συμφωνούμε συνεπώς απόλυτα ως προς την ανάγκη αποτροπής της προμήθειας συλλογών τροποποίησης Α330 σε Α330 MRTT, από την Τουρκία. Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος, που δεν είναι και στο χέρι μας να επηρεάσουμε καθοριστικά.

Το άλλο είναι ο επιχειρησιακός μας προσανατολισμός… Καταντάει κουραστικό αλλά είναι υποχρέωσή μας να το επαναλαμβάνουμε. Πρέπει επιτέλους να πάρουμε την πρωτοβουλία και να βγούμε μπροστά επιχειρησιακά… Ξεπερνώντας τα φοβικά σύνδρομα που μας κατατρέχουν επί δεκαετίες…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail