Παναγιωτόπουλος: Εως το 2025 θα αποκτηθούν 40 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία!

Κατά την ομιλία του για την έγκριση σχεδίων συμβάσεων από την Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην παρουσίαση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων γιατί επιλέχτηκαν τα Rafale καθώς επίσης ότι επίκειται νέα αγορά μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.

Καθώς η χώρα θα αποκτήσει 18 Rafale και ο ΥΕΘΑ μίλησε για 40 αεροσκάφη ως το 2025 απομένει να δούμε ποιος θα είναι ο τύπος των υπολοίπων 22, κάτι που μάλλον λίγο-πολύ όλοι φανταζόμαστε τουλάχιστον όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα:

Η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων συνίσταται αφ’ ενός στην ισχύ των όπλων της και αφ’ ετέρου στην ποιότητα του πολλαπλασιαστή ισχύος τους, που δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό της. Η προσπάθεια για την επαύξηση της μαχητικής ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία υπόθεση διαρκής και εντατική. Καθίσταται αυτή την ώρα επιτακτική, υπό το πρίσμα της παρούσης γεωπολιτικής καταστάσεως με τις πολλές και σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας που απαντώνται στο ευρύτερο περιβάλλον μας, αλλά κυρίως και με δεδομένη την προκλητική, αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ευθέως αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της διαρκούς και εντατικής προσπάθειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρίσμα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, με βάση τις απαιτήσεις της ισχύουσας δομής Δυνάμεων 2015 – 2027 και της υπό έγκριση δομής Δυνάμεων 2020 - 2034 (για την οποία θυμίζω ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά, πριν από δύο μήνες περίπου) και βέβαια με γνώμονα το συνολικό οργανωμένο, προτεραιοποιημένο και κοστολογημένο σχέδιο που εκπονήθηκε και εκτελείται σχετικά με τα εξοπλιστικά της χώρας, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αποκτηθούν σαράντα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2025. Σαράντα σύγχρονα μαχητικά στο σύνολο! Βάσει λοιπόν αυτών αποφασίσαμε και την προμήθεια των “Rafale” στην εκδοχή του “F3R” που είναι η πιο προηγμένη αυτού του υπερσύγχρονου αεροσκάφους, τα ειδικά χαρακτηριστικά και η ισχύς των όπλων του οποίου, διαμορφώνουν υπέρ της Πολεμικής Αεροπορίας σαφείς συνθήκες υπεροχής επί του πεδίου, δηλαδή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής μαχητικής ισχύος Ελλάδας - Τουρκίας.

Γιατί επιλέξαμε τα “Rafale”: Δεν θα πω πολλά σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία έλεγα ότι έχουν και χαρακτήρα εμπιστευτικών πληροφοριών. Ενδεχομένως να πούμε περισσότερα στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, αρκούμαι όμως να πω ότι το αεροσκάφος “Rafale” της κατασκευαστικής εταιρείας “Dassault” αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη, κατατάσσεται ανάμεσα στην τετάρτη και πέμπτη γενιά μαχητικών και αποτελεί μία πλατφόρμα με τεχνολογικές καινοτομίες που το καθιστούν ικανό να αντιμετωπίσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κάθε αποστολή σε ολόκληρο τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, καθώς και την Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων εναντίον εξελιγμένων τεχνολογικά αντιπάλων, μέσα σ’ ένα σύνθετο και κορεσμένο από απειλές πεδίο μάχης. Τα ανωτέρω επιτυγχάνονται με τη σύζευξη των πληροφοριών και την απεικόνισή τους στον πιλότο απ’ όλα τα συστήματα που διαθέτει, μεταξύ των οποίων είναι και το περίφημο “Link16” το οποίο καθιστά δυνατή και τη συνεργασία με τον υπάρχοντα στόλο, μεταξύ άλλων, και των F-16.

Τα υπό προμήθεια αεροσκάφη διαθέτουν διαμόρφωση “F3R”, η νεώτερη και πιο εκσυγχρονισμένη έκδοση του “Rafale” που βγαίνει αυτή τη στιγμή από τη γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας από τις αρχές του 2020. Μεταξύ άλλων, το “Rafale” θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης, το περίφημο AESA, που αποκαλύπτει, παρακολουθεί, εγκλωβίζει, κατευθύνει πυραύλους σ’ ένα μεγάλο αριθμό στόχων. Επίσης, διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας με πέντε υποσυστήματα που προειδοποιούν, καταδεικνύουν, παρεμβάλλουν και προστατεύουν από οποιαδήποτε μορφή πιθανής απειλής, καθώς επίσης παρέχουν και έγκαιρη προειδοποίηση στον ιπτάμενο για επερχόμενο πλήγμα. Ασφαλώς το πολύ ελκυστικό «πακέτο» αυτής της προμήθειας σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αυξημένες επιχειρησιακές ικανότητες των “Rafale” συνδέονται άρρηκτα και με την χρήση των όπλων αυτών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail