Δύο δις δολάρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Τουρκία το 2020!

Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αύξησε σημαντικά τη χρηματοδότησή της στην Τουρκία στα 1,68 δισ.ευρώ (2 δισ. δολάρια) πέρυσι, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα ενίσχυσε το καθεστώς της ως του μεγαλύτερου ενιαίου οικονομικού αποδέκτη της Τράπεζας, γράφει το ahvalnews.com.

Η ΕΤΑΑ αντιμετώπισε κριτική από ορισμένους αναλυτές και σχολιαστές για την υποστήριξή της σε μια χώρα με ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελλείψεις. Η τράπεζα λέει ότι οι επενδύσεις της έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της Δημοκρατίας.

Η οικονομική στήριξη για την Τουρκία αυξήθηκε κατά 68 τοις εκατό από 1 δις ευρώ το 2019, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Τράπεζα την Πέμπτη. Αυτό σε σύγκριση με την αύξηση των συνολικών επενδύσεων από την τράπεζα πέρυσι 9 τοις εκατό. Μεγάλο μέρος της υποστήριξης κατευθύνθηκε στις τουρκικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19, ανέφερε η έκθεση την ώρα.

"Η προτεραιότητα της ΕΤΑΑ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2020 ήταν η παροχή ζωτικής υποστήριξης στην πραγματική οικονομία μέσω της εμπλοκής με τις τοπικές τράπεζες εταίρους", ανέφερε. "Η τράπεζα διοχέτευσε το ποσό ρεκόρ των 893 εκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές τράπεζες για να στηρίξει χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντας στον ιδιωτικό τομέα τα αναγκαία κεφάλαια".

Οι επενδύσεις της τράπεζας στην Τουρκία ήταν μεγαλύτερες από τα 1,41 δισ.ευρώ που δαπάνησε στην Κεντρική Ευρώπη και στις χώρες της Βαλτικής, όπου το σύνολο μειώθηκε. Η χρηματοδότηση ήταν 81 τοις εκατό περισσότερο από το κεφάλαιο που τέθηκε σε λειτουργία στην Ελλάδα και την Κύπρο σε συνδυασμό. Η ΕΤΑΑ μείωσε επίσης τις επενδύσεις της πέρυσι στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΤΑΑ υπερασπίστηκε μια πολιτική δανεισμού σε αυταρχικά έθνη όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Λευκορωσία, λέγοντας ότι ήθελε να "βοηθήσει τις χώρες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση".

Η επίσημη εντολή της ΕΤΑΑ είναι να λειτουργεί σε έθνη που δεσμεύονται και εφαρμόζουν τις αρχές της πολυκομματικής Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς.

"Εάν διακόψετε τη χρηματοδότηση, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υποστηρίξετε την εξέλιξη της χώρας - και τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας", δήλωσε ο επικεφαλής της Νέας ΕΤΑΑ Odile Renaud-Basso, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, στους Financial Times τον περασμένο μήνα.

Η ΕΤΑΑ δήλωσε στην έκθεση της Πέμπτης ότι μέρος της οικονομικής βοήθειας μεταφέρθηκε επίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Enerjisa.

Σωρευτικές επενδύσεις από την ΕΤΑΑ στην Τουρκία αγγίζουν συνολικά τα $ 12.9 δισεκατομμύρια σε 329 έργα, 93 τοις εκατό των οποίων είναι στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΤΑΑ.

Η ΕΤΑΑ ανήκει σε 69 χώρες, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΑΑ αναφέρει ότι επενδύει στο "να αλλάξει τις ζωές" και ότι η εστίασή της στην Τουρκία αποσκοπεί στην "ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας, στην προώθηση της οικονομίας της γνώσης, στην προώθηση της ένταξης και στην επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail