Ζητά τη δικαίωση της Ιστορίας - Η Σερβία καταθέτει αγωγές κατά του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς του 1999

Freepen.gr - Τα θύματα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, κατέθεσαν την Τετάρτη μηνύσεις εναντίον της συμμαχίας για τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τις αεροπορικές επιδρομές, όπως ανέφερε ο Srdjan Aleksic, ο δικηγόρος επικεφαλής της ομάδας νομικών εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο Σπούτνικ.

Ο Aleksic και η ομάδα του συγκεντρώνουν υποθέσεις με σημαντικά στοιχεία για αρκετά χρόνια. Οι αγωγές κατά του ΝΑΤΟ ως νομικού προσώπου θα κατατεθούν για λογαριασμό των θυμάτων.

"Καταθέτουμε αγωγές την Τετάρτη σε δικαστήρια στις πόλεις Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Κραγκούιεβατς, Νις και Βράνιε. Μιλάμε για τα ανώτατα δικαστήρια, στα οποία θα καταθέσουμε πέντε αγωγές. Τα θύματα είναι φυσικά πρόσωπα-νεκροί και άρρωστοι στρατιώτες και αστυνομικοί της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι βρίσκονταν στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Στο πρώτο στάδιο, θέλουμε να είναι πανομοιότυπες περιπτώσεις, όπως στον ιταλικό στρατό", δήλωσε ο Aleksic.

Όπως συνέβη με τους Δυτικοευρωπαίους στρατιώτες που έλαβαν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας ενώ υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ κοντά σε ραδιενεργά πυρομαχικά και στους τόπους χρήσης τους, ο δικηγόρος επιδιώκει να κερδίσει αποζημίωση για κάθε ένα από τα θύματα της Σερβίας ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ ($364.508). Ο Aleksic επικουρείται από τον Ιταλό δικηγόρο Angelo Fiore Tartaglia, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει με επιτυχία τα συμφέροντα του ιταλικού στρατού.

"Έχει 181 δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη. Θα είναι μέλος της ομάδας νομικών εμπειρογνωμόνων μου. Έχουμε πάνω από 3.000 σελίδες των υλικών, συμπεριλαμβανομένων ετυμηγορίες, γνώμες εμπειρογνωμόνων, υλικά μιας ειδικής ιταλικής κυβερνητικής επιτροπής. Έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία", σημείωσε ο Aleksic.

Το επόμενο βήμα μετά την αποδοχή των αγωγών από το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου θα είναι η αποστολή επίσημης ειδοποίησης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ εντός έξι μηνών. Η Συμμαχία, από την πλευρά της, θα πρέπει να απαντήσει εντός 30 ημερών.

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ έλαβαν χώρα από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων των αεροπορικών επιθέσεων είναι άγνωστος. Οι σερβικές αρχές αναφέρουν ότι περίπου 2.500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών, σκοτώθηκαν και περίπου 12.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η υλική ζημία εκτιμάται μεταξύ 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail