Δημογραφικό: «Κόκκινος» συναγερμός για την Ελλάδα - Χάθηκαν τρεις πόλεις σαν το Ηράκλειο σε 10 χρόνια

Detmold / pixabay
Η Ελλάδα είναι ήδη μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς οι προβλέψεις φέρουν τη χώρα μας να έχει το 2050 -μετά βίας- 9 εκατομμύρια πληθυσμό όταν η Τουρκία θα έχει ξεπεράσει τα 97 εκατομμύρια κατοίκους.

Από: liberal.gr

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνονται όσοι έχουν υποστηρίξει πως το δημογραφικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, η κυβέρνηση αλλά και οι μελλοντικές κυβερνήσεις και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να αντιστραφούν οι αρνητικές επιδόσεις που καταγράφονται εδώ και μία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν κατατάσσει τη χώρα μας στην ομάδα των κρατών που θα δουν «μεγάλες μειώσεις 21%-27% στον πληθυσμό», εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις 8,5 εκατ. άνθρωποι.

Το ποσοστό μείωσης 0,48% του πληθυσμού της Ελλάδας εντός του 2021 σε πραγματικά νούμερα είναι 50.401 λιγότεροι Έλληνες, δηλαδή, κάθε μήνα ο πληθυσμός μειώνονταν κατά 4.200 πολίτες ή αλλιώς 138 λιγότεροι Έλληνες κάθε ημέρα ή περίπου 6 πολίτες κάθε ώρα (για την ακρίβεια 5,75). Με άλλα λόγια μέσα στο 2020 χάθηκε μία πόλη σαν τον πληθυσμό της Λαμίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ η Ελλάδα καταγράφει μείωση πληθυσμού για 10η συνεχή χρονιά. Συνολικά από το 2010 μέχρι και το 2020 ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά περίπου μισό εκατομμύριο 464.583 (άτομα). Αφαιρούνται από τους θανάτους οι γεννήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία χρονιά που ο πληθυσμός της Ελλάδας είχε καταγράψει αύξηση -έστω και μικρή- ήταν το 2010 όταν είχαμε αύξηση 5.682 άτομα καθώς εκείνη τη χρονιά καταγράφηκαν 114.766 γεννήσεις και 109.084 θάνατοι.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού της Ελλάδας. Το 2020 ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45,6 έτη και είναι αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων φέρνουν τον πληθυσμό της Ελλάδας στα πρόθυρα... συνταξιοδότησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail