Η Αντι-Δυτική στάση της Τουρκίας ως "μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία" - VoA

Freepen.gr - Η αντιδυτική ρητορική της Τουρκίας και η επιθετική εξωτερική πολιτική πιέζουν τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να ενωθούν ενάντια στη χώρα, έγραψε την Πέμπτη το Voice of America.

Διαφορές σε θέματα όπως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η πρόσβαση σε υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος των δυνάμεων που ηγούνται οι Κούρδοι στη Συρία έχουν προκαλέσει ένταση με τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

"Το σύνολο των πολιτικών και δράσεων της Τουρκίας έχει πλέον φτάσει σε σημείο επικίνδυνης κλιμάκωσης", ανέφεραν οι αναλυτές Heather Conley και Rachel Ellehuus του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον στο VoA.

Οι δυτικοί αξιωματούχοι απογοητεύονται επίσης όλο και περισσότερο από την αντι-δυτική ρητορική των στοιχείων της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο αμερικανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.

"Τροφοδοτώντας τις τρέχουσες διαμάχες στην ανατολική Μεσόγειο, η (τουρκική) ηγεσία χρησιμοποιεί μια αφήγηση που περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η κατάκτηση - αναφερόμενη στην Οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453, - μάχες και πολέμους, μια τεράστια (και απροσδιόριστη) ξένη συνωμοσία και μια επιστροφή στη δόξα", ανέφερε ο αναλυτής Marc Pierini από την ερευνητική ομάδα Carnegie Europe.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποδειχθεί απρόθυμες να συνεργαστούν εναντίον της Τουρκίας, συγκρατώντας τις κυρώσεις τόσο για τη διαφωνία της Ανατολικής Μεσογείου όσο και για την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, δήλωσε ο VoA.

Αλλά οι ισχυρισμοί του Ερντογάν για ξένες μηχανορραφίες εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς το VoA τονίζει: "εάν τα δυτικά έθνη και οι κοντινοί γείτονες της Τουρκίας αρχίσουν να συντονίζουν στρατηγικές περιορισμού, θα είναι συνέπεια του επιθετικού στόχου του Ερντογάν να επεκταθεί, μέσω δυναμικής διπλωματίας και στρατιωτικών μέσων".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail