VoA: Ο Μπάιντεν πίσω από την οικονομική επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας

Freepen.gr - Oι οικονομικοί παράγοντες και η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόψυξη των σχέσεων μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων, ήτοι της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, δήλωσε τη Δευτέρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Voice of America που χρηματοδοτείται από την αμερικανική, επικαλούμενο εμπειρογνώμονες.

Τόσο η Άγκυρα όσο και το Ριάντ γνωρίζουν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσεγγίσει τις χώρες διαφορετικά, οδηγώντας τες να πιστέψουν ότι η μακρόχρονη κρίση στις διμερείς σχέσεις δεν είναι πλέον βιώσιμη, ανέφεραν αναλυτές.

Μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Σαουδάραβα ομολόγου του Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ στο Νίγηρα νωρίτερα αυτό το μήνα έχει σηματοδοτήσει μια απόπειρα αναθέρμανσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε να σημειώνει ότι" μια ισχυρή εταιρική σχέση Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας θα ωφελήσει όχι μόνο τις χώρες μας, αλλά ολόκληρη την περιοχή μας", σε μια θέση στο Twitter.

"Η Τουρκία έχει οικονομικά τρομερές συνθήκες αυτή τη στιγμή και η Σαουδική Αραβία ήταν πάντα μια ανάσα ζωής για την Τουρκία", δήλωσε ο Hüseyin Bağcı, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, στο VoA.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της άρνησής του να αυξήσει τα επιτόκια και την πολιτικοποίηση ανεξάρτητων κυβερνητικών θεσμών όπως η Κεντρική Τράπεζα, συνέβαλε στην αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου.

Επιπλέον, η πρόκληση της διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 έχει προσθέσει μόνο στις οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας.

"Στο παρελθόν, επένδυσαν (οι Σαουδάραβες) και έφεραν χρήματα στη χώρα, οπότε πιθανότατα αυτή είναι και μια προσπάθεια της Τουρκίας να ανανεώσει αυτές τις σχέσεις και να κάνει κάποιες παραχωρήσεις", πρόσθεσε ο Bağcı.

"Μία από τις ωθήσεις [για την προσέγγιση της Σαουδικής Τουρκίας] είναι η άφιξη του Τζο Μπάιντεν", δήλωσε ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής στο Κατάρ, Mithat Rende. "Οι Σαουδάραβες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι [για] μια διαφορετική μεταχείριση από τη διοίκηση του Μπάιντεν...’’

Η διοίκηση του Μπάιντεν αναμένεται επίσης να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση εναντίον του Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail