Η Τουρκία παραλαμβάνει Sinovac και ετοιμάζεται να πακετάρει Ουιγούρους για την Κίνα

Freepen.gr - Η άφιξη στην Τουρκία του κινεζικού εμβολίου Covid-19 Sinovac έχει καθυστερήσει μετά από μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων του ιού στο Πεκίνο. Η παράδοση του εμβολίου έχει μετατεθεί πίσω για "μια μέρα ή δύο", έγραψε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Fahrettin Koca σε δήλωση στο Twitter την Κυριακή.

Η άφιξη της πρώτης αποστολής του Sinovac αναμενόταν τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από τις κινεζικές αρχές.

Στο Πεκίνο, έχουν κλείσει τις εισόδους και εξόδους σε ορισμένες περιοχές της πόλης  μετά από μια ξαφνική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων Covid-19 στην περιοχή Shunyi, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας και κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Πεκίνου,  ανέφερε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων DHA της Τουρκίας.

Οι δοκιμές σε μεταγενέστερο στάδιο για το κινεζικό εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων Sinovac θα αποτελείται από τρία εκατομμύρια δόσεις.

Η συμφωνία της Κίνας για την αποστολή του εμβολίου ήρθε καθώς η Τουρκία ενέκρινε συμφωνία έκδοσης με την Κίνα που πλήττει μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων, που είναι οι πραγματικοί καθαρόαιμοι Τούρκοι σε αντίθεση με τη σημερινή πλειοψηφία που πρόκειται για απογόνους εξισλαμισμένων γηγενών. Η συμφωνία θα επιτρέψει την επιστροφή υπόπτων τρομοκρατών στην Κίνα από την Τουρκία, σημειώνει η journaltr.com.

Ο εκπρόσωπος του παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων, Ντιλξάτ Ράξιτ δήλωσε ότι η συμφωνία θα προκαλέσει πανικό στους Ουιγούρους που έχουν εγκαταλείψει την Κίνα και δεν έχουν ακόμη τουρκική υπηκοότητα.

Το Πεκίνο έχει ασκήσει οικονομική πίεση στην Άγκυρα για την επικύρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Ράξιτ.

"Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή τη συμφωνία από το να γίνει εργαλείο διώξεων", ανέφερε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail