Πρώην υπουργός Αμυνας ΗΠΑ: Η αγορά των S-400 πρέπει να έχει υψηλό τίμημα για την Τουρκία

Freepen.gr - Η αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από την Τουρκία, παρά τις συχνές Αμερικανικές προειδοποιήσεις, θα πρέπει να έχει υψηλό τίμημα, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρόμπερτ Μ. Γκέιτς, πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε άρθρο του στους New York Times.

Ο Γκέιτς αποκάλεσε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα "μια θαυμάσια αρχή". "Η Άγκυρα θα πρέπει ακόμη να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία που αντιβαίνουν στις επιδιώξεις των διαφόρων συμμάχων του ΝΑΤΟ και περιπλέκουν τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση της ειρήνης. Οι ενέργειες των κρατών μελών απέναντι από τις επιδιώξεις των διαφόρων συμμάχων δεν πρέπει να αγνοηθούν", πρόσθεσε.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρακινήσουν "το ΝΑΤΟ, μια "συμμαχία δημοκρατιών", να σχεδιάσουν κυρώσεις για τα κράτη μέλη — που μοιάζουν με την Τουρκία, την Ουγγαρία και, όλο και περισσότερο, την Πολωνία — που ρέπουν προς (ή έχουν αγκαλιάσει απολύτως) τον αυταρχισμό. Δεν υπάρχει καμία διάταξη εντός του χάρτη του ΝΑΤΟ για την εξάλειψη ενός κράτους μέλους, ωστόσο η καλλιτεχνική διπλωματία είναι εφικτή, μαζί με αναστολή ή διαφορετικά τιμωρητικά βήματα".

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump τη Δευτέρα επέβαλε κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο οι ΗΠΑ θεωρούν πιθανή απειλή για τη Συμμαχική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Οι κυρώσεις είχαν ως στόχο την προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, την υπηρεσία στρατιωτικών προμηθειών της χώρας, τον επικεφαλής Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις ανώτερους αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις θα αυξήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να καταστήσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail