NPA: Η συριακή κυβέρνηση εξάγει γάτες και σκύλους στην Ασία για ανθρώπινη κατανάλωση

Dogs in cages in Thailand (NBC News)
Freepen.gr - Ο Ομάρ Σαλίτ, επικεφαλής του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Δαμασκού, αποκάλυψε ότι γάτες, σκύλοι και χελώνες εξάγονται στο Βιετνάμ και την Κίνα για ανθρώπινη κατανάλωση, προκαλώντας δυσαρέσκεια και καταδίκη από τους Σύριους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει το North Press Agency.

Ένας influencer των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης έγραψε: "ακόμη και τα ζώα δεν σας έχουν ξεφύγει, αφήστε τα μόνα τους.”

Ένας άλλος είπε: "το καθεστώς εξάγει ακόμη και γάτες και σκύλους για να συλλέξει δολάρια και να αποκρύψει την πτώχευση του Θησαυροφυλακίου και μάλιστα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι οι εξαγωγές της Συρίας από γάτες και σκύλους, ακόμα και πόδια κοτόπουλου, έχουν φτάσει στο Βιετνάμ και την Κίνα”.

Ο Σαλίτ πρόσφατα υποναχώρησε από τις δηλώσεις του σχετικά με την εξαγωγή των σκύλων και των γατών με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ανέφερε ότι η εξαγωγή των γατών και των σκύλων ήταν για φαγητό, αλλά ότι εξάγονται για "διακόσμηση”.

Τόνισε ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου του περιορίζεται στη χορήγηση πιστοποιητικού καταγωγής, ενώ οι εξαγωγές περνούν από τα υπουργεία Γεωργίας και οικονομίας, εκτός από τα τελωνεία και τη γεωργική καραντίνα.

Η άρνηση του Σαλίτ δεν έπεισε τους Σύριους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ούτε τους εμπόδισε να κοροϊδεύουν και να καταγγέλλουν την κατάσταση που έχει φτάσει η Συρία.

Ο Abdulrahman Omar (ψευδώνυμο) πιστεύει ότι "η πιο υπερβολική άρνηση του Σαλίτ ήταν ότι εξάγονται για διακόσμηση, εκτός από τις χελώνες".

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το γεωργικό Επιμελητήριο της Δαμασκού, "ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου γεωργικών και ζωικών προϊόντων της Συρίας μέσα σε δέκα μήνες είναι 175 δισεκατομμύρια SYP (60 εκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου σκύλων και γατών".

Πολλές ενώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων και όσοι ενδιαφέρονται για κατοικίδια ζώα στη Συρία έχουν επίσης εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του Σαλίτ.

Ο Σαλίτ δήλωσε: "κουνέλια και διακοσμητικά πτηνά εξήχθησαν στο Κουβέιτ και το Κατάρ, ενώ σκύλοι και γάτες [εξήχθησαν] στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία εκτός από την Κίνα και το Βιετνάμ. Εξαγάγαμε επίσης διακοσμητικά ψάρια (περίπου 24.000) στο Ιράκ και τη Λιβύη και χελώνες στην Ταϊβάν".

Ο Φουάντ Αλ-Μασάρα (ψευδώνυμο) δήλωσε: "το καθεστώς εργάζεται για να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία εξαγωγής. 300 Συριακά φορτηγά εισήλθαν στη Σαουδική Αραβία σε μία ημέρα αφού το Ριάντ επέτρεψε την άμεση είσοδο συριακών προϊόντων και χορήγησε θεωρήσεις σε Σύριους οδηγούς και φορτηγά.

Τόνισε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο απαγόρευσε την εξαγωγή φύλλων δάφνης, "δεν βλέπει τις υψηλές τιμές του κρέατος και τι επιθυμούν οι Σύριοι ή οποιαδήποτε ανάγκη να σταματήσει η εξαγωγή [των προβάτων της Συρίας] στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ".

Πρόσθεσε, ενώ αναφερόταν στο εμπόριο συριακών τροφίμων για προϊόντα και όπλα από το καθεστώς με τη Ρωσία και το Ιράν, "είναι ένα άρρωστο αστείο για τη ζωή των Σύρων.”

Στις 23 Νοεμβρίου, η συριακή κυβέρνηση και το γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής του πρωθυπουργού, που ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου 2016, εξέδωσαν σύσταση για την αποτροπή της εξαγωγής φύλλων δάφνης που απαιτούνται για τις αρωματικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες στο εξωτερικό".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail