Mετά την αποτυχία του δεύτερου λοκντάουν άρχισαν ένα νέο τροπάρι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

Foundry / pixabay
Mετά την αποτυχία του δεύτερου λοκντάουν και την αδυναμία του να μειώσει επαρκώς τα κρούσματα και τους θανάτους, οι καραντινολάγνοι απολογητές του καθεστώτος Μητσοτάκη άρχισαν ένα νέο τροπάρι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα: "Το λοκντάουν δεν πέτυχε γιατί δεν ήταν τόσο σκληρό όσο έπρεπε! Το λοκντάουν δεν πέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκε!", μας λένε. Για άλλη μια φορά, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης λένε σαχλαμάρες. 

Τηλέμαχος Χορμοβίτης

Δεν ξέρω ποιο είναι το ιδανικό λοκντάουν που έχουν στο μυαλό τους οι Μενουμεσπιτάκηδες. Δεν ξέρω ποιο είναι το λοκντάουν το σωστό, το σκληρό και το πρόστυχο που φαντασιώνονται τα βραδιά όταν πέφτουν στο κρεβάτι. Ίσως έχουν σαν πρότυπο τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, που αποφάσισε να εκτελεί όποιον παραβιάζει τα μέτρα για τον κορωνοϊο και ο,τιδήποτε λιγότερο να τους φαίνεται ανεπαρκές, αλλά καλό είναι να ξέρουν πως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους, δεν έχουμε γίνει ακόμη Βόρεια Κορέα. Αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα δούμε πως, σύμφωνα με τον δείκτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο, με την Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία να τρώνε την σκόνη της (84,26/100 η Ελλάδα έναντι 79,63 της Ιταλίας, 75 της Γαλλίας και 71,3 της Ισπανίας). Δεν υπάρχει καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη που να έχει κρατήσει κλειστά και τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα και τις εκκλησίες και την εστίαση και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. ( https://www.bsg.ox.ac.uk/.../coronavirus-government... ). Αυτά τα λίγα περί "μαλακού" λοκντάουν...

Το άλλο επιχείρημα πως "το λοκντάουν δεν εφαρμόστηκε" μου θυμίζει τα ορφανά του Στάλιν που για να δικαιολογήσουν την αποτυχία της ουτοπικής και απάνθρωπης ιδεολογίας τους μας έλεγαν πως "ο κομμουνισμός δεν εφαρμόστηκε". Μόνο που τώρα αυτές τις δογματικές σαχλαμάρες δεν τις λένε κομμουνιστές αλλά κεντροδεξιοί Νεοδημοκράτες, γεγονός που αποδεικνύει, γι άλλη μια φορά, την ιδεολογική κατάντια αυτού του κόμματος. Το λόκνταουν (όπως και το ιδεολογικό του ξαδελφάκι, ο κομμουνισμός) είναι αδύνατο να εφαρμοστεί 100% και για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί πάει κόντρα στην ίδια την ανθρώπινη φύση και στον τρόπο που ζουν, κοινωνικοποιούνται, εργάζονται και διασκεδάζουν οι άνθρωποι (ιδίως της Δύσης) εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ευτυχώς, οι άνθρωποι δεν είναι ρομποτάκια που να τους πατάς ένα κουμπί και να μένουν ακίνητοι για όσο θελήσει η κυβέρνηση. 

Όσο μάλιστα περνά ο καιρός και η κόπωση από αυτά τα βάρβαρα μέτρα αυξάνεται, είναι απόλυτο φυσικό να τηρούνται όλο και λιγότερο. Αυτό δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και μάλιστα σε πιο έντονο βαθμό από την Ελλάδα. Όποιος βλέπει τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όποιος βλέπει τις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται εκεί κατά των μέτρων, ξέρει καλά πως οι Έλληνες αποδείχθηκαν εξαιρετικά υπάκουοι σε σχέση με άλλους λαούς. (βλέπετε, δέκα χρόνια Μνημονίων μας έχουν εκπαιδεύσει καλά ώστε να είμαστε πειθήνιοι υπηρέτες της εξουσίας). 

Ενδιαφέρον έχει και μια πρόσφατη μελέτη που καταλήγει πως μπορεί στο δεύτερο λοκντάουν να έχουμε μια αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με το πρώτο αλλά αφορά κυρίως ανοιχτούς χώρους και σχετίζεται με φυσική δραστηριότητα και άσκηση και δεν αναμένεται να έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην διασπορά του ιού. ( https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1742144345937309 ). Μύθος είναι επίσης το ότι η αστυνομία κάνει τα στραβά μάτια και δεν εφαρμόζει τα μέτρα. Στην αστυνομοκρατούμενη Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη (ούτε επί χούντας δεν υπήρχε τόση αστυνομία στους δρόμους), σε μια συνηθισμένη μέρα του λοκντάουν (Πέμπτη 10/12) η αστυνομία έκανε πάνω από 42.000 ελέγχους, επέβαλε πρόστιμα ύψους 409.800€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε 4 επιχειρήσεις.( https://www.naftemporiki.gr/.../koronoios-42000-elegxoi...)

Αντί οι νεοκομμουνιστές που μας κυβερνούν να αναρωτηθούν τι δεν πάει καλά με τα ίδια τα μέτρα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε κανένα μέρος του κόσμου με τον ιδεατό τρόπο που έχουν στο μυαλό τους, ρίχνουν την ευθύνη στους πολίτες για να καλύψουν τις δικές τους τραγικές αποτυχίες. Και αντί να παραδειγματιστούν από την εμπειρία των τελευταίων μηνών και να αλλάξουν πορεία, επιμένουν στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές με την ελπίδα πως αυτή την φορά με, κάποιο μαγικό τρόπο, θα αποδώσουν. Εμμονοληπτικοί, δογματικοί και ευθυνόφοβοι μας οδηγούν ολοταχώς προς την καταστροφή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail