Ρωσία-Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για το κέντρο logistics των πολεμικών στην Ερυθρά Θάλασσα

Freepen.gr - Η Ρωσία και το Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία στρατιωτικού κέντρου εφοδιαστικής για το Ρωσικό Ναυτικό στην πόλη Πορτ Σουδάν της Ερυθράς Θάλασσας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η συμφωνία υπογράφηκε την 1η Δεκεμβρίου. Ο κόμβος εφοδιαστικής πυρηνικών υποβρυχίων θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να σταθμεύσουν ρωσικά πλοία που θα μπορούν να μεταφέρουν όπλα μέσα και έξω από την αφρικανική χώρα.

Το σχέδιο συμφωνίας που δημοσίευσε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα σταθμεύει μέχρι τέσσερα πολεμικά πλοία και μέχρι 300 μέλη της υπηρεσίας στο λιμάνι του Σουδάν. Στις 11 Νοεμβρίου, η Meduza της Ρωσίας ανέφερε ότι εθεάθησαν τέσσερα σκάφη που μοιάζουν με πολεμικά πλοία στην τοποθεσία.

Η Ρωσία θα είναι επίσης σε θέση να εισάγει και να εξάγει όπλα, πυρομαχικά και προμήθειες για τα πολεμικά πλοία, αφορολόγητα και απαλλαγμένα από έλεγχο. Σε αντάλλαγμα, το Σουδάν θα λάβει δωρεάν βοήθεια σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και υποστήριξη σε προσπάθειες αντι-σαμποτάζ από τη Ρωσία.

Η συμφωνία αναφέρει ότι το σχέδιο για το άνοιγμα του κόμβου "είναι αμυντικό και δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών" και ότι "ανταποκρίνεται στους στόχους διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".

Τον Μάιο του 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν επταετή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που έδωσε στο Ρωσικό Ναυτικό πρόσβαση στα λιμάνια του Σουδάν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Σουδάν λέγεται ότι είναι κατά 60% εξοπλισμένες με στρατιωτικό υλικό που προέρχεται είτε από τη Σοβιετική Ένωση είτε από τη Ρωσία.

Η εφημερίδα Bild της Γερμανίας έγραψε τον Αύγουστο επικαλούμενη ένα διαρρεύσαν μυστικό έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν στρατιωτικές βάσεις σε έξι αφρικανικές χώρες - Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αίγυπτο, Ερυθραία, Μαδαγασκάρη και Μοζαμβίκη.

Η Ρωσία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Αφρική και αντιπροσωπεύει το ήμισυ της αγοράς όπλων της περιοχής. Μεταξύ 2015 και 2019, η Αφρική εισήγαγε το 49% του στρατιωτικού εξοπλισμού της από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail