Jerusalem Post: Η Τουρκία πληρώνει επιτέλους τις συνέπειες των πράξεών της

Μετά από χρόνια κατά τα οποία η ηγεσία της Τουρκίας απείλησε την περιοχή, εισέβαλε σε χώρες και επιτέθηκε σε μειονοτικές ομάδες ενώ συνεργαζόταν με το Ιράν και τη Ρωσία, οι ΗΠΑ προχώρησαν τελικά σε κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Οι κυρώσεις έρχονται μετά από χρόνια κατά τα οποία η Ουάσιγκτον προσπάθησε με κάθε τρόπο ώστε η Τουρκία να μην αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει το νέο σύστημα.

Jerusalem Post.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν σε μια κλήση με δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά των S-400s από την Άγκυρα και η άρνησή της να αντιστρέψει την απόφασή της άφησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άλλη επιλογή.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στα υψηλότερα επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και προσωπικού και θα παράσχει σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους συμμάχους της στη Δύση, για να γίνει ένα αυταρχικό κράτος στο οποίο οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι αντιφρονούντες συνθλίβονται κάτω από την μπότα του ολοκληρωτισμού, ήταν μια μακρά διαδικασία. Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κυβερνήσει τη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες. Έχει αλλάξει θεμελιωδώς την Τουρκία από μια χώρα που ήταν κάποτε σύμμαχος του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε μια χώρα που φιλοξενεί τη Χαμάς και στρατολογεί Σύριους μισθοφόρους και θρησκευτικούς εξτρεμιστές. Η Τουρκία είχε την ευκαιρία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να γίνει χώρα νόμων και ελευθεριών, να γίνει περισσότερο σαν τις χώρες της Δύσης. 

Δεν χρειαζόταν να θυσιάσει τη δύναμή της για να το κάνει αυτό, το Ισραήλ έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει τις πολυπλοκότητες της περιοχής διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία του τύπου και τα δικαιώματα για τις μειονότητες και τους διαφορετικούς σeξουαλικούς προσανατολισμούς. Ωστόσο, στο Ισραήλ έχουμε ένα μοντέλο εξισορρόπησης των δικαιωμάτων και της ανάγκης για ασφάλεια.  Στην Τουρκία, έχουν διαλύσει κάθε πτυχή της ελευθερίας που είχαν κάποτε. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο. Οι αντιφρονούντες αναγκάστηκαν να φύγουν ή να κρυφτούν και το κόμμα της αντιπολίτευσης φυλακίστηκε. Οι άνθρωποι φυλακίζονται μόνο για tweets που επικρίνουν τον Ερντογάν.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν αφορούν αυτά τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η ιστορία μας διδάσκει ότι οι χώρες που αρχίζουν με την καταστολή των μειονοτήτων, όπως καταστέλλονται οι Κούρδοι στην Τουρκία, τελειώνουν με την έναρξη μιλιταριστικών πολέμων. Η τάση της Τουρκίας είναι παρόμοια με τα φασιστικά κράτη της δεκαετίας του 1930. Ξεκίνησε με συντριβή των διαφωνούντων, τις μειονότητες και τις γυναίκες. Έχει τελειώσει με την εισβολή και την εθνοκάθαρση της Αφρίν στη Συρία, ενθαρρύνοντας έναν πόλεμο εναντίον των Αρμενίων και εξάγοντας εξτρεμιστές σε όλη την περιοχή. Η Τουρκία αναζωπυρώνει επίσης φλόγες αντι-Ισραηλινών απόψεων, δεσμευόμενη να απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ και να φιλοξενήσει τρομοκράτες της Χαμάς σαν να είναι Κυβέρνηση. Στη Χαμάς στρώνουν περισσότερο κόκκινο χαλί στην Τουρκία από ό,τι στο Ιράν. Όπως και το Ιράν, η Τουρκία υποστηρίζει τη δολοφονική τρομοκρατική ομάδα.

Η Τουρκία δέχθηκε σε κυρώσεις και οργή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την απόκτηση του S-400 της Ρωσίας. Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δε συνεργάζεται με τη Ρωσία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν εμφανίστηκε χαμογελώντας με τον ηγέτη της Ρωσίας και με τον πρόεδρο του Ιράν. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα απείλησε τις αμερικανικές δυνάμεις και τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συριακές δημοκρατικές δυνάμεις στη Συρία, επιτίθεται σε αθώους ανθρώπους όπως ο ακτιβιστής Χεβρίν Καλάφ. Σε κάθε βήμα του δρόμου, το S-400 είναι ένα σύμβολο της γενικής τάσης της Τουρκίας να γίνει μια αυταρχική αντι-αμερικανική χώρα. Αντιτίθεται επίσης στους νέους φίλους του Ισραήλ στον κόλπο.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η Τουρκία έχει πυροδοτήσει εξτρεμιστές στη Συρία, υπονομεύοντας τον πόλεμο κατά του καθεστώτος Άσαντ, στρατολογώντας Σύριους για να πολεμήσουν εναντίον Κούρδων, Αρμενίων και στη Λιβύη. Η Τουρκία απείλησε τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχει παρενοχλήσει ακόμη και ένα ισραηλινό πλοίο τον περασμένο χρόνο. Η IDF και η Mossad αξιολόγησαν και οι δύο ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη πρόκληση. Η Τουρκία πρόσφατα διόρισε νέο απεσταλμένο στο Ισραήλ, ο οποίος είναι εξτρεμιστής κατά του Ισραήλ και μας κατηγορεί για σφαγές και εκτοπισμούς. 

Ο νέος απεσταλμένος της Τουρκίας θα πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη, είναι η χώρα του που εκτόπισε 300.000 Κούρδους στη Συρία και η χώρα του που έχει επιφέρει τρόμο σε φτωχές αθώες γυναίκες σε μέρη όπως η Αφρίν και η Σερεκανίγιε και ανάγκασε τους Αρμένιους να φύγουν από τα σπίτια τους. Ενώ το Ισραήλ είναι ένας κράτος διαφορετικότητας και ανοχής, η Τουρκία είναι μια χώρα φυλακών. Οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν τις κυρώσεις και να απομονώσουν την Τουρκία μέχρι να αλλάξει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail