Handelsblatt για ΜΕΔΟΥΣΑ: Απογοητευμένη από τη Γερμανία: η Ελλάδα σφυρηλατεί νέες συμμαχίες

ΓΕΕΘΑ
Freepen.gr - Von Deutschland enttäuscht: Griechenland schmiedet neue Allianzen, που σημαίνει "Απογοητευμένη από τη Γερμανία: η Ελλάδα σφυρηλατεί νέες συμμαχίες", είναι ο τίτλος άρθρου του Gerd Höhler για τη γερμανική Handelsblatt. Ο Höhler σημειώνει πως στη σύγκρουση με την Τουρκία, η Ελλάδα αισθάνεται την υποστήριξη από την ΕΕ με μισή καρδιά ενώ πάνω απ' όλα αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση για την στάση της Γερμανίας. 

"Μέδουσα, στην ελληνική αρχαιότητα, ήταν το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος με μαλλιά φιδιού και λαμπερά μάτια. Η όρασή του, τους έκανε όλους να παγώσουν σαν πέτρα, σύμφωνα με το μύθο. Η  "Medusa 2020" προορίζεται επίσης να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα. Αυτή είναι η κωδική ονομασία του στρατιωτικού ελιγμού που διοργανώνουν από κοινού πέντε κράτη στην ανατολική Μεσόγειο αυτήν την εβδομάδα" αναφέρει ο συντάκτης.

Μονάδες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα λάβουν μέρος στην άσκηση. Η συμμετοχή των Εμιράτων σφραγίζει μια νέα εταιρική σχέση. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε συμφωνία στο Αμπού Ντάμπι για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην εξωτερική, οικονομική και αμυντική πολιτική, σημειώνει ο Höhler.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος της διαφοροποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Το φόντο είναι οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία. Στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία και τρυπάνια για να διεκδικήσει θαλάσσιες περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος δικαιούνται ως αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) σύμφωνα με τους κανόνες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζει ο Höhler αναγνωρίζοντας την ισχύ του διεθνούς δικαίου και τα συμφέροντα του Ελληνισμού.

Ωστόσο καταγράφει πως και οι δύο χώρες μολονότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αισθάνονται ότι υποστηρίζονται μόνο με μισή καρδιά από πολλούς εταίρους της ΕΕ στη σύγκρουση με την Τουρκία. Με το αίτημά τους να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, οι Έλληνες και οι Κύπριοι δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να επικρατήσουν.

Από τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, μόνο η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου αναφέρει ο Höhler και σημειώνει την απροθυμία της ΕΕ να εφαρμόσει τιμωρητικά μέτρα για όσα καταγγέλλει εναντίον της στάσης της Τουρκίας. Όσον αφορά τη Γερμανία καταγράφει ως ανασταλτικούς παράγοντες τη συμφωνία για με το μεταναστευτικό και τις εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία.

Η οργή για τη γερμανική στάση δεν είναι μόνο μεγάλη στην ελληνική κυβέρνηση. Το κοινό είναι επίσης απογοητευμένο, γράφει ο Höhler. Σε έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο, 71 τοις εκατό βαθμολόγησαν τη θέση της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική σύγκρουση αρνητικά. 62 τοις εκατό είναι Freepen.gr - δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά της ΕΕ στο σύνολό της. Οι Έλληνες αισθάνονται κατανόηση μόνο από τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν σαφώς πάρει το μέρος της Ελλάδας στη σύγκρουση με την Τουρκία. Το 76% βαθμολόγησε τη θέση της Γαλλίας ως θετική.

Καθώς η ΕΕ κινείται, η Αθήνα δημιουργεί τώρα ένα δίκτυο νέων εταιρικών σχέσεων. Αυτό λειτουργεί κυρίως επειδή άλλες χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται επίσης την παρουσία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ως όλο και πιο επιθετική.

Τον Μάιο, η Ελλάδα, τα ΗΑΕ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Γαλλία εξέδωσαν κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες της Τουρκίας να εδραιωθεί ως ηγεμονική δύναμη στη Μέση Ανατολή συναντώνται επίσης με δυσπιστία από τις περισσότερες χώρες της περιοχής, υποστηρίζει ο Höhler.

"Έχουμε κοινά οράματα για το μέλλον και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε ενάντια στις απειλές", δήλωσε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι τον Οκτώβριο σε συνάντηση με τους αρχηγούς κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία.

Προηγουμένως, οι τρεις χώρες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους με το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ιορδανία για να σχηματίσουν μια μεσογειακή ομάδα φυσικού αερίου. Η οργάνωση είναι να συντονίσει την παραγωγή και την εμπορία του φυσικού αερίου. Η Τουρκία παραμένει εκτός εικόνας. Η Αθήνα καθιερώνει τώρα στενότερες επαφές με τη Σαουδική Αραβία. Κατόπιν αιτήματος των Σαουδάραβων, η Ελλάδα θα τοποθετήσει εκεί μια πυραυλική συστοιχία Patriot για την προστασία των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία θα καλύψει το κόστος της ανάπτυξης.

Οι νέες εταιρικές σχέσεις ενθαρρύνονται από το détente μεταξύ των Αραβικών Κρατών και του Ισραήλ, με το οποίο και η Ελλάδα συνεργάζεται στενότερα. Η Τουρκία, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις μόνο με το Κατάρ στη Μέση Ανατολή, κι απομονώνεται έτσι περαιτέρω στην περιοχή.

Επομένως, η κυβέρνηση της Άγκυρας παρακολουθεί τις διπλωματικές δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αποκαλεί τις νέες συνεργασίες των Ελλήνων "συμμαχία του κακού".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail