Φρεγάτες για τον Στόλο: “Υπάρχει και η πρόταση των Ολλανδών” γράφει ένας ναύαρχος για τους click away!

Έχω γράψει επανειλημμένως σε  άρθρα  μου και έχω πει σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις μου ότι η αγορά εξοπλισμών και ειδικότερα πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων δεν γίνεται με την μέθοδο super market η παραγγελίας μέσω ιντερνέτ.  Το τι χρειάζεται το  Πολεμικό Ναυτικό και ο Στόλος μας είναι γνωστό και το ξέρουν πολύ καλά όχι μόνο η φυσική στρατιωτική  ηγεσία του αλλά και οι επιτελείς του, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν τα πλοία, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του που καθημερινά τα ζουν, αυτοί που έχουν σπουδάσει και έχουν περάσει όλη τους την ζωή μέσα στα καράβια και τα υποβρύχια,  ώστε  να κρατάνε  σήμερα αξιόμαχο και ετοιμοπόλεμο το Ναυτικό μας παρόλες  τις αντιξοότητες.

Από: militaire.gr - Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ  Υποναύαρχος ε.α

Τι μας δίδαξε λοιπόν η τωρινή  κρίση του Ορούτς Ρείς, της Φατίχ και του Γιαβούζ  στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ,ότι ο στόλος μας χρειάζεται άμεσα ανανέωση και εκσυγχρονισμό. Ότι πρέπει να προμηθευθούμε/κατασκευάσουμε το συντομότερο δυνατόν  μοντέρνα πολεμικά πλοία, με συγκεκριμένες δυνατότητες τοπικής αεράμυνας, πλοία που να διαθέτουν εξελιγμένες συσκευές ανθυποβρυχιακού πολέμου, και να φέρουν  οπλικά συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν την απειλή που όλοι ξέρουμε από που προέρχεται και ποια είναι. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, η απειλή υπάρχει και δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν καταλάβουμε επιτέλους ότι καλά είναι τα διπλωματικά τραπέζια και οι κουβέντες και η αναζήτηση φίλων και συμμάχων  αλλά ο Τούρκος καταλαβαίνει μόνο από αποτρεπτική ισχύ και όχι παθητική άμυνα . 

Τι θέλει λοιπόν το Ναυτικό μας , πλοία, φρεγάτες  με οργανικά ελικόπτερα, υποβρύχια  που θα μπορούν να επιχειρούν αυτόνομα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον  όχι μόνο στο Αιγαίο  και  το Ιόνιο αλλά παντού στην Μεσόγειο, στον Ατλαντικό  στην Μαύρη Θάλασσα ,  σε όποια θάλασσα ταξιδεύει η ελληνική σημαία με τα εμπορικά της πλοία και η Ελλάδα έχει γεωπολιτικά συμφέροντα.

Όπως είχα γράψει λοιπόν και σε παλαιότερο άρθρο μου,  μετά τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και οι Ολλανδοί σκεπτόντουσαν να καταθέσουν πρόταση για το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών μετά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση λοιπόν  αυτή των Ολλανδών έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο ΠΝ και περιλαμβάνει την υλοποίηση προγράμματος απόκτησης τεσσάρων  φρεγατών SIGMA 10514 (στην πραγματικότητα λόγω μήκους κα οπλικών συστημάτων δεν είναι φρεγάτες αλλά κορβέτες), τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των ΜΕΚΟ 200 (από την Τhales Netherlands) και τέλος την ενδιάμεση λύση πώλησης στην Ελλάδα δύο φρεγατών τύπου «Μ» του Ολλανδικού Ναυτικού που δεν έχουν πουληθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως ήταν τα αρχικά σχέδια  και είναι διαθέσιμες τώρα.

Το κόστος της παραπάνω πρότασης αναμφισβήτητα κρίνεται ως οικονομικότερο συγκριτικώς της γαλλικής και της αμερικανικής πρότασης, δεν φαίνεται όμως να ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού επειδή τα πλοία αυτά (οι  SIGMA 10514  χρησιμοποιούνται ήδη από το Ναυτικό της Ινδονησίας) θεωρούνται καθαρά παράκτιας άμυνας, δεν έχουν δυνατότητες Α/Α περιοχής (διαθέτουν το πυραυλικό σύστημα μέσου βεληνεκούς MICA) και το  υπάρχον μήκος τους  (105 μ, με μετασκευή μπορεί να φθάσει και τα 125 μ ), δεν είναι αρκετό για τα οπλικά συστήματα που θέλει να εγκαταστήσει  το Π.Ν.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς το κόστος για κάθε φρεγάτα τύπου SIGMA 10514 , που θα κατασκευάζεται από τα Ναυπηγεία Damen στην Ολλανδία  αρχικά και μετά η τεχνογνωσία θα μεταφερθεί για συμπαραγωγή  σε Ελληνικά Ναυπηγεία, θα αγγίζει τα 800 εκατομμύρια ανά πλοίο. Στην τιμή αυτή  συμπεριλαμβάνονται τα οπλικά συστήματα, τα  ραντάρ αέρος και επιφανείας καθώς και των συστημάτων υποδοχής οργανικού ελικοπτέρου μέχρι 10 τόνους ( SEA HAWK κ.λπ.). Η απόκτηση των δύο (2) φρεγατών ενδιάμεσης λύσης τύπου «Μ» ( είναι οι φρεγάτες που αντικατέστησαν τις τύπου « S» στο Ολλανδικό Ναυτικό) ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια  ευρώ ανά πλοίο και βέβαια πολλά από τα συστήματα που διαθέτουν υπάρχουν σε παλιότερη έκδοση πάνω στις Ελληνικές φρεγάτες τύπου Έλλης και Λήμνου. Οι Ολλανδοί ισχυρίζονται πως μπορούν να πετύχουν  συμβατότητα των  φρεγατών SIGMA 10514  με τις υπόλοιπες φρεγάτες του ΠΝ (Ολλανδικές “S”και Γερμανικές MEKO -200) τοποθετώντας το Τακτικό Σύστημα Μάχης TACTICOS στο Κέντρο Πληροφοριών Μάχης των φρεγατών όπως αντιστοίχως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί με το COMBATSS-21. Καταλήγοντας, ας αφήσουμε  επιτέλους το Ναυτικό να κάνει  την δουλειά του και να είσθε σίγουροι ότι ξέρει καλά να την κάνει. Ας αποφασίσουμε τελικά τι θέλουμε και ας το υλοποιήσουμε γρήγορα χωρίς παρεμβατικές πολιτικές ενέργειες, διπλωματίες των αμυντικών εξοπλισμών χωρίς ανταλλάγματα   και προπαντός χωρίς  μεσάζοντες, οι καιροί ου μενετοί όπως έλεγε και ο Θουκυδίδης. 

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.