Bloomberg: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Γερμανία να μην πουλήσει υποβρύχια στην Τουρκία

Ρεπορτάζ για τις κυρώσεις που επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία δημοσιεύει το Bloomberg, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Από: tribune.gr

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε τη στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα τις σχέσεις της Ευρώπης των 27 με την Τουρκία.

Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χοσέπ Μπορέλ, σαφή εντολή ώστε να παρουσιάσει στοχειοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η ΕΕ συντάσσεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι επιφυλακτική ότι μια κλιμάκωση των κυρώσεων στην Τουρκία θα βλάψει σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται το μπλοκ για να σταματήσει τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή.

Η κυπριακή πρόταση και οι τουρκικές γεωτρήσεις

Επισημαίνοντας τα διακυβεύματα, η Ελλάδα μπορεί αυτή την εβδομάδα να απαιτήσει από τη Γερμανία να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσει στην Τουρκία προηγμένα υποβρύχια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να μετατοπίσει το ισοζύγιο ισχύος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp ως απάντηση στις τουρκικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Μια πρόταση της Κύπρου για συμπερίληψη τουρκικών οντοτήτων και προσθήκη ατόμων σε αυτήν τη μαύρη λίστα καθυστερεί από τον Ιούνιο.

Μια επιλογή για τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα είναι να προωθήσουν την κυπριακή πρόταση.

Μια άλλη, είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερες, επικεντρωμένες στην οικονομία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που κατέθεσε ο Μπορέλ στα τέλη Αυγούστου, σημειώνει το πρακτορείο.

Οι αρχηγοί των κρατών – μελών δεσμεύτηκαν στις 1-2 Οκτωβρίου να λάβουν τις αποφάσεις το αργότερο τον Δεκέμβριο.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.