Κινεζικές στρατιωτικές βάσεις στην Καραϊβική και νέα κρίση της Κούβας; Τι συμβαίνει στην αυλή των ΗΠΑ

Lakruwan Wanniarachchi/ΑFΡ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) φαίνεται να εφαρμόζει μια πολυδιάστατη στρατηγική στην Καραϊβική, αποκομίζοντας οικονομικά, πολιτικά και δυνητικά στρατιωτικά κέρδη λίγα μίλια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο απώτερος στόχος της στρατηγικής της Κίνας στην Καραϊβική μπορεί να είναι να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, όχι μόνο με την παρουσία της κοντά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αλλά και με μια κατάσταση ανάλογη με τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Εκεί, η Κίνα δημιούργησε νέα νησιά στη θάλασσα, υποσχέθηκε να μην τα στρατιωτικοποιήσει, αλλά στη συνέχεια πήγε και τα στρατιωτικοποίησε.

Lawrence A. Franklin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Κίνα υποσχέθηκε επίσης την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ μέχρι το 2047, στη συνέχεια, το 2020, συντόμευσε το διάστημα κατά 27 χρόνια. "Το Χονγκ Κονγκ θα είναι μια άλλη κομμουνιστική πόλη υπό τον αυστηρό έλεγχο της Κίνας", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τον Ιούλιο. Η Κίνα δεν είναι σαφώς κυβέρνηση που τιμά τις συμφωνίες της.

Η ηγεσία του ΚΚΚ έχει επίσης ξεκινήσει διπλωματική προσπάθεια στην Καραϊβική με στόχο την απονομιμοποίηση του κράτους της Ταϊβάν, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις περιφερειακές χώρες να ανοίξουν σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ).

Οι κινεζικές αποστολές στρατιωτικού και αστυνομικού εξοπλισμού σε πολλά κράτη της Καραϊβικής θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε θέσεις εκκίνησης του μελλοντικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στο δυτικό ημισφαίριο. Τα κατασκευαστικά έργα της Κίνας περιλαμβάνουν ήδη τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων και των θαλάσσιων λιμένων, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την κινεζική γεωπολιτική και στρατιωτική επιρροή στην περιοχή. Ο Κινέζος Υπουργός Άμυνας Wei Fenghe έχει ήδη καταγραφεί εκφράζοντας την προθυμία της Κίνας να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με τις χώρες της Καραϊβικής.

Επιπλέον, η Κίνα επενδύει σημαντικά έσοδα στις οικονομίες των αντι-αμερικανικών σοσιαλιστικών κρατών της Καραϊβικής, ήτοι της Κούβας και της Βενεζουέλας. Η δημιουργία μιας ζώνης της Καραϊβικής και του οδικού τομέα από την Κίνα είναι μια ευκαιρία για τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του ΚΚΚ να υποτάξουν την κυριαρχία των χωρών της Καραϊβικής προσελκύοντας αυτές τις κοινωνίες σε "παγίδα χρέους" κι οικονομική εξάρτηση από την Κίνα. Στη Σρι Λάνκα, για παράδειγμα, η αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει τους Κινέζους πιστωτές της για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού Hambantota από το Πεκίνο είχε ως αποτέλεσμα την πραγματική απώλεια του λιμανιού από τη νότια ασιατική χώρα.

Η επίθεση της Καραϊβικής της Κίνας μέχρι στιγμής περιλαμβάνει μια πρωτοβουλία "ιατρικής διπλωματίας" που παρέχει στη Λατινική Αμερική, αλλά κυρίως τα νησιωτικά κράτη της περιοχής, με μάσκες προσώπου, ατομικές προστατευτικές ρόμπες και γάντια, αναπνευστήρες, ασθενοφόρα και φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό το Μάιο, η Κίνα συγκάλεσε μια διάσκεψη βίντεο-link για τον ιό COVID-19 σε υπουργικό επίπεδο με τις εννέα χώρες της Καραϊβικής που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο: Αντίγκουα, Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Ντομίνικα, Γρανάδα, Γουιάνα, Σουρινάμ, και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ο κυρίαρχος ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιου ηγέτη στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι, όπως υποτίθεται, που επιτρέπει στους Κινέζους να συγκεντρώσουν σημαντική καλή θέληση στην περιοχή. Η Κίνα έχει ήδη παραδώσει 30.000 κιτ τεστ για τον ιό στην Τζαμάικα και τουλάχιστον 100.000 προστατευτικές μάσκες στην Κούβα καθώς και περίπου 100 αναπνευστήρες στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η Κίνα έχει επίσης κατασκευάσει νοσοκομεία στη Δομίνικα, τον Άγιο Χριστόφορο, το Μπαρμπάντος και το Τρινιντάντ, καθώς και ένα παιδικό νοσοκομείο στην Τζαμάικα. Σε όλη την επιδημία του ιού COVID-19, η Κίνα έχει επίσης δωρίσει ιατρικές προμήθειες σε περίπου 15 κράτη της Καραϊβικής.

Οι Κινέζοι επενδυτές οργώνουν εκατομμύρια δολάρια σε τουριστικά προσανατολισμένη κατασκευαστικά έργα. Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το κράτος της Κίνας κατασκευάζουν ξενοδοχειακά θέρετρα στις Μπαχάμες, τη Γουιάνα και τα Μπαρμπάντος. Μεγαλύτερη ανησυχία για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ είναι το συνεχιζόμενο έργο επέκτασης του θαλάσσιου λιμένα στο ήδη εμπορικά σημαντικό λιμάνι στο Kingston της Τζαμάικα, καθώς και το λιμάνι του Freeport στις Μπαχάμες, πιθανή νέα βάση επιχειρήσεων της Κίνας 90 μίλια από τις ακτές των ΗΠΑ. 

Άλλα λιμενικά έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα βρίσκονται σε εξέλιξη στα λιμάνια της Κούβας Σαντιάγκο και Μάριελ, καθώς και στο λιμάνι της Γουιάνας του Μπερμπίτσε. Ένα άλλο κινεζικό κατασκευαστικό έργο που αξίζει τον έλεγχο για τις επιπτώσεις του για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι ο εκσυγχρονισμός του Διεθνούς Αεροδρομίου Cheddi Jagan της Γουιάνας. Ο πάλαι ποτέ χώρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου, με το διάδρομο των άνω των 10.000 ποδών, είναι σε θέση να φιλοξενήσει Κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Ωστόσο, οι διαφωνίες σχετικά με τους όρους της αρχικής σύμβασης που υπογράφηκε το 2011 αποτελούν πηγή έντασης μεταξύ του Κινέζου εργολάβου και της συνήθως φιλο-κινεζικής κυβέρνησης της Γουιάνας. Η Κίνα έχει επίσης συμφέρον στην περιφερειακή πρόσβαση σε πρώτες ύλες όπως ο βωξίτης από την Τζαμάικα και το υπεράκτιο πετρέλαιο κοντά στη Γουιάνα.

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την "ήπια δύναμη" μέσω της διάδοσης της αντι-αμερικανικής διπλωματίας μέσω των περιφερειακών πρεσβευτών της Κίνας και των ινστιτούτων Κομφούκιου. Ιδιαίτερα ενεργός από αυτή την άποψη είναι ο Liu Quan, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Σουρινάμ. Ο προπαγανδιστικός βραχίονας της Κίνας έχει καθιερώσει περίπου 10 από τα 45 Φιλοκομμουνιστικά Ινστιτούτα Κομφούκιου στην περιοχή, στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το Σουρινάμ, τις Μπαχάμες, τα Μπαρμπάντος, την Κούβα, τη Γουιάνα, την Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και τη Βενεζουέλα. Αυτά τα ινστιτούτα διαδίδουν την ίδια ιδεολογική φιλο-Κινεζική και αντι-Ταϊβάν γραμμή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Επιπροσθέτως, το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Σουρινάμ, σπίτι σε ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό Κινέζων της διασποράς σε οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή, μπορεί επίσης προσπαθεί να στρατολογήσει πράκτορες

Το 2018, η Δομινικανή Δημοκρατία ανακάλεσε τους διπλωματικούς δεσμούς της με την Ταϊβάν, πιθανώς για να επωφεληθεί από τις οικονομικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να φέρουν οι σχέσεις με την Κίνα.

Η στρατιωτική ατζέντα της Κίνας στην περιοχή της Καραϊβικής περιλαμβάνει την Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η οποία έχει δωρίσει Κινεζικά αεροσκάφη μεταφοράς Y-12 στη Γουιάνα. Η στρατιωτική βοήθεια του PLA συνεχίζει να φτάσει στην Τζαμάικα. Οι μοτοσικλέτες κινεζικής παραγωγής έχουν εξαχθεί σε αστυνομικές δυνάμειςτων δυτικών Ινδιών στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αστυνομικά αυτοκίνητα στη Γουιάνα. Επιπλέον, επιλεγμένοι στρατιωτικοί αξιωματικοί από σχεδόν κάθε χώρα της Καραϊβικής συνεχίζουν να λαμβάνουν εκπαίδευση σε κινεζικές στρατιωτικές ακαδημίες.

Εάν η Κίνα δημιουργήσει μια γραμμή αφετηρίας στην Καραϊβική, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια σκοτεινή επανάληψη της κρίσης πυραύλων της Κούβας του 1962. Η Κίνα θα μπορούσε να επιμείνει ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν ή θα αποσύρουν εντελώς τη σημαντική δομή της στρατιωτικής δύναμης στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με αντάλλαγμα την ανάληψη των περιουσιακών στοιχείων του PLA στην Καραϊβική-ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία που ονειρευόταν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις επιθετικές επεκτατικές πολιτικές της κομμουνιστικής Κίνας στην Καραϊβική. Οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να επιτρέψουν στην Πολεμική Αεροπορία του PLA ή στο ναυτικό του PLA να δημιουργήσουν βάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική ελευθερία πλοήγησης, τόσο για το εμπόριο όσο και για τις στρατιωτικές συνοδείες που τροφοδοτούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά οποιαδήποτε κινεζική κίνηση που θα θέσει υπό απειλή οποιαδήποτε χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου, πολύ λιγότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail