Τουρκία: η πιο αυστηρή κύρωση όλων έχει ήδη επιβληθεί!

Η τουρκική τηλεόραση αυτές τις μέρες διαθέτει πολλούς συνταξιούχους πρεσβευτές, καθηγητές, βετεράνους δημοσιογράφους, πολιτικούς και ειδικούς ασφαλείας (ό,τι σημαίνει αυτό) που μιλάνε για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Eser Karakaş / ahvalnews.com - Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι η πιο αυστηρή κύρωση όλων έχει ήδη επιβληθεί - καθώς έχω συχνά μια διαφορετική ιδέα για το τι είναι μια κύρωση από αυτούς τους ανθρώπους.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που η ΕΕ πάγωσε τις σχέσεις και σταμάτησε να ανοίγει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές συνομιλίες.

Και οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κρίση από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έβαλε αυτή τη φωτογραφία κρατώντας ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο με τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη του 2012.

Τότε, το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας ήταν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Στη συνέχεια, οι κρίσεις άρχισαν να αυξάνονται. Η Τουρκία έχασε εντελώς τη φήμη της για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Και οι ξένες επενδύσεις σταμάτησαν-με εξαίρεση το Κατάρ.

Σήμερα, το εθνικό εισόδημα της Τουρκίας ανέρχεται σε περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα επιπλέον 250 δισεκατομμύρια δολάρια που χάνουμε κάθε χρόνο; Αυτό ισοδυναμεί με το εθνικό εισόδημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

Αυτές οι απώλειες, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια, συνέβησαν επειδή η Τουρκία απομακρύνθηκε από το δυτικό σύστημα αξιών και κατέστρεψε τις σχέσεις της με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για αυτή την πιο σοβαρή κύρωση, δεν απαιτείται συμφωνία μεταξύ των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ και κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ, είτε πρόκειται για τον Donald Trump είτε για τον Joe Biden, δεν χρειάζεται να μιλήσει για ρωσικές αγορές πυραύλων ή οτιδήποτε άλλο. Η Τουρκία επιβάλλει ήδη αυτή την κύρωση στον εαυτό της, απομακρυνόμενη από τις αξίες που χρειάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μετά από αυτό το σοβαρό λάθος, δεν μπορούμε καν να επιχειρήσουμε ένα αυστηρό lockdown για να σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID-19, ακόμη και ως σύνολο κρουσμάτων κοντά σε δύο εκατομμύρια, επειδή το κράτος δεν έχει αρκετούς πόρους για να στηρίξει τους ανθρώπους του για δύο εβδομάδες. Τι μεγάλη ντροπή.

Εάν οι χώρες της ΕΕ αποφασίσουν να επιβάλουν ακόμη και τις πιο αυστηρές κυρώσεις - θα κόστιζαν στην Τουρκία σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια; Η Τουρκία αυτοπυροβολήθηκε με αυτή τη στροφή μακριά από τη Δύση και προς ανόητα καθεστώτα.

Αλλά η χώρα δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί. Τόσοι πολλοί σημαντικοί άνθρωποι εξακολουθούν να συζητούν στην τηλεόραση ποιες κυρώσεις θα προέλθουν από τη Δύση στο μέλλον. Δε νομίζω ότι συνειδητοποιούν ότι οι κυρώσεις είναι ήδη εδώ και είναι πιο σοβαρές από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν

Αυτή η τιμή θα συνεχίσει να καταβάλλεται έως ότου η Τουρκία επιστρέψει στα δυτικά πρότυπα δικαίου και οικονομίας, και σε ένα δυτικό σύστημα αξιών, με πειστικό τρόπο.

Εν τω μεταξύ, το τίμημα θα είναι η φτώχεια, η ανεργία, οι κοινωνικές αναταραχές και τα τρομερά χαμηλά δικαστικά πρότυπα.

Είθε ο Θεός να μας λυπηθεί και να μας δώσει το μυαλό, και το πιο σημαντικό, τη συνείδηση που χρειαζόμαστε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail