Λίγοι γνωρίζουν ότι δεν ήταν το Ναυαρίνο που οδήγησε στην εθνική ανεξαρτησία

1. Λίγοι γνωρίζουν ότι, παρά την ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827), ο Ιμπραήμ παρέμεινε στην Ελλάδα άλλον έναν χρόνο! Τελικώς εκκένωσε την Πελοπόννησο στις 5 Οκτωβρίου 1828, μόνον μετά την άφιξη του Γάλλου στρατηγού Μαιζών τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. 

2.Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828, ο Ιμπραήμ ήταν ακόμα εκεί και θα "συνυπήρχε" με τον Καποδίστρια γιά εννέα μήνες!

3. Παρά την συντριβή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ αρνήθηκε να συναινέσει στην ανεξαρτησία της Ελλάδος. Επί έναν χρόνο ηρνείτο πεισματικά να το δεχθεί παρά την συντριβή του σε όλα τα πεδία των μαχών. Μόνον μετά την εισβολή του ρωσσικού στρατού και την προέλασή του μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινουπόλεως, το καλοκαίρι του 1828, ο σουλτάνος βλέποντας να διαλύεται το κράτος του υπέκυψε και υπέγραψε την Συνθήκη της Ανδριανουπόλεως στις 14 Σεπτεμβρίου 1829. Με αυτήν, που προέβλεπε ρητά την Ελληνική Ανεξαρτησία, φτάσαμε στην Συνθήκη του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1830, με την οποία ιδρύθηκε το Ελληνικό Κράτος.

ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΝΟΛΕΩΣ ΩΣ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail