«Η λύση στο κουρδικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή αρχίζει στην Τουρκία»

Freepen.gr - Ο τεσσάρων δεκαετιών πόλεμος της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών δεν πρόκειται να τελειώσει με ατελείωτες διασυνοριακές στρατιωτικές εκστρατείες, δήλωσε ο Abdulla Hawez, ερευνητής και ειδικός στην κουρδική πολιτική στο Ahval κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το Turkey Abroad.

Από το 1984, η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε αγώνα ενάντια στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), μια κουρδική μαχητική ομάδα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί πέρα από τα τουρκικά σύνορα, προσελκύοντας τους γείτονές της και τους δικούς τους μειονοτικούς κουρδικούς πληθυσμούς.

Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το Ιράκ, όπου το ΡΚΚ έχει χρησιμοποιήσει την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν ως βάση επιχειρήσεων για δεκαετίες. Ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει πολυάριθμες επιδρομές στο Ιράκ, στοχεύοντας σε κρησφύγετα του ΡΚΚ στα βουνά Σινιάρ και Καντίλ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, συμβάλλοντας στην εκκένωση 504 χωριών σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν κάποιες από τις ανησυχίες της Τουρκίας για το ΡΚΚ, η ιρακινή κυβέρνηση και η KRG κατέληξαν σε συμφωνία για τη βόρεια επαρχία Sinjar, η οποία θα απαιτούσε αφοπλισμό των τοπικών ένοπλων ομάδων. Η συμφωνία, η οποία διαπραγματεύτηκε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, κέρδισε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ο Abdulla Hawez πρότεινε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η συμφωνία για το Sinjar θα επηρεάσει ευρύτερα την παρουσία του PKK στο Sinjar και το Ιράκ.

"Στο Ιράκ, οι συμφωνίες σε χαρτί είναι κάτι, η εφαρμογή τους στο έδαφος είναι διαφορετική", δήλωσε ο Hawez στον Ahval σε συνέντευξή του στο podcast. Προειδοποίησε ότι η συμφωνία μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μια ακούσια παρενέργεια της ώθησης του ΡΚΚ προς μια άλλη δύναμη, το Ιράν.

Μια επίμονη κριτική της συμφωνίας ήταν ότι αγνόησε τον αντίκτυπο που θα είχε στις τοπικές πολιτοφυλακές των Yezidi που θα έπρεπε να αφοπλιστούν. Ο Hawez επισημαίνει ότι αυτοί οι μαχητές είναι από την περιοχή και κάποιοι με δεσμούς του ΡΚΚ έχουν στραφεί προς τις ιρανικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές για υποστήριξη. Εάν συνεχιστεί αυτή η στροφή προς το Ιράν, θα μπορούσε να περιπλέξει τα προβλήματα με το ΡΚΚ εντός του Ιράκ.

Αν και σημειώνει ότι το Ιράν έχει τις δυσκολίες του με τον δικό του κουρδικό πληθυσμό, ο Hawez αναφέρει ότι αυτές οι δυσκολίες δεν ισχύουν στον ίδιο βαθμό με εκείνες που βρίσκονται πέρα από τα σύνορά του.

"Το Ιράν θέλει να έχει ένα ΡΚΚ το οποίο θα έχει αποδυναμωθεί, αλλά να μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία, η οποία είναι φυσικός και ιστορικός αντίπαλος του Ιράν", δήλωσε ο Hawez, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός προτύπου αντίπαλων εθνών που χρησιμοποιούν τοπικούς κουρδικούς πληθυσμούς εναντίον των πατρίδων τους. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, η Τεχεράνη παρείχε στήριξη σε Κούρδους αντάρτες εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν και η Συρία έτρεφε ομοίως το ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μέχρι τη δεκαετία του 1990 ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης συμμαχήσει με τις μονάδες Λαϊκής προστασίας που συνδέονται με το ΡΚΚ (YPG) στη Συρία για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ακόμη και με το κόστος της ρήξης των σχέσεων με την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει ωθήσει εδώ και καιρό το KRG να δράσει εναντίον του ΡΚΚ και το κυβερνών κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) δεν έχει χάσει τη συμπάθειά του για την ομάδα. Περιλαμβάνεται στην κοινοβουλευτική έκθεσή του από το Σεπτέμβριο ένα ψήφισμα που κάλεσε το ΡΚΚ να σταματήσει να προκαλεί ξένα έθνη να ενεργούν εναντίον του.

Το KDP και η φυλή Barzani που την ηγείται έχουν μια εκτεταμένη ιστορία συνεργασίας με την Τουρκία εναντίον του PKK, ο οποίος είναι ιδεολογικός αντίπαλος στην κουρδική πολιτική. Ο νετσιβάν Μπαρζάνι, πρόεδρος της KRG, χαρακτήρισε την παρουσία του" παράνομη " και ο θείος του, πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζάνι, απαίτησε να εγκαταλείψουν τις παραμεθόριες περιοχές με την Τουρκία.

Από τη σύναψη της συμφωνίας του Sinjar τον Οκτώβριο, η KRG αύξησε τον αριθμό των σημείων ελέγχου και μαζί με τη Βαγδάτη ανέπτυξε 6.000 στρατεύματα στην περιοχή για να περιορίσει τις επιχειρήσεις του PKK.

Σε απάντηση, το ΡΚΚ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στις δυνάμεις peshmerga του KRG. Αρκετές εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Sinjar, η ομάδα επιτέθηκε στον αγωγό Ceyan-Kirkuk, ένα κρίσιμο σημείο που μεταφέρει 600.000 βαρέλια ημερησίως πετρελαίου στη Μεσόγειο. Στις αρχές Νοεμβρίου, μαχητές επιτέθηκαν σε μια συνοδεία peshmerga, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη.

Ο Hawez εξακολουθεί να περιγράφει το KRG ως απρόθυμο να κλιμακώσει περαιτέρω αυτή τη στιγμή. Χρόνια πολέμου κατά του ISIS και ο συνδυασμένος αντίκτυπος του COVID-19 καθώς και η πτώση των τιμών του πετρελαίου αύξησαν την αστάθεια στο εσωτερικό του Ιρακινού Κουρδιστάν. Για το ΡΚΚ συγκριτικά, ο Hawez ανέφερε ότι η ικανότητά του να λειτουργεί στο Ιράκ είναι "ζήτημα ζωής και θανάτου" και έτσι θα αντισταθεί βίαια.

Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να πλήττει το ΡΚΚ οπουδήποτε μπορεί να κρύβεται μέσω ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή της πιο εκλεπτυσμένης συσκευής πληροφοριών που έχει επηρεάσει τα οχυρά του ΡΚΚ. Ωστόσο, ο Hawez αναφέρει ότι ακόμα και αν η Τουρκία σήμερα είναι ισχυρότερη από πριν για να συνεχίσει τις εκστρατείες της εναντίον της ομάδας, το ΡΚΚ σήμερα είναι μια διαφορετική οντότητα συνολικά.

"Αν και η Τουρκία είναι πιο ισχυρή, αυτό δεν είναι το ΡΚΚ της δεκαετίας του 1990", δήλωσε ο Hawez. Αντί να είναι μια ενιαία ομάδα, το ΡΚΚ έχει μετασταθεί σε πολλαπλές ομάδες που βρίσκονται σε ολόκληρη την περιοχή, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για την καταστροφή του, πόσο μάλλον την αιτία του, σύμφωνα με τον ερευνητή.

"Μπορεί να είστε σε θέση να αποδυναμώσετε στρατιωτικά το ΡΚΚ στο Ιράκ, δεν μπορείτε πραγματικά να τερματίσετε την ομάδα ανταρτών. Εάν τους επιτεθείτε στο Ιράκ, πώς θα κάνετε το ίδιο στη Συρία ή το Σινιάρ ή το Ιράν;”.

Εάν η Τουρκία πρόκειται να νικήσει τελικά τον μακροπρόθεσμο εχθρό της, ο Hawez πιστεύει ότι αυτός ο αγώνας θα πρέπει να κερδηθεί πιο κοντά στο σπίτι, επιλύοντας τα δικά της εσωτερικά ζητήματα με την κουρδική μειονότητα. Χωρίς να το κάνει αυτό, η κουρδική αιτία θα επιμείνει σε άλλα έθνη, διασφαλίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχίζεται.

"Χωρίς επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, δε θα λύσετε τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία μεταξύ Κούρδων", δήλωσε ο Hawez. "Πρέπει να ξεκινήσετε με το Κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail