Η Τουρκία κατηγορείται για μετατροπή των φυλακών σε επιχειρήσεις κι εκμετάλλευση των κρατουμένων

Freepen.gr - Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι μετέτρεψε τις φυλακές χαμηλής ασφάλειας, όπου περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που δημιουργούν έσοδα για πολύ χαμηλούς μισθούς, σε επιχειρήσεις με ελάχιστη ή καθόλου δημοσιονομική εποπτεία, ανέφερε το κέντρο ελευθερίας της Στοκχόλμης, επικαλούμενο την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle και σημειώνει το turkishminute.com.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της διοίκησης εργαστηρίων φυλακών του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, 60.767 κρατούμενοι που εργάζονταν σε περισσότερες από 180 κατηγορίες εργασίας παρήγαγαν έσοδα 4,6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (778 εκατομμύρια δολάρια) το 2019, αν και μόνο το 2% αυτών των εσόδων καταβλήθηκε στους κρατούμενους. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι κρατούμενοι απασχολούνται για σκοπούς αποκατάστασης και επαγγελματικής ανάπτυξης, ωστόσο, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η κατάσταση επί τόπου υποδηλώνει διαφορετικά.

Ο Didem Sağlam της μη κερδοσκοπικής ένωσης κοινωνίας των πολιτών στο ποινικό σύστημα (Civil Society Association in the Penal System - CISST) λέει ότι δεν γνωρίζουν αν το υπουργείο διεξάγει έρευνα σχετικά με τον αριθμό των κρατουμένων που χρησιμοποιούν τις επαγγελματικές δεξιότητες που ανέπτυξαν στη φυλακή μετά την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με το Sağlam, οι κρατούμενοι πληρώνονται μεταξύ 14 και 17,75 λιρών την ημέρα ανάλογα με τις δεξιότητές τους, σημαντικά μικρότερες από τον κατώτατο ημερήσιο μισθό, ο οποίος είναι 71,8 λίρες. "Δεδομένου ότι οι εργατικοί νόμοι ορίζουν πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνονται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό, αναρωτιέται κανείς πού πηγαίνουν τα υπόλοιπα χρήματα", λέει.

Εκτός από την πραγματική πληρωμή, οι κρατούμενοι στερούνται επίσης τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης που απαιτείται νομικά να παρέχονται στους υπαλλήλους, όπως οι συντάξεις. Ο Mustafa Eren της CISST λέει "ακόμα κι αν μείνετε στη φυλακή για 20 χρόνια και εργάζεστε με πλήρη απασχόληση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,και πάλι δεν μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε".

Σύμφωνα με τον Eren, προκειμένου να παραμείνουν σε φυλακές χαμηλής ασφάλειας όπου έχουν καλύτερες συνολικές συνθήκες και τους επιτρέπεται να λαμβάνουν μία εβδομάδα άδειας τρεις φορές το χρόνο, οι κρατούμενοι υποχρεούνται νομικά να εργάζονται. Οι τομείς εργασίας περιλαμβάνουν εκείνους που απαιτούν κοπιαστική εργασία, όπως η κατασκευή νέων φυλακών και δικαστηρίων. Άλλοι περιλαμβάνουν διάφορους τομείς όπως η γεωργία, η μεταποίηση (π.χ. υφάσματα, έπιπλα, προσωπικά αξεσουάρ, προϊόντα καθαρισμού) και ο τουρισμός.

Οι κρατούμενοι εργάζονται για εργοδότη του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του διαχειριστή του εργαστηρίου φυλακών ή του Γενικού Εισαγγελέα της επαρχίας όπου βρίσκονται οι σχετικές εταιρείες / οργανισμοί. Η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου και ελέγχου έχει οδηγήσει σε καταγγελίες για διαφθορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail