Ευτελέστερη της συριακής λίρας, η τουρκική: Το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για ένα ψώμι στο Ιντλίμπ

Freepen.gr - Οι κάτοικοι του Ιντλίμπ και της υπαίθρου του, στη βορειοδυτική Συρία, λένε ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την κυκλοφορία της τουρκικής λίρας στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλότουρκους τρομοκράτες αυξάνονται μέρα με τη μέρα λόγω της επιδείνωσης της αξίας της τουρκικής λίρας και της αστάθειας της.

Ο δημοσιογράφος Shahoud Jadoua από το Ιντλίμπ   ανέφερε ότι "παρά την κατάρρευση της αξίας της Συριακής Λίρας, είναι πιο σταθερή από την Τουρκική Λίρα".

Δεν υπάρχει επίσης σταθερή αγορά συναλλάγματος για την τουρκική λίρα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πωλητής διαπραγματεύεται με τη δική του συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο Mamoun al-Masri, εκτοπισμένος στο Idlib, δήλωσε στο North Press ότι η απόφαση ανταλλαγής του συριακού νομίσματος με την τουρκική λίρα δε λύνει το πρόβλημα της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Συριακής Λίρας έναντι του δολαρίου.

"Το κύριο μέτρο των εμπορικών συναλλαγών είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και δεν υπήρξε σταθερότητα στις τιμές της αγοράς από την έναρξη των συναλλαγών στην τουρκική λίρα πριν από μήνες", πρόσθεσε.

Η απόφαση της ισλαμιστικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham να χρησιμοποιήσει το τουρκικό νόμισμα αντί του Συριακού τον Ιούνιο, εν μέσω μείωσης της αξίας της Συριακής Λίρας, είχε ως αποτέλεσμα μετά από σχεδόν έξι μήνες διαπραγμάτευσης στην τουρκική λίρα στη βορειοδυτική Συρία, πολλές αρνητικές συνέπειες, ειδικά για τους εργαζόμενους και τα άτομα με περιορισμένο εισόδημα.

Ο κάτοικος Αλί αλ-Σέιχ δήλωσε ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η σύνδεση της οικονομίας των περιοχών της αντιπολίτευσης με την τουρκική οικονομία, η οποία υπόκειται σε οικονομικούς κραδασμούς κάθε περίοδο.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων λειτουργούν τώρα ως αργυραμοιβοί και πωλητές, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τον πληθυσμό εν μέσω απουσίας εποπτείας.

Ο Khalid Husseino δήλωσε πως "εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα επειδή το τουρκικό νόμισμα σχεδόν κατέρρευσε και οι τιμές αυξήθηκαν, εκτός από μια μεγάλη διαφορά από το ένα κατάστημα στο άλλο".

"Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πωλούν με τη συναλλαγματική ισοτιμία που θέλουν και η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή κατάρρευση", πρόσθεσε.

Η έλλειψη καταστημάτων ανταλλαγής χρημάτων που λειτουργούν με ακριβείς ισοτιμίες έχει και άλλες επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αρνούνται να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους στην τουρκική λίρα.

Ο εργάτης Naji al-Mahmoud δήλωσε ότι έλαβε 3.000 συριακές λίρες (SYP) για πέντε ώρες την ημέρα και ότι το ποσό αυτό ήταν επαρκές για τις ανάγκες της ημέρας πριν από την απόφαση αντικατάστασης της συριακής λίρας με την τουρκική λίρα.

"Ο μισθός του εργάτη που τον λαμβάνει σε συριακές λίρες δεν επαρκεί πλέον ούτε για την τιμή του ψωμιού που αγοράζει σε τουρκικό νόμισμα", πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail